Jetesë & Stil

Konsumimi i alkoolit përshpejton plakjen, zbulon studimi


Ilustrim

Pirja e alkoolit përshpejton drejtpërdrejt plakjen biologjike, sipas studimit më të madh ndonjëherë mbi ndikimin e alkoolit në ADN.

Studiuesit në Universitetin e Oksfordit zbuluan se konsumi i lartë i alkoolit rrit plakjen biologjike deri në gjashtë vjet – duke sugjeruar se reduktimi i pijeve mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e sëmundjeve të lidhura me moshën si Alzheimer dhe kancer.

Rezultatet, të publikuara në revistën “Molecular Psychiatry”, sugjerojnë gjithashtu se konsumimi i sasive të ulëta të alkoolit nuk shkakton përshpejtimin e plakjes. Përkundrazi, dëmi duket se fillon pasi të konsumohet një sasi çuditërisht e lartë.

Ndikimi në ADN

Studimet e mëparshme mbi ndikimin e konsumit të alkoolit në ADN kishin sugjeruar se pirja shkakton shkurtimin e telomeres – një shënues biologjik për plakjen. Por ka qenë e vështirë për studiuesit të mbledhin gjetjet e studimeve të shumta ndërkombëtare dhe të zgjidhin nëse ishte vetë alkooli që përshpejtonte plakjen apo faktorë të lidhur, si statusi socio-ekonomik.

Studimi shqyrtoi gjenetikën e gati një çerek milioni njerëzve në Mbretërinë e Bashkuar, duke u fokusuar në telomeret, kapaku mbrojtës në fund të kromozomeve. Telomeret ndalojnë dëmtimin e ADN-së gjatë ndarjes së qelizave, por bëhen më të shkurtra çdo herë, duke ofruar më pak mbrojtje. Përfundimisht ato degradohen aq shumë sa qeliza vdes pasi nuk mund të ndahet më.

Studimet kanë lidhur telomerët më të shkurtër me sëmundje të tilla si Alzheimer, kanceri dhe sëmundjet kardiovaskulare, të cilat bëhen më të përhapura te njerëzit me kalimin e moshës. Disa studime kanë sugjeruar se gjatësia e telomereve madje mund të jetë një parashikues më i mirë i jetëgjatësisë sesa mosha kronologjike.

Telomeret shkurtohen natyrshëm ndërsa plakemi, por zakonet e jetesës jo të shëndetshme si dieta e dobët, pirja e duhanit dhe pirja e alkoolit duket se e përshpejtojnë procesin.

Studiuesit e Oksfordit studiuan shënuesit gjenetikë në mostrat dhe pyetën pjesëmarrësit se sa pinin për të përcaktuar konsumin e tyre të alkoolit përpara se të krahasonin gjatësinë e telomereve të tyre. Rezultatet sugjerojnë se konsumi i ulët i alkoolit nuk e përshpejton plakjen biologjike.

Studimet e mëparshme kanë arritur gjithashtu në përfundimin se alkooli fillon të dëmtojë ndjeshëm shëndetin vetëm pasi të tejkalohet një prag, në vend që të rritet në mënyrë uniforme me çdo pije të konsumuar.

Megjithatë, pasi të arrihet pragu i 17 njësive, ADN-ja fillon të degradohet shpejt me çdo pije alkoolike shtesë. Ata që konsumonin 32 njësi alkool në javë, për shembull, ishin tre vjet më të vjetër biologjikisht se dikush që pinte 10.

Konsumimi i alkoolit

Gjetjet sugjerojnë se edhe rënia e vogël e konsumit te konsumuesit më të mëdhenj të alkoolit mund të ulë ndjeshëm rreziqet e tyre shëndetësore, pasi ekziston një lidhje e fortë midis plakjes qelizore dhe sëmundjeve dobësuese ose fatale në jetën e mëvonshme.

Individët të cilët ishin diagnostikuar me një çrregullim të përdorimit të alkoolit treguan nga tre deri në gjashtë vjet të tjera ndryshime të lidhura me moshën në krahasim me ata që nuk e kishin marrë atë diagnozë. Rritja e plakjes nuk u ngadalësua me rritjen e marrjes së alkoolit.

Përdorimi i dëmshëm i alkoolit është një faktor shkaktar në më shumë se 200 sëmundje dhe kushte lëndimesh, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, dhe toksina shkakton 5 përqind të të gjitha vdekjeve çdo vit.

Studiuesit nuk janë plotësisht të sigurt se si alkooli përshpejton plakjen pasi pirja ka një mori efektesh negative në trup, nga dehidratimi te ndryshimet neurologjike në tru dhe dëmtimi i organeve vitale si mëlçia.

I dyshuari më i mundshëm, sipas bashkautorëve të studimit, është acetaldehidi – një produkt anësor toksik i zbërthimit të etanolit. Acetaldehidi dëmton ADN-në dhe zvogëlon nivelet e përbërjeve antioksiduese që mbrojnë kundër stresit oksidativ.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore