Lajme

Ish-kryeministri i dha vetes fshehurazi 5 ministri shtesë, indinjohen australianët


Scott Morrison e emëroi veten fshehurazi në pesë ministri të tjera, ndërsa ishte kryeministër i Australisë, në atë që pasardhësi i tij e ka etiketuar si një “shkatërrim të paprecedentë të sistemit Westminster”.

Kryeministri, Anthony Albanese, tha të martën se ai ishte në pritje të këshillave ligjore për çdo rrjedhim të mundshëm të emërimeve sekrete dhe ishte “i hapur për reforma dhe sugjerime” në mënyrë që situata të mos përsëritej.

Morrison tani përballet me thirrje për të dhënë dorëheqjen nga parlamenti për shkak të zbulimeve, duke përfshirë edhe një nga ish-ministrat e tij.

Karen Andrews, një ish-ministre për punët e brendshme, e cila është një nga departamentet në të cilën Morrison e emëroi veten, tha se, “kjo është krejtësisht e papranueshme, që një kryeministër të sillet në këtë mënyrë minon gjithçka që një qeveri federale duhet të mbështesë me kushtetutë”.

Morrison mbetet një mbështetës në partinë Liberale, tani e udhëhequr nga ish-ministri i tij i mbrojtjes Peter Dutton.

Dutton mbrojti veprimet e Morrison dhe akuzoi Albanese për përpjekje për të bërë “kapital politik” mbi situatën. Dutton tha se ai nuk kishte qenë në dijeni të emërimeve, por do të priste këshillën ligjore përpara se të komentonte më tej.

Në një deklaratë të martën, Morrison u kërkoi falje ish-kolegëve të tij ministrorë “për çdo shkelje”.

Midis marsit 2020 dhe majit 2021, Morrison u emërua në portofolet e shëndetësisë, financave, industrisë, shkencës, energjisë dhe burimeve, punëve të brendshme dhe thesarit pa dijeninë e publikut dhe në disa raste, pa paralajmëruar ministrin ekzistues.

Nuk kishte asnjë njoftim apo regjistrim zyrtar të betimit të Morrison për asnjë nga pesë portofolet. Vetëemërimi i tij i dha atij kompetenca vendimmarrëse për ato fusha vendimtare nëse ai vendosi se i duheshin ato. Kjo e bëri atë arbitrin e fundit, edhe pse pak në kabinetin e tij e dinin se ai i kishte ato kompetenca.

Guvernatori i përgjithshëm, David Hurley, u betua Morrison si ministër në portofolet bazuar në këshillën e vetë Morrison.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore