Pajisje

Inteligjenca artificiale paraqet kërcënim për shëndetin e miliona njerëzve


Inteligjenca artificiale mund të dëmtojë shëndetin e miliona njerëzve dhe të përbëjë një kërcënim ekzistencial për njerëzimin.

Ky është konkluzioni në të cilin kanë dalë mjekët dhe ekspertët e shëndetit publik teksa bëjnë thirrje për ndalimin e zhvillimit të inteligjencës së përgjithshme artificiale derisa të rregullohet.

Inteligjenca artificiale ka potencialin të revolucionarizojë kujdesin shëndetësor duke përmirësuar diagnostikimin e sëmundjeve, duke gjetur mënyra më të mira për të trajtuar pacientët dhe duke zgjeruar kujdesin për më shumë njerëz.

Por zhvillimi i inteligjencës artificiale ka gjithashtu potencialin për të prodhuar ndikime negative shëndetësore, sipas profesionistëve shëndetësorë nga Mbretëria e Bashkuar, SHBA-të, Australia, Kosta Rika dhe Malajzia duke shkruar në revistën BMJ Global Health.

Rreziqet që lidhen me mjekësinë dhe kujdesin shëndetësor “përfshijnë mundësinë e gabimeve të inteligjencës artificiale për të shkaktuar dëmtim të pacientit, probleme me privatësinë dhe sigurinë e të dhënave dhe përdorimin e saj në mënyra që do të përkeqësojnë pabarazitë sociale dhe shëndetësore”.

Një shembull i dëmtimit, sipas tyre, është përdorimi i një pulsoksimetri të drejtuar nga inteligjenca artificiale që mbivlerëson nivelet e oksigjenit në gjak te pacientët me lëkurë më të errët, duke rezultuar në nëntrajtimin e hipoksisë së tyre.

Ata gjithashtu paralajmëruan për kërcënime më të gjera globale ndaj shëndetit të njeriut dhe madje edhe ekzistencës njerëzore.

Inteligjenca artificiale mund të dëmtojë shëndetin e miliona njerëzve nëpërmjet përcaktuesve socialë të shëndetit përmes kontrollit dhe manipulimit të njerëzve, përdorimit të armëve autonome vdekjeprurëse dhe efekteve të shëndetit mendor të papunësisë masive.

Kjo nëse sistemet e bazuara në inteligjencë artificiale zhvendosin një numër të madh punëtorësh.

“Kur kombinohet me përmirësimin e shpejtë të aftësisë për të shtrembëruar realitetin me falsifikime të thella, sistemet e informacionit të drejtuara nga inteligjenca artificiale mund të dëmtojnë më tej demokracinë duke shkaktuar një ndarje të përgjithshme të besimit ose duke nxitur ndarjen sociale dhe konfliktin, me ndikimet pasuese në shëndetin publik”.

Kërcënimet lindin gjithashtu nga humbja e vendeve të punës që do të shoqërojnë shtrirjen e gjerë të teknologjisë, me vlerësime që variojnë nga dhjetëra në qindra miliona gjatë dekadës së ardhshme.

“Ndërsa do të kishte shumë përfitime nga përfundimi i punës që është përsëritëse, e rrezikshme dhe e pakëndshme, ne tashmë e dimë se papunësia është e lidhur fort me rezultate dhe sjellje të pafavorshme shëndetësore”, ka thënë grupi.

“Për më tepër, ne nuk e dimë se si shoqëria do t’i përgjigjet psikologjikisht dhe emocionalisht një bote ku puna është e padisponueshme ose e panevojshme, as nuk po mendojmë shumë për politikat dhe strategjitë që do të nevojiteshin për të prishur lidhjen midis papunësisë dhe shëndetit të sëmurë”.

Por kërcënimi i paraqitur nga vetë-përmirësimi i inteligjencës së përgjithshme artificiale, e cila, teorikisht, mund të mësojë dhe të kryejë gamën e plotë të detyrave njerëzore, është gjithëpërfshirës.

“Tani po kërkojmë të krijojmë makina që janë shumë më inteligjente dhe më të fuqishme se ne. Potenciali që makina të tilla ta zbatojnë këtë inteligjencë dhe fuqi, qoftë qëllimisht apo jo dhe në mënyra që mund të dëmtojnë ose nënshtrojnë njerëzit, është real dhe duhet të merret parasysh”.

Sipas ekspertëve, me rritjen eksponenciale në kërkimin dhe zhvillimin e inteligjencës artificiale, dritarja e mundësive për të shmangur dëmet serioze dhe potencialisht ekzistenciale po mbyllet.

“Nevojitet një rregullim efektiv i zhvillimit dhe përdorimit të inteligjencës artificiale për të shmangur dëmtimin”.

“Derisa të vendoset një rregullore e tillë, duhet të vendoset një moratorium mbi zhvillimin e inteligjencës së përgjithshme artificiale vetë-përmirësuese”.

Në Mbretërinë e Bashkuar, një koalicion ekspertësh shëndetësorë, kontrollues të pavarur të fakteve dhe organizata bamirëse mjekësore kërkuan që ligji i ardhshëm i qeverisë për sigurinë në internet të amendohet për të ndërmarrë veprime kundër dezinformatave shëndetësore.

“Një mënyrë kryesore që ne mund të mbrojmë të ardhmen e sistemit tonë të kujdesit shëndetësor është të sigurojmë që kompanitë e internetit të kenë politika të qarta se si identifikojnë dezinformatat e dëmshme shëndetësore që shfaqen në platformat e tyre, si dhe qasje të qëndrueshme në trajtimin e tyre”.

Grupi madje i shkroi një letër të hapur Chloe Smith, sekretares së shtetit për shkencën, inovacionin dhe teknologjinë.

“Kjo do t’u japë përdoruesve mbrojtje më të madhe nga dëmtimi dhe do të përmirësojë mjedisin e informacionit dhe besimin në institucionet publike”, ka theksuar grupi.

E nënshkruar nga institucione të shumta, letra i bën thirrje qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar të shtojë një detyrë të re ligjërisht të detyrueshme në projektligj, që do të kërkonte që rrjetet më të mëdha sociale të shtojnë rregulla të reja në kushtet e tyre të shërbimit që rregullon mënyrën se si ata e zbutin dezinformimin e bazuar në shëndet.

Marrë nga “The Guardian”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore