Shëndet

Inteligjenca artificiale mund të parashikojë një shpërthim të ri të pandemisë së Coronavirus-it


Shkencëtarët kanë zhvilluar një program të inteligjencës artificiale që duhet të paralajmërojë njerëzimin për shpërthimin e një pandemie të re COVID-19, shkruan Science Alert.

Programi është titulluar Sistemi i Zbulimit të Hershëm të Anomalive (EWAD).

Shkencëtarët i besojnë asaj, sepse kur kontrollonte të dhënat aktuale për përhapjen e SARS-CoV-2, ajo parashikoi me saktësi se cilat variante të reja alarmante do të shfaqeshin si rezultat i mutacioneve të virusit.

Për të krijuar programin, shkencëtarët nga Scripps Research dhe Northwestern University në SHBA përdorën mësimin e makinerive.

Në të, kompjuterët analizuan sasi të mëdha të të dhënave arsimore.

Me ndihmën e tyre, u zhvilluan algoritme dhe u përcaktuan modele të caktuara.

Kjo lejoi që të bëhen parashikime se si këto modele mund të veprojnë në skenarë të ardhshëm dhe të panjohur.

Inteligjenca artificiale mori informacion në lidhje me sekuencat gjenetike të varianteve të SARS-CoV-2 ndërsa infeksioni përhapej.

Ai shqyrtoi gjithashtu informacionin se sa të zakonshme ishin këto variante dhe mbi vdekshmërinë globale të raportuar nga COVID-19.

Pas kësaj, softueri ishte në gjendje të dallonte ndryshimet gjenetike ndërsa virusi përshtatej, që zakonisht shihet në rritjen e shkallës së infeksionit dhe rënies së shkallës së vdekjeve.

Kjo teknikë quhet kovariancë hapësinore – ajo manipulon numrat në një grup të dhënash ekzistuese për të parashikuar të dhëna të reja.

Në të njëjtën kohë, ai përdor jo vetëm vlerat mesatare të pikave të tyre, por edhe lidhjet midis tyre.

Nëpërmjet testimit dhe përputhjes së ngushtë midis të dhënave aktuale dhe të parashikuara, shkencëtarët mund të provojnë efektivitetin e EWAD-it në parashikimin se si ndërhyrjet si vaksinat dhe veshja e maskave mund të shkaktojnë që virusi të vazhdojë të evoluojë.

Studiuesit thonë gjithashtu se algoritmet e tyre të AI ishin në gjendje të zbulonin rregulla të evolucionit të virusit që përndryshe do të kishin kaluar pa u vënë re, dhe që mund të ishin jetike për të luftuar pandemitë e mundshme në të ardhmen.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore