Shqipëria

Indeksi i Economist për Demokracinë: Mali i Zi përparon, Shqipëria bie


Mali i Zi e ka përmirësuar demokracinë e tij në vitin 2023, Serbia dhe Bosnja e Hercegovina nuk panë ndryshime, ndërsa Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut humbën pikë.

Kjo sipas Indeksit të Demokracisë 2023 të publikuar nga “Economist Intelligence Unit”.

Në një shkallë nga 0 në 10, Mali i Zi shënoi 6.67, rezultati më i mirë në Ballkanin Perëndimor.

Pasohet nga Serbia me 6.33, Shqipëria me 6.28, Maqedonia e Veriut me 6.03 dhe Bosnja dhe Hercegovina me 5.0.

Kosova nuk është përfshirë në Indeks.

Për t’u kualifikuar si një “demokraci e plotë”, një vend duhet të ketë një rezultat midis 8 dhe 10, ndërsa pikët midis 6 dhe 8 tregojnë një “demokraci me të meta”.

Mali i Zi, Serbia, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut janë “demokraci me të meta”, ndërsa Bosnja dhe Hercegovina është një “regjim hibrid”, sipas klasifikimit.

Prandaj, Mali i Zi renditet i 52-ti në botë, duke përparuar 9 vende në krahasim me vitin 2022.

Serbia renditet e 64-ta, që është gjithashtu një përmirësim me 4 vende, megjithëse rezultati i përgjithshëm nuk ndryshoi, që do të thotë se lëvizja u shkaktua nga ndryshimet në vendet e tjera.

Shqipëria renditet e 66-ta në botë, dy vende pas Serbisë, ndërsa Maqedonia e Veriut në vendin e 72-të.

Bosnja dhe Hercegovina është e 94-ta në botë për sa i përket indeksit të demokracisë.

Mali i Zi e rriti rezultatin e tij me 0.22, duke e bërë atë një nga “performuesit më të mirë” në vitin 2023, krahas Beninit, Tanzanisë, Angolës dhe Maltës, tregon Indeksi.

Serbia dhe Bosnja dhe Hercegovina nuk panë ndryshime në rezultatet e tyre në krahasim me vitin 2022.

Ndërkohë, Shqipëria humbi 0.13 pikë krahasuar me vitin 2022, ndërsa Maqedonia e Veriut shënoi një rënie pak më të ulët prej 0.07.

Raporti nuk jep shpjegime individuale për ndryshimet e pikëve të vendeve.

Indeksi i Demokracisë bazohet në pesë kategori: procesi zgjedhor dhe pluralizmi, funksionimi i qeverisë, pjesëmarrja politike, kultura politike dhe liritë civile.

Rezultati mesatar i indeksit global ra në 5.23, nga 5.29 në 2022.

Kjo është në përputhje me një prirje të përgjithshme të regresionit dhe stagnimit në vitet e fundit dhe shënon një nivel të ri të ulët që nga fillimi i indeksit në 2006.

“Sipas masës sonë të demokracisë, pothuajse gjysma e popullsisë së botës jeton në një lloj demokracie (45.4%)”.

Vetëm 7.8% banojnë në një “demokraci të plotë”, nga 8.9% në 2015; kjo përqindje ra pasi SHBA “u degradua” nga një “demokraci e plotë” në një “demokraci me të meta” në vitin 2016.

Më shumë se një e treta e popullsisë së botës jeton nën sundimin autoritar (39.4%), një përqindje që ka ardhur duke u rritur kohët e fundit vite.

Marrë nga “European Western Balkans”, përshtatur për Albanian Post 

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore