Lajme

Human Rights Watch bashkëpunon me Hollywood-in për të forcuar fokusin humanitar


Human Rights Watch (HRW) ka vendosur të përballet me Hollywood-in për të përmirësuar ndërgjegjësimin për çështjet humanitare në kulturën popullore.

Organizata po ndjek drejtimin e Pentagonit, FBI-së dhe CIA-s, të cilët kanë marrëdhënie të gjata me Hollywood-in.

Të gjithë ata kanë ekipe të përqendruara në kurimin e imazhit të tyre, ndërsa HRW po kërkon të promovojë ide dhe tema, jo vetë institucionin.

Grupi ka ngritur një departament prej tre pjesëtarësh personeli dhe konsulentësh shtesë, për t’u marrë me Hollywood-in me kohë të plotë.

Këtë, ata do ta bëjnë duke këshilluar shkrimtarët dhe regjisorët për përfshirjen e trajtimit realist të çështjeve të të drejtave të njeriut në punën e tyre.

“Ne jemi të ngazëllyer që punojmë me Hollywood-in për të përhapur atë mesazh dhe për të pajisur aktivistë, avokatë dhe artistë të përkushtuar që ngrihen për drejtësinë përmes historive që ata tregojnë”, ka thënë Tirana Hassan, drejtoresha e re ekzekutive e HRW.

Amanda Alampi, drejtoresha e fushatave dhe angazhimit publik të organizatës, argumentoi se ishte një hap logjik drejt thellimit të ndikimit të punës hetimore të HRW.

“Ne kemi bërë vazhdimisht hetime për të drejtat e njeriut dhe kemi treguar histori të jetës reale në përpjekje për të vendosur një fytyrë njerëzore në të. Por gjithnjë e më shumë, ne mendojmë se tregimi me skenar do të jetë vërtet i rëndësishëm në këtë fushë”, ka thënë Alampi.

Ajo ka thënë se një mënyrë që HRW do të përpiqet të ushtrojë ndikim është të punojë me producentët dhe shkrimtarët “për t’i inkurajuar ata që të mendojnë për të drejtat e njeriut për të zgjedhur të tregojnë histori me më shumë përgjegjësi” në projektet filmike tashmë në projekt.

Alampi ka treguar se një fushë e dytë ka të bëjë me faktin nëse mund të parashtrohen ide historish që në të vërtetë do të tregonin histori efektive të të drejtave të njeriut.

“Ne tashmë përdorim gjetjen tonë të përpiktë të fakteve për të lëkundur politikëbërësit dhe për të vënë autorët në bankën e të akuzuarve. Kjo ka të bëjë me arritjen e një publiku më të gjerë me histori që ilustrojnë çështjet e të drejtave të njeriut”.

Rreziqet e përpjekjes për të përmirësuar historitë e të drejtave të njeriut për efekt dramatik u ilustruan gjatë fundjavës kur dega norvegjeze e Amnesty International postoi një seri fotografish të krijuara nga inteligjenca artificiale që supozohej të portretizonin përvjetorin e dytë të një goditjeje brutale nga policia kolumbiane ndaj një lëvizjeje proteste.

Amnesty shpjegoi se vendimi ishte marrë për të mbrojtur identitetin e protestuesve, por fotografitë u hoqën pas kritikave të shumta.

Alampi argumentoi se lejimi i Hollywood-it për të shkruar histori të vërteta nuk do të cenonte reputacionin e HRW për saktësinë faktike, sepse grupi nuk do të ishte qendror në krijimin e trillimeve, por thjesht do të transmetonte ide që mund të ishin një pikënisje për filmat me një mesazh të të drejtave.

“Kjo nuk ka të bëjë me tërheqjen e vëmendjes për HRW ose për të na futur në një histori, por ka të bëjë me mbjelljen e të drejtave të njeriut përmes tregimit efektiv, kështu që nuk mendoj se është një shqetësim”, ka thënë Alampi.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore