Lajme

Grupet amerikane mediatike, mbi 100 miliardë dollarë shpenzime për përmbajtje të reja


Në vitin e ardhshëm, tetë grupet kryesore amerikane të medias planifikojnë të shpenzojnë 115 miliardë dollarë për filma dhe shfaqje televizive të reja.

Agjencia e lajmeve, “Financial Times”, tregon se shpenzimet e mëdha të investimeve vijnë mes shqetësimeve se do të jetë më e vështirë për të tërhequr klientë të rinj në vitin 2022 pas rritjes së nxitur nga pandemia.

“Nuk ka kthim prapa”, ka thënë analisti i medias Michael Nathanson i MoffettNathanson.

“Mënyra e vetme për të konkurruar është të shpenzoni gjithnjë e më shumë para në përmbajtje Premium”, ka vijuar ai.

Investimi i Disney-t në përmbajtjen e transmetimit ka të ngjarë të rritet me 35-40 për qind në vitin 2022, sipas vlerësimeve të Morgan Stanley.

Shpenzimet e kompanisë për të gjithë filmat dhe shfaqjet e reja televizive pritet të arrijnë në 23 miliardë dollarë, megjithëse numri rritet në 33 miliardë dollarë.

Ndër programet e Disney-t të parashikuara për vitin 2022 janë një ritregim i Pinocchio-s me protagonist Tom Hanks, një pjesë e re e ekskluzivitetit Cars dhe Obi-Wan Kenobi me Ewan McGregor.

Gjithashtu Netflix, ViacomCBS, Fox dhe Apple synojnë të shpenzojnë miliarda dollarë në përmbajtje.

“Titulli i vërtetë në vitin 2022 është se sa para u janë ndarë platformave për përmbajtje”, ka thënë John Sloss, kreu i Cinetic Media, një agjenci për menaxhimin e talenteve.

“Është thjesht befasuese”, ka shtuar ai.

Në tremujorët e fundit, rritja e abonentëve është ngadalësuar për Netflix-in, shërbimin e transmetimit Disney Plus të Disney-t dhe të tjerë.

Për këtë, drejtuesit e Netflix-it kanë fajësuar një program më të dobët programimi për shkak të vonesave të prodhimit të lidhura me coronavirus-in.

Ky i fundit ka qenë një problem që ka rrënuar të gjithë industrinë.

Por fakti që edhe lideri i industrisë duhet të investojë shumë për të nxjerrë shfaqje dhe për të mbajtur ritmin me konkurrentët, ka bërë që disa investitorë të pyesin nëse transmetimi i videos është një biznes i mirë.

Netflix është vendosur të shpenzojë më shumë se 17 miliardë dollarë për përmbajtje vitin e ardhshëm. Një shumë që është 25 për qind më shumë nga viti 2021 dhe 57 për qind nga 10.8 miliardë dollarë që ka shpenzuar në vitin 2020.

“Ky do të jetë një moment historik për Netflix-in”, nëse i arrin ato qëllime, ka thënë Tuna Amobi, analiste e lartë e kapitalit të medias dhe argëtimit.

Megjithatë, për kompanitë më tradicionale të medias, kalimi nga televizioni dhe filmat tradicionalë në transmetim “ka qenë shumë pakësues ndaj marzheve të fitimit”, ka sqaruar Morgan Stanley.

Kostot janë rritur në të gjithë bordin pasi kompanitë më të mëdha të argëtimit dhe teknologjisë nxitojnë të prodhojnë më shumë shfaqje për të ushqyer shërbimet e tyre të transmetimit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore