Lajme

Gratë yazide të mbajtura si skllave nga IS-i i bëjnë thirrje OKB-së që të ndërhyjë


Pesë gra yazide të mbajtura si skllave nga një luftëtar i Shtetit Islamik (IS) i kanë bërë thirrje OKB-së që të ndërhyjë në çështjen e tyre për kompensim, një masë që avokatët shpresojnë se do të ndihmojë në rregullimin e një sistemi global “të paligjshëm”.

Gratë, të kapur në Irak në vitin 2014, u dërguan në Siri si skllevër nga luftëtarët e IS, duke përfshirë shtetasin australian Khaled Sharrouf, i cili u fotografua duke qëndruar pranë djalit të tij të vogël duke mbajtur një kokë të prerë njeriu.

Gratë, në një çështje që do të ngrihet javën e ardhshme, duan që Komiteti i OKB-së kundër torturës t’i kujtojë Australisë detyrimin e saj për t’u siguruar të mbijetuarve të dhunës kompensim sipas konventës së torturës të OKB-së, të cilën vendi e ka ratifikuar. Autoritetet australiane deri më tani kanë mohuar të gjitha kërkesat për kompensim.

Avokatët kishin argumentuar se gratë kishin të drejtën e kompensimit sipas ligjit të Uellsit të Ri Jugor, sepse Sharrouf kishte lindur në Sydney dhe NSW ishte vendbanimi i tij i fundit i njohur.

Ligji për të Drejtat dhe Mbështetjet e Viktimave të NSW-së u jep të drejtë të mbijetuarve 10 mijë dollarë dhe mjete të tjera mbështetjeje. Megjithatë, gjykatat australiane, përfshirë gjykatën e lartë, vendosën kundër grave.

Philippe Sands KC, një nga avokatët që drejton çështjen, tha se qëllimi i dërgimit të ankesës në komitetin e OKB-së është t’i japë fund mosndëshkimit të qeverive perëndimore që janë zotuar të mbështesin yazidët në kërkimin e tyre për drejtësi.

“Ju keni një situatë të paligjshmërisë së plotë në të cilën qeveritë perëndimore që janë zotuar për ta çrrënjosur atë, duken të pavullnetshme për të marrë përgjegjësinë për të siguruar mekanizmat institucionalë dhe financiarë për të përmbushur këtë angazhim”, tha Sands.

Në ankesën e tyre në OKB, gratë argumentojnë se krimet e Sharrouf ishin të juridiksionit universal dhe detyrimi i Australisë për të vepruar sipas konventës së torturës nuk kufizohet nga territori. Ata gjithashtu deklarojnë se Australia nuk kishte arritur të parandalonte Sharrouf të largohej nga vendi, pavarësisht arrestimeve të mëparshme për vepra terroriste.

Yasmin Waljee, partnerja ndërkombëtare pro bono në firmën ligjore Hogan Lovells, e cila përfaqëson gratë, tha se gratë nuk mund të kompensohen nga IS ose autori i krimit, pasi Sharrouf supozohet të jetë vrarë në një sulm ajror të vitit 2017 në SHBA. Waljee tha se rasti theksoi se sa e vështirë është për të mbijetuarit të kenë akses në kompensim, edhe kur abuzimi i tyre ishte dënuar gjerësisht.

Waljee tha se të mbijetuarit kanë nevoja afatshkurtra dhe afatgjata – si kujdesi shëndetësor, mbështetja e shëndetit mendor dhe akomodimi – që kërkojnë para.

Ndërsa një vendim pozitiv nga komiteti i OKB-së nuk mund ta detyrojë Australinë të japë kompensim, tha ajo, një konstatim se qeveria kishte shkelur konventën kundër torturës do të ishte “një lëvizje përpara” në të drejtën ndërkombëtare.

Yazidët janë një pakicë e lashtë fetare në Sirinë lindore dhe Irakun veriperëndimor që ISIL i konsideronte si adhurues të supozuar të djallit për besimin e tyre.

Një ekip special hetimor i OKB-së tha në maj 2021 se mblodhi “prova të qarta dhe bindëse” që grupi i armatosur kreu gjenocid kundër yazidëve.

Një degë e al-Kaedës, ISIL u përmbys nga kundërofensivat e mbështetura nga SHBA, duke humbur dyshimin e fundit territorial në vitin 2019. Gjermania është një nga vendet e pakta që ka ndërmarrë veprime ligjore kundër ISIL.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore