Jetesë & Stil

Gratë me të papaguara por më të arsimuara se burrat


Gratë kanë fituar më shumë diploma universiteti sesa burrat që nga vitet 1980 dhe  deri më tani. Për herë të parë, ka më shumë gra të arsimuara në fuqinë punëtore sesa burra të shkolluar.

Gratë e pakicave gjithashtu kanë arritur më shumë arsimim, dhe kjo ka rezultuar në fitime të mëdha në rritjen e vendeve të punës për këtë popullatë.

Përkundër gjithë këtij përparimi, gratë, dhe veçanërisht gratë e pakicave, kanë ende një rrugë të gjatë për të bërë për të arritur barazinë me burrat në vendin e punës.

Sipas një studimi të ri nga organizata jofitimprurëse Pew Research, i cili analizoi të dhënat nga Byroja Amerikane e Statistikave të Punës, gratë 25 vjeç e lart tani përbëjnë 50.2% të forcës së punës të arsimuar në universitet. Kjo është rreth 11%  më shumë që nga viti 2000.

Ndërsa rritja e arsimimit dhe pjesëmarrja e fuqisë punëtore tregojnë përparim, ka ende pengesa të mëdha për t’u kapërcyer para se gratë të arrijnë barazinë me burrat në punë.

Tani që gratë janë më të arsimuara duhet të hedhim hapat e ardhshëm. Ne duhet të adresojmë çështjet e tjera që i mbajnë gratë prapa, në mënyrë që ato të jenë vërtetë të barabarta me burrat në fuqinë punëtore./AlbanianPost.com

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore