Lajme

Gratë e Myanmarit janë objektiv i abuzimit në internet nga mediat sociale pro-ushtarake


Gratë që kanë shprehur pikëpamjet e tyre në mediat sociale duke kundërshtuar sundimin ushtarak në Myanmar po i nënshtrohen abuzimeve, duke përfshirë thirrjet për arrestimin e tyre dhe kërcënimet për dhunë, përdhunim dhe vdekje nga përdoruesit pro-ushtarakë online, ka gjetur një studim.

Myanmar Witness, një organizatë që udhëhoqi studimin, tha se platformat e mediave sociale si Telegram dhe Facebook nuk po bënin mjaftueshëm për të trajtuar abuzimin në internet ose nuk po reagonin mjaft shpejt ndaj kërkesave për të hequr përdoruesit dhe përmbajtjet abuzive.

Abuzimi i motivuar politik kundër grave nga dhe në Myanmar u rrit të paktën pesëfish pas marrjes së pushtetit nga ushtria në shkurt 2021, sipas studimit, dhe prevalenca e postimeve abuzive që synonin gratë ishte 500 herë më e lartë në Telegram krahasuar me shoqëritë e tjera ndërkombëtare. kompanitë mediatike.

“Shumica dërrmuese e postimeve abuzive ishin autore nga profilet e meshkujve që mbështesnin grushtin ushtarak të Myanmarit dhe kishin në shënjestër gratë që kundërshtonin grushtin e shtetit,” tha Myanmar Witness në raportin e publikuar të mërkurën.

“Abuzimi në internet dhe sulmet e doksingut kanë një efekt heshtës dhe po bëjnë që gratë të tërhiqen nga jeta publike”, thuhet në raport.

“Të mbijetuarit raportojnë sulme ndaj pikëpamjeve, personit dhe dinjitetit të tyre, si dhe kërcënime për përdhunim, vdekje dhe dhunë me ndikime të rënda emocionale dhe psikologjike,” tha ai.

“Doxxing” – publikimi i të dhënave private të njerëzve në internet pa pëlqimin e tyre, si adresa e shtëpisë, detajet e kontaktit dhe fotot personale – ishte forma kryesore e abuzimit e gjetur në studim, i cili përfshinte 1.6 milionë postime në Telegram, si dhe studime rasti dhe rastesh intervista me ata që janë në shënjestër të abuzimeve të motivuara politikisht në internet.

Gratë që i janë nënshtruar doksimit duket se janë veçuar se kanë komentuar pozitivisht për grupet në Myanmar që kundërshtojnë sundimin ushtarak, të tilla si Qeveria e Unitetit Kombëtar në hije, e cila përfshin ish ligjvënës të zgjedhur në mënyrë demokratike dhe Forcën e Mbrojtjes së Popullit (PDF), e cila ka mori armët për të luftuar sundimin ushtarak.

Sipas studimit, “28% e të gjitha postimeve doxxing të analizuara në studimin cilësor përfshijnë një thirrje të qartë për gratë e synuara që të ndëshkohen jashtë linje”.

“Pothuajse të gjithë këta u bënë thirrje autoriteteve ushtarake të Myanmarit që të arrestojnë gruan në shënjestër dhe/ose të konfiskojnë pronën e saj”, thuhet në deklaratë.

Sipas studimit, sjelljet e koordinuara u vunë re nga ata që qëndronin pas fushatave të abuzimit “përmes ndarjes së shpeshtë dhe amplifikimit të ndërsjellë të postimeve doxxing”, si dhe alarmimit të autoriteteve dhe festimit të arrestimeve të grave të synuara, sipas studimit.

Gratë iu nënshtruan gjithashtu fushatave të dezinformimit të seksualizuar, ku përdoruesit pro-ushtarakë të mediave sociale përshkruanin objektivat e tyre si “moralisht të korruptuar”, “të papastër racialisht”, “të shthurur” dhe “pre seksuale për udhëheqësit e PDF-së dhe organizatave të armatosura etnike (EAO) dhe të huajt”.

Ajo që zbuloi raporti ka të ngjarë të ishte “maja e ajsbergut”, tha organizata, duke vënë në dukje se shkalla dhe ashpërsia e abuzimit që synonte gratë në internet ishte shumë më e madhe pasi studimi bazohej vetëm në postimet e mediave sociale të disponueshme publikisht.

Postimet e shpërndara në grupe të mbyllura të mediave sociale nuk mund të vlerësoheshin dhe politika e qasjes në të dhënat e Facebook nuk lejon analiza sasiore në shkallë të gjerë.

Autorët e raportit thanë se platformat e mediave sociale duhet të jenë më të përgjegjshme, duhet të punojnë me organizatat e të drejtave të grave në Myanmar dhe të ndajnë më shumë burime për monitorimin e përmbajtjes në gjuhën lokale që ato presin.

Platformat gjithashtu duhet t’i bëjnë të dhënat të aksesueshme për ata që preken nga abuzimi në internet, në mënyrë që ata të mund të gjurmojnë një përmbajtje të tillë dhe “efektivitetin e kundërmasave” të marra nga firmat e mediave sociale, shkruan autorët.

Kompanitë e mediave sociale gjithashtu duhet të përmirësojnë kohën e tyre të reagimit kur raportohen abuzime dhe kërcënime dhe duhet të heqin shpejt llogaritë abuzive kur raportohet aktiviteti kërcënues, tha dëshmitari i Myanmarit.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore