Pajisje

Google-i po përgatitet për përballjen më të madhe antitrust në SHBA


Muajin e ardhshëm bëhen 25 vite që kur avokatët e qeverisë amerikane u ngritën në një sallë gjykate federale në Washington për të akuzuar Microsoft-in për shtypjen e paligjshme të konkurrencës.

Çështja historike, e sjellë në kulmin e dominimit të saj në industrinë e teknologjisë, arriti kulmin me një gjykatës që urdhëroi një ndarje të kompanisë.

Paçka se vendimi u anulua në apel.

Tani, një sallë gjyqi në Washington do të bëhet sërish fokusi i një përpjekjeje historike të Departamentit të Drejtësisë për të frenuar një nga kompanitë më të fuqishme të botës së teknologjisë.

Ankesa kundër Google-it është e para kundër gjeneratës së fundit të kompanive dominuese të teknologjisë që i drejtohen gjykatës.

Sipas shumë vëzhguesve ligjorë, rezultati do të jetë një test i rëndësishëm i strategjisë ligjore ambicioze të rregullatorëve të SHBA-ve dhe do të ndihmojë në përcaktimin e përpjekjeve të tyre më të gjera për të frenuar Big Tech-un.

Tanimë priten krahasimet me Microsoft-in– jo vetëm sepse vetë departamenti e ka përshtatur çështjen e Google-it si një përpjekje për të shtrirë rregullat e vendosura në atë rast në gjeneratën e fundit të gjigantëve të teknologjisë.

Duke i bërë jehonë një pikëpamjeje të përhapur gjerësisht në qarqet antitrust, Michael Carrier, një profesor i drejtësisë në Universitetin Rutgers, ka thënë se shënon “çështjen më të rëndësishme të monopolit antitrust që nga Microsoft-i”.

Sipas analistit Paul Gallant, tre vjet më parë, kur qeveria amerikane përshkroi për herë të parë fushatën e saj ligjore, shumë investitorë shqetësoheshin se kjo do të ndikonte në fitimet e Big Tech-ut.

Shumë kanë besuar se rregullatorët po përpiqeshin t’i mbanin kompanitë e teknologjisë përgjegjëse dhe gjykatat amerikane nuk kishin gjasa t’i mbështesin ato.

Nëse Google-i triumfon, “nuk do të ketë ndryshime në modelin e tij të biznesit – dhe rasti do të jetë veçanërisht pozitiv për kompanitë e tjera të teknologjisë që përballen me padi antitrust”, sipas Gallant.

Megjithatë, me Big Tech-un duke hipur lart në Wall Street këtë vit, një fitore e qeverisë mund të sjellë një pengesë të mprehtë.

Kurse për administratën Biden, çështja shënon testin e parë të zhvendosjes drejt një qëndrimi më të ashpër të zbatimit të antitrustit kundër Big Tech-ut.

Është një moment veçanërisht i rëndësishëm për Jonathan Kanter, kreun e njësisë antitrust të Departamentit të Drejtësisë.

Ai është në mesin e gjeneratës së re të zyrtarëve përparimtarë antitrust të emëruar nga presidenti Joe Biden në një përpjekje për të trajtuar atë që Shtëpia e Bardhë e sheh si pushtet të tepruar të korporatës.

Teksa Kanter trashëgoi çështjen, ai nuk e ka fshehur ambicien e tij për të frenuar Big Tech-un.

Ai ka thënë vitin e kaluar se teknologjia ishte “nafta e re” dhe se qeveria duhet të sigurojë që “ligji dhe programi i zbatimit të jenë të kalibruar sipas realiteteve të tij”.

Sakaq, departamenti ngriti një rast të dytë kundër Google-it, mbi praktikat e reklamimit, në janar.

Përfshirja e Kanter ka sjellë gjithashtu një avantazh personal ndaj konfrontimit ligjor.

Shefi i zbatimit më parë bëri emrin e tij në çështjet e teknologjisë së profilit të lartë, duke përfshirë përfaqësimin e Microsoft, Yelp dhe kompani të tjera kundër Google-it.

Në vitin 2021, kompania e kërkimit bëri thirrje për një hetim nëse ai duhet të përjashtohej nga procesi gjyqësor dhe hetimet kundër tij.

Departamenti nuk ka treguar ende se cilat mjete do të kërkonte nëse fiton, por ambicia e tij e qartë për të shënuar një fitore të madhe në një gjyq të spikatur teknologjik ka rritur pritshmëritë se do të kërkojë sanksione të forta.

Kritikët e Google-it në industrinë e teknologjisë kanë bërë thirrje për një ndarje të kompanisë, megjithëse shumë ekspertë ligjorë thonë se kjo nuk ka gjasa.

Nuk ka asnjë ndarje të dukshme të biznesit të Google-it që do të merrej me çështjet e ngritura nga gjyqi, sipas Donald Polden, një profesor i juridikut.

Sipas tij, një rezultat më i mundshëm do të ishin rregullat për të parandaluar abuzimin në të ardhmen dhe lloji i monitorimit të vazhdueshëm të biznesit të tij që iu imponua Microsoft-it.

Ankesa e departamentit kundër Google-it, e paraqitur në vitin 2020, përmban paralele me rastin e Microsoft-it.

Ai aktivizon një seri marrëveshjesh që kompania ka krijuar, të cilat garantojnë që motori i saj i kërkimit të shfaqet dukshëm kur përdoruesit ndezin telefonat e tyre inteligjentë ose hapin një shfletues.

Këto kontrata i mbyllën në mënyrë të paligjshme konkurrentët, sipas departamentit, e cila i ka krahasuar ato me kontratat e nënshkruara nga Microsoft me prodhuesit e kompjuterëve për të promovuar shfletuesin e tij Internet Explorer dhe për të shtypur Netscape.

Megjithatë, ekspertët ligjorë vënë në dukje dallime të rëndësishme me rastin e Microsoft-it që e kanë lënë qeverinë amerikane përballë një beteje të vështirë.

Në qendër të çështjes do të jetë nëse departamenti mund të tregojë se kontratat e Google-it i mbyllin konkurrentët.

Ato përfshijnë një marrëveshje me Apple-in që e bën motorin e kërkimit Google të paracaktuar në pajisjet e Apple-it, duke sjellë miliarda dollarë në vit.

Rasti përfshin gjithashtu një seri kontratash me prodhuesit e telefonave inteligjentë dhe kompanitë e telekomunikacionit që mbështesin sistemin operativ Android dhe i japin kërkimit të Google-it pozicion pole.

Ndërkohë Google-i ka argumentuar se, ndryshe nga kontratat që Microsoft detyroi prodhuesit e kompjuterëve për të siguruar përdorimin e shfletuesit të tij, forma e marrëveshjeve të tij u përcaktua kryesisht nga kompani të tilla si Apple, të cilat projektuan ndërfaqet e tyre të përdoruesit dhe lejuan kompani të tjera përveç Google-it të konkurrojnë.

Po ashtu, sipas Polden, marrëveshjet nuk ishin ekskluzive, duke lejuar prodhuesit e celularëve dhe të tjerët t’u japin shkallë të ndryshme rëndësie motorëve të tjerë të kërkimit.

Dhe se kjo do ta bënte më të vështirë për departamentin të provojë se Google në mënyrë aktive mbylli konkurrencën.

Ndërkohë departamenti pritet të thërrasë dëshmitarët nga kompanitë që kanë arritur marrëveshjet.

Apple ka humbur një përpjekje për të parandaluar që tre nga drejtuesit kryesorë të saj të thirreshin për të dëshmuar, duke përfshirë Eddy Cue, kreun e biznesit të saj të shërbimeve.

Pritet që të shfaqen edhe drejtues të tjerë të teknologjisë, përfshirë shefin ekzekutiv të Google-it, Sundar Pichai.

Në një kontrast tjetër me rastin e Microsoft-it, Google pretendon se është shumë më e lehtë për përdoruesit e sotëm të telefonave inteligjentë të kalojnë në një motor kërkimi të ndryshëm sesa ishte për përdoruesit e kompjuterëve që të kalonin në shfletuesin Netscape.

Paçka sfidave me të cilat përballet Departamenti amerikan i Drejtësisë, shumë ekspertë argumentojnë se rezultati i provës është i balancuar mirë.

Sidomos duke pasur parasysh dominimin e Google-it në tregun e kërkimit.

Marrë nga “Financial Times”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore