Teknologji

Gjykata e BE-së përkrah vëzhguesit kombëtarë të të dhënave


Gjykata e lartë e Evropës ka miratuar fuqinë e vëzhguesve kombëtarë të të dhënave për të ndjekur firmat e mëdha të teknologjisë edhe nëse nuk janë rregullatorët kryesorë të këtyre firmave.

Agjencia e lajmeve, Reuters, tregon se kjo vjen si një pengesë për kompanitë e Silicon Valley-t të tilla si media sociale Facebook.

Ky vendim i marrë prej Gjykatës Evropiane të Drejtësisë mund të inkurajojë agjencitë kombëtare të veprojnë kundër kompanive amerikane të teknologjisë si Google-i, Twitter-i dhe Apple-i, të cilat e kanë të gjitha selinë e Bashkimit Evropian në Irlandë.

Prej kohësh, shumë mbikëqyrës kombëtare në Bashkimin Evropian me 27 anëtarë janë ankuar për homologun e tyre Irlandez, duke thënë se duhet shumë kohë për të vendosur mbi çështjet.

Mirëpo, Irlanda e ka hedhur poshtë këtë, duke thënë se duhet të jetë tepër e përpiktë në trajtimin e kompanive të fuqishme dhe të financuara mirë të teknologjisë.

Për sa i përket përfshirjes në çështje të gjykatës së lartë të BE-së, ajo erdhi pasi një gjykatë belge kërkoi udhëzime mbi sfidën e Facebook-ut kundër kompetencës territoriale të ofertës së mbikëqyrësit belg të të dhënave.

Kjo për ta ndaluar atë nga gjurmimi i përdoruesve në Belgjikë përmes cookies që janë të ruajtura në shtojcat sociale të kompanisë, pavarësisht nëse ata kanë një llogari apo jo.

“Në kushte të caktuara, një autoritet mbikëqyrës kombëtar mund të ushtrojë fuqinë e tij për të sjellë ndonjë shkelje të pretenduar të GDPR-së përpara një gjykate të një vendi anëtar, edhe pse ai autoritet nuk është autoriteti kryesor mbikëqyrës në lidhje me atë përpunim”, shprehet gjykata.

Reuters shkruan se nën rregullat historike të privatësisë së BE-së, të njohura si GDPR, Facebook-u përballet me mbikëqyrje nga autoriteti irlandez i privatësisë sepse ka zyrën e saj qendrore evropiane në Irlandë.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore