Shqipëria

GJKKO merr në gjykim dosjen e ish-kreut të Gjykatës Kushtetuese


Gjykata e Posaçme Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar të martën e 10 majit ka marrë në shqyrtim dosjen e ish-kryetarit të Gjykatës Kushtetuese Bashkim Dedja.

Dedja do të gjykohet për deklarim të rremë dhe fshehje pasurie.

Më 3 gusht Prokuroria e Posaçme (SPAK), pas përfundimit të hetimeve për mosdeklarim dhe fshehje pasurie dërgoi për gjykim dosjen e tij në GJKKO.

Bashkim Dedja, akuzohet për kryerjen e veprës penale, “Refuzimi për deklarimin, mosdeklarimi, fshehja ose deklarimi i rremë i pasurive, interesave privatë të personave të zgjedhur dhe nëpunësve publikë ose i çdo personi tjetër që ka detyrimin ligjor për deklarim”.

Më 28 prill me kërkesë të SPAK-ut, GJKKO-ja sekustroi pasurinë e Dedjas. Këtij të fundit iu sekuestrua një apartament 60 m2 në Golem.

Hetimet për Dedjan nisën që në maj të vitit 2020. Nga hetimet e SPAK-ut rezultoi se ish-kreu i Kushtetueses kishte në pronësi pasuri të paluajtshme të cilat nuk i justifikonte dot.

Procesi i vetting-ut

Në dhjetor të vitit 2018, Dedja nuk e kaloi me sukses fazën e Vetting-ut. Ai u shkarkua nga Kolegji i Posaçëm i Apelimit me arsyetimin se nuk justifikonte pasurinë e tij dhe nuk shpjegonte burimin e të ardhurave financiare.

Rrjedhimisht KPA-ja hodhi poshtë vendimin e Komisionit të Pavarur të Kualifikimit për konfirmimin në detyrë të Dedjas.

Ai u konfirmua në detyrë në dhjetor të vitit 2018 nga KPK-ja, megjithëse gjatë hetimeve administrative, u vërejtën një sërë shkeljesh në deklarimin e pasurisë.

Fill pas vendimit, Operacioni Ndërkombëtar i Monitorimit e kundërshtoi KPK-në duke kërkuar nga Komisioneri Publik që të ankimonte në KPA.

Në korrik 2018 Komisioneri apeloi vendimin në KPA.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore