Sport

Gjashtë gjëra që duhet të dini për vendin pritës së Kupës së Botës 2022, Katarin


Photo: Christof Koepsel/ Getty Images

Me fillimin e Kupës së Botës FIFA 2022 në Katar më 20 nëntor, shteti i Gjirit do të jetë nën qendër të vëmendjes globale.

Që kur FIFA i dha turneun Katarit në vitin 2010, situata e rëndë për punëtorët emigrantë në vend është bërë publike gjerësisht. Emigrantët dhe punonjësit vendas vazhdojnë të përballen me një sërë abuzimesh duke përfshirë vjedhjen e pagave, punën e detyruar dhe shfrytëzimin.

Por trajtimi i punëtorëve migrantë është vetëm një nga një sërë shkeljesh që përbëjnë të dhënat shqetësuese të shtetit për të drejtat e njeriut.

Autoritetet e Katarit shtypin lirinë e shprehjes, shtypit dhe organizimit; gjykimet e padrejta mbeten shqetësuese; gratë vazhdojnë të përballen me diskriminim në ligj dhe praktikë; dhe ligjet vazhdojnë të diskriminojnë individët LGBTQ+.

Liria e shprehjes dhe liria e shtypit

Autoritetet e Katarit përdorin ligje abuzive për të mbytur ata që janë kritikë ndaj shtetit, duke përfshirë qytetarët dhe punëtorët emigrantë.

Amnesty International ka dokumentuar raste të qytetarëve të Katarit të cilët janë arrestuar arbitrarisht pasi kanë kritikuar qeverinë dhe janë dënuar pas gjykimeve të padrejta bazuar në rrëfimet e marra me dhunë.

Ndërkohë, Malcolm Bidali, një roje sigurie, bloger dhe aktivist i të drejtave të migrantëve nga Kenia, u zhduk me forcë dhe u mbajt në izolim për një muaj pasi theksoi gjendjen e vështirë të punëtorëve emigrantë.

Katari ka pak media të pavarura apo kritike. Autoritetet e vendit kufizojnë lirinë e shtypit duke vendosur kufizime për transmetuesit, duke përfshirë ndalimin e xhirimeve në vende të caktuara si ndërtesat qeveritare, spitalet, universitetet, vendet e akomodimit të punëtorëve dhe shtëpitë private.

Liria e organizimit dhe e tubimit

Punëtorët emigrantë mbeten të ndaluar të formojnë ose të bashkohen me sindikatat. Në vend të kësaj, atyre u lejohet të formojnë Komitete të Përbashkëta, një nismë e udhëhequr nga punëdhënësit për të lejuar përfaqësimin e punëtorëve.

Megjithatë, deri më sot, nisma nuk është e detyrueshme dhe mbulon vetëm 2% të punëtorëve, duke qenë shumë larg nga e drejta themelore për të formuar dhe për t’u anëtarësuar në sindikata.

Qytetarët dhe punëtorët emigrantë po përballen me pasojat e grumbullimit paqësor. Për shembull, në gusht të vitit 2022, qindra punëtorë migrantë u arrestuan dhe u deportuan nga autoritetet shtetërore pasi protestuan në rrugët e Dohas pasi kompania e tyre vazhdimisht dështoi të paguante pagat e tyre.

Gjyqe të padrejta

Gjykimet e drejta nuk janë aspak të garantuara në Katar.

Gjatë dekadës së fundit, Amnesty International ka dokumentuar raste të gjykimeve të padrejta ku pretendimet e të pandehurve për torturë dhe keqtrajtim nuk u hetuan kurrë dhe dënimet u dhanë bazuar në “rrëfimet” e detyruara.

Shpesh, të pandehurit merreshin në pyetje ndërsa mbaheshin në paraburgim pa pasur akses tek një avokat apo përkthyes.

Të drejtat e grave

Gratë vazhdojnë të përballen me diskriminim në ligj dhe praktikë në Katar.

Sipas sistemit të kujdestarisë, gratë kërkojnë lejen e kujdestarit të tyre mashkull, zakonisht burrit, babait, vëllait, gjyshit ose xhaxhait të tyre, për t’u martuar, për të studiuar jashtë vendit me bursa qeveritare, për të punuar në punë shtetërore, për të udhëtuar jashtë vendit (nëse janë nën moshën 25 vjeçe) dhe aksesin në kujdesin shëndetësor riprodhues.

E drejta e familjes diskriminon gratë, të cilat përballen me vështirësi më të mëdha për të kërkuar divorcin dhe disavantazhe më të rënda ekonomike nëse e bëjnë këtë, krahasuar me burrat.

Gratë gjithashtu vazhdojnë të jenë të mbrojtura në mënyrë joadekuate kundër dhunës në familje dhe seksuale.

Të drejtat LGBTQ+

Ligjet e Katarit diskriminojnë personat LGBTQ+.

Neni 296(3) i Kodit Penal, ka një sërë aktesh që ndalon LGBTQ+ duke përfshirë edhe dënimet e mundshme me burg për këdo që “udhëheq, nxit ose tundon një mashkull, me çfarëdo mënyre, të kryejë një akt shthurjeje”.

Në mënyrë të ngjashme, neni 296(4) penalizon këdo që “nxit ose tundon një mashkull apo femër, me çfarëdo mënyre, për të kryer veprime në kundërshtim me moralin ose që janë të paligjshme”.

Në tetor 2022, organizatat e të drejtave të njeriut dokumentuan raste në të cilat forcat e sigurisë arrestuan individë LGBTQ+ në vende publike, bazuar vetëm në shprehjen e tyre gjinore dhe kontrolluan telefonat e tyre.

Ata thanë gjithashtu se ishte e detyrueshme për gratë e paraburgosura transgjinore të merrnin pjesë në seancat e terapisë së konvertimit si një kërkesë për lirimin e tyre.

Të drejtat e punëtorëve

Pavarësisht përpjekjeve të vazhdueshme të qeverisë për të reformuar sistemin e punës së Katarit, abuzimet mbeten të përhapura në të gjithë vendin.

Ndërsa kushtet janë përmirësuar për disa punëtorë, mijëra janë ende duke u përballur me çështje të tilla si pagat e vonuara ose të papaguara, mohimi i ditëve të pushimit, kushtet e pasigurta të punës, pengesat për ndryshimin e vendeve të punës dhe aksesi i kufizuar në drejtësi. Ndërsa vdekjet e mijëra punëtorëve mbeten të pahetuara.

Edhe pse një fond ka filluar të paguajë shuma të konsiderueshme për punëtorët që u kanë vjedhur pagat, qindra mijëra punëtorë emigrantë ende nuk janë kompensuar për abuzimet në punë me të cilat janë përballur në dekadën e fundit.

Puna e detyruar dhe format e tjera të abuzimit vazhdojnë të pandërprera, veçanërisht në sektorin privat të sigurisë dhe për punonjësit vendas, shumica e të cilëve janë gra.

Pagesa e tarifave zhvatëse të rekrutimit për të siguruar vende pune mbetet e përhapur, me shuma që variojnë midis 1 mijë dhe 3 mijë dollarë amerikanë. Shumë punëtorëve u duhen muaj apo edhe vite për të shlyer borxhin, gjë që përfundimisht i bllokon ata në ciklet e shfrytëzimit.

 

Marr nga “Amnesty International”, përshtatur për “Albanian Post”

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore