Lajme

FMN ul pritshmëritë për Shqipërinë, rritja ekonomike do të jetë me 2.2%


Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) parashikon që ekonomia e Shqipërisë do të rritet me 2.2 për qind në vitin 2023.

Krahasuar me muajin tetor, pritshmëria është më e ulët.

Më 11 tetor rritja u parashikua me 3.7 për qind në bazë të aktivitetit të fuqishëm në turizëm, pasuri të paluajtshme dhe shërbime.

Ekonomia vendase pritet të përshpejtohet në 3.3% ë vitin 2024 dhe të mbesë përafërsisht në këto nivele deri në 2028-n, kur pritet të zgjerohet me 3.4%, pak a shumë në të njëjtat nivele me pritshmëritë në raportin e tetorit.

Ndër të tjera FMN parashikon që inflacioni të vijojë të mbetet i lartë edhe në vitin 2023, me një mesatare prej 5%, nga 6.7% që ishte në vitin 2022.

Inflacioni do të ulet në vitet në vijim për të zbritur në 3%, që është dhe objektivi i bankës së Shqipërisë vetëm në vitin 2028.

Për sa i përket rajonit, Kosova dhe Mali i Zi janë dy shtetet që pritet të kenë ecurinë më të mirë ekonomike në 2023, me përkatësisht 3.5 dhe 3.2%. Serbia dhe Bosnjë Hercegovina do të zgjerohen me 2%, ndërsa për Maqedoninë e Veriut pritshmëritë janë mjaft pesimiste, me vetëm 1.4%.

Shtrëngimi drastik i kushteve financiare globale mund të pengojë aksesin e Shqipërisë në financim.

Ekonomia është gjithashtu e ndjeshme ndaj kushteve të pafavorshme të motit dhe ndryshimit të rritjes së çmimeve të pasurive të paluajtshme.

Qeveria, kujton agjencia, duhet të përfitojë nga momenti ende pozitiv për të rindërtuar me shpejtësi tamponët e politikës fiskale.

Kjo do të reduktonte gjithashtu presionin mbi politikën monetare për të rritur edhe më shumë normat e interesit për të zbutur inflacionin dhe për të lehtësuar rregullimin e jashtëm.

FMN-ja bën thirrje për të harmonizuar proceset e Menaxhimit të Investimeve Publike (PIM) dhe Partneritetit Publik Privat (PPP), me integrim të plotë në ciklin normal të buxhetit.

Të gjitha projektet publike duhet t’i nënshtrohen kornizave të investimeve publike dhe prokurimit, sipas agjencisë.

“Autoriteteve u kërkohet të publikojnë kontratat e prokurimit publik që kanë të bëjnë me shpenzimet për rikuperimin e pandemisë dhe tërmeteve, emrat e kompanive të fituara dhe pronarët e tyre përfitues”, ravijëzon FMN-ja.

FMN parashikon rritje ekonomike me 3.7 për qind brenda vitit për Shqipërinë

 

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore