Pajisje

“Firmat e inteligjencës artificiale janë bllokuar nga gara mes rivalësh”


Bëri thirrje për një pauzë në zhvillimin e sistemeve të fuqishme të inteligjencës artificiale, por tani ka thënë se drejtuesit e teknologjisë nuk e ndaluan punën sepse janë në garë.

Max Tegmark, një bashkëthemelues i Institutit Future of Life, ka shkruar një letër të hapur në mars duke bërë thirrje për një pauzë gjashtëmujore në zhvillimin e sistemeve gjigante të inteligjencës artificiale.

Dokumenti, paçka mbështetjes nga më shumë se 30 mijë nënshkrues, nuk arriti të sigurojë një ndërprerje në zhvillimin e tyre.

Gjashtë muaj më vonë, Tegmark ka thënë se nuk priste që letra të ndalonte kompanitë e teknologjisë që të punonin drejt modeleve të inteligjencës artificiale më të fuqishme se GPT-4, modeli i madh gjuhësor që fuqizon ChatGPT, sepse konkurrenca është bërë tejet intensive.

“Ndjeva se privatisht shumë drejtues të korporatave me të cilët fola donin një pauzë, por ata ishin bllokuar në këtë garë kundër njëri-tjetrit. Kështu që asnjë kompani nuk mund të ndalojë e vetme”, ka thënë ai.

Letra paralajmëronte për një “garë jashtë kontrollit” për të zhvilluar mendje që askush nuk mund t’i “kuptonte, parashikonte ose kontrollonte në mënyrë të besueshme”.

Tegmark, profesor i fizikës në Institutin e Teknologjisë në Massachusetts, ka theksuar se e shikonte letrën si një sukses.

“Letra ka pasur më shumë ndikim sesa mendoja se do të kishte”, ka thënë ai, duke treguar për një zgjim politik mbi inteligjencën artificiale që ka përfshirë seancat dëgjimore të Senatit të SHBA-ve me drejtuesit e teknologjisë dhe qeveria e Mbretërisë së Bashkuar që mbledh një samit global për sigurinë e inteligjencës artificiale në nëntor.

Shprehja e alarmit duket se është kthyer nga tabu në një pamje kryesore që nga publikimi i letrës.
Letra u pasua në maj nga një deklaratë nga Qendra për Sigurinë e Inteligjencës Artificiale, e mbështetur nga qindra drejtues të teknologjisë dhe akademikë, duke deklaruar se ajo duhet të konsiderohet një rrezik shoqëror në të njëjtin nivel me pandemitë dhe luftën bërthamore.

“Ndjeva se kishte shumë ankth të ndrydhur për të ecur përpara me inteligjencën artificiale, që njerëzit në mbarë botën kishin frikë ta shprehnin. Letra legjitimohej duke folur për të; letra e bëri atë të pranueshme shoqërisht”, ka vijuar ai.

Sakaq, frika rreth zhvillimit të inteligjencës artificiale varion nga e menjëhershme, si aftësia për të gjeneruar video të falsifikuara të thella dhe për të prodhuar në masë dezinformata, deri te rreziku ekzistencial i shkaktuar nga inteligjenca artificiale super inteligjente që shmang kontrollin njerëzor ose merr vendime të pakthyeshme dhe me shumë pasoja.

Tegmark ka paralajmëruar kundër përshkrimit të zhvillimit të “inteligjencës së përgjithshme të ngjashme me perëndinë” digjitale si një kërcënim afatgjatë.

Ai ka thënë se samiti i sigurisë në Mbretërinë e Bashkuar është “diçka e mrekullueshme”.

Sipas tij, samiti duhet të synojë tre arritje: krijimin e një kuptimi të përbashkët të ashpërsisë së rreziqeve; pranimin se nevojitet një përgjigje e unifikuar globale; dhe përqafimin për ndërhyrje urgjente të qeverisë.

“Duke bërë modele më të fuqishme se ato që kemi tani, kjo duhet të vendoset në pauzë derisa të mund të përmbushin standardet e dakorduara të sigurisë”, ka shtuar ai.

Tegmark u ka kërkuar gjithashtu qeverive të ndërmarrin veprime për modelet e inteligjencës artificiale me burim të hapur që mund të aksesohen dhe përshtaten nga anëtarët e publikut.

“Teknologjia e rrezikshme nuk duhet të jetë me burim të hapur”, ka theksuar Tegmark.

Marrë nga “The Guardian”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore