Shqipëria

Fati i Partisë Demokratike, Apeli duhet të marrë vendimin përfundimtar


Kjo e martë e 11 qershorit nuk do të jetë aq e zakonshme për Partinë Demokratike (PD) të Shqipërisë.

Gjykata e Apelit do të rinisë gjykimin për një çështje që i ka ndarë demokratët në fraksione: kush është grupi zyrtar, kujt do t’i mbetet vula dhe logoja e partisë.

Kjo çështje do të shqyrtohet nga relatorja Alma Ahmeti, ndërsa anëtarë do të jenë Iliba Bezati dhe Elona Toro.

Situata e krijuar tashmë prej më shumë se dy vitesh pati përditësimin e fundit në mars, kur Gjykata e Lartë zbardhi vendimin e plotë për çështjen e vulës së Partisë Demokratike, sa i takon rikthimit për rishqyrtim në Gjykatën e Apelit.

Në vendimin prej 36 faqesh, Kolegji i Gjykatës së Lartë vlerësoi se rekursi i paraqitur nga pala kërkuese në këtë gjykim, përfaqësuar nga Komisioni i Rithemelimit përmban shkaqe të cilat, e bëjnë të cenueshëm vendimin e dhënë nga Gjykata e Apelit të Juridiksionit të Përgjithshëm.

Gjykata e Lartë vendosi prishjen e vendimmarrjes së Apelit, që e riktheu çështjen në Shkallën e Parë dhe rrëzoi vendimin e Agron Zhukrit që i dha vulën ish-kryeministrit, Sali Berisha.

Ky vendim asokohe u pa u si në favor të askujt.

“Gjykata ka vendosur që çështja në vend të kthehet në shkallë të parë, sikurse kishte vendosur Gjykata e Apelit, dhe të jetë kjo e fundit ajo që do të zgjidhe çështjen në themel. Në praktikë ka kursyer kohë për palët ndërgjyqëse”, tha për Albanian Post, avokati Rezart Kthupi.

Ndryshe, një jurist i një studioje të madhe ligjore në Tiranë – për të cilin do të ruajmë kushtet e anonimitetit – sqaroi se në lexim të vendimit “Gjykata e Lartë e ka prishur vendimin e Apelit dhe i ka kërkuar që të vendosë për vendimin e Agron Zhukrit dhe jo ta kthejë për rigjykim”.

Zhukri pati njohur vendimet e Kuvendit të 11 dhjetorit të Rithemelimit.

Pra, sqaron juristi tani mbeten dy alternativa.

“Apeli do të vendosë të rrëzojë vendimin e Zhukrit përfundimisht duke i dhënë të drejtë palës kundërshtuese, në këtë rast palës së kryedemokratit, Lulzim Basha, ose ta lejë në fuqi, duke i dhënë të drejtë palës së Berishës”, theksoi ai për Albanian Post.

Ndërsa, sipas Kthupit në këto momente vulën e ka PD-ja zyrtare, sa kohë “jemi të regjistruar në Gjykatën e Tiranës dhe kryetar është Lulzim Basha sipas regjistrit të partive politike”.

Nga ana tjetër, ish-kandidati për kryetar i PD-së, Fatbardh Kadilli në një koment për AP, ravijëzon se “vendimi lë ende në dyert e gjykatës palët”.

“Por, asnjë zgjidhje ligjore nuk zgjidh krizën politike. PD nuk ekziston më. Është ndarë në dy struktura, njëra me Berishën njëra me Bashën. Kemi deputetët që janë në një konflikt ligjor në Kuvend për të drejtat e grupit. Por, kemi dhe masën më të madhe të demokratëve që nuk janë anësuar dhe refuzojnë të gjitha këto forma që kanë shpërbërë PD”.

E gjithë beteja nisi më 11 dhjetor të vitit 2021, ku Sali Berisha – pas përjashtimit nga grupi parlamentar të Partisë (kohë ku u shpall non grata) – mbajti një Kuvend Kombëtar.

Në atë Kuvend u miratuan disa vendime, siç ishte shkarkimi i Lulzim Bashës si kryetar dhe ndryshimet statutore.

Muaj më pas ishte gjyqtari Agron Zhukri – i shkarkuar nga Vettingu – i cili regjistroi statutin e Kuvendit të Partisë Demokratike të 11 Dhjetorit të mbajtur nga Komisioni i Rithemelimit.

Vendimi u apelua nga PD-ja e Bashës dhe në 2023-shin Apeli vendosi ta kthente në shkallë të parë, por sërish ky vendim u apelua dhe Sali Berisha që çoi çështjen në Gjykatën e Lartë.

Kjo e fundit theksoi se Apeli nuk kishte kryer një hetim të plotë të çështjes, nuk kishte kuptuar natyrën e mosmarrëveshjes dhe kishte interpretuar gabim normat dhe ligjin procedural.

Kështu që molla është sërish në tavolinën e Apelit, i cili duhet të marrë përfundimisht një vendim.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore