Shqipëria

Fakte të rëndësishme: Çfarë duhet të dini për nikotinën?


Nikotina është një nga përbërësit që gjendet tek bima e duhanit. Edhe pse një element natyral, nuk do të thotë që ajo është krejtësisht e sigurt. Nikotina krijon varësi dhe ky është një fakt i pranuar me kohë. Por nikotina nuk është shkaktarja kryesore e sëmundjeve që lidhen me duhanpirjen.

Nëse nikotina nuk është përgjegjëse për sëmundjet e lidhura me duhanpirjen, atëherë cfarë i shkakton pasojat në shëndet?

Epo, kur një cigare digjet, ajo prodhon më shumë se 6 mijë kimikate, 100 prej të cilave janë klasifikuar nga institucionet e shëndetit publik si potencialisht shkaktare të problemeve në shëndet. Këshilla më e mirë që mjekët japin për pacientët e tyre është lënia e cigares, edhe pse në shumë raste ky sugjerim nuk arrihet të përmbushet.

Pikërisht për këtë grup të rriturish që zgjedhin të vazhdojnë të përdorin duhanin, futen në lojë produkte alternative të cilat nuk emetojnë tym. Produktet e tilla si cigaret elektronike, pajisjet me ngrohje apo duhani i përtypshëm, janë të prodhuara në përputhje me të gjitha normat e sigurisë dhe cilësisë, por edhe përmes teknologjisë dhe shkencës më të avancuar për të mundësuar kështu alternativa më të mira se cigarja.

E gjithë kjo kategori e re inovative, eliminon procesin e djegies, duke reduktuar kështu nivelet e kimikateve të dëmshme që çlirohen në ajër. Cigaret elektronike funksionojnë duke avulluar një lëng që përmban nikotinë, pajisjet me ngrohje nga ana tjetër ngrohin fijet e duhanit duke shmangur kështu djegien. Kalimi tek këto produkte të mbështetura edhe nga shkenca është zgjedhje më e mirë krahasuar me tymsojen e cigares.

Duhet të qartësohet se këto produkte nuk këshillohen nëse personat nuk përdorin duhanin. Pra informimi rreth tyre është në funksion të 1.3 miliardë duhanpirësve të cilët janë një shqetësim i vazhdueshëm për shëndetin publik. Nëse ofrohet informim rreth të gjitha mundësive që ata kanë përveç cigareve, mund të bëhen zgjedhje të sigurta e që reduktojnë dëmin.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore