Lajme

Evropianët skeptikë ndaj vaksinës së Oxford-it


Politikanët në Gjermani mbështesin marrjen e vaksinës AstraZeneca, ndërsa është rritur skepticizmi publik rreth produktit të zhvilluar në Universitetin e Oxford-it.

Vaksina, subjekt “përplasje” mes prodhuesit të saj britanik-suedez dhe komisionit evropian muajin e kaluar, po përshkruhet nga media gjermane si një “ngrohës i rafteve” pasi vetëm rreth 17% të dozave të dërguara në vend janë administruar deri më tani.

Sipas monitorimit të agjencisë gjermane të kontrollit të sëmundjeve, 129 mijë doza nga 736 mijë e 800 të dorëzuara janë administruar deri me 17 shkurt.

Ministri i shëndetësisë, Jens Spahn, tha se vaksinimi është si një privilegj për tu ruajtur nga infeksioni britanik.

Autoritetet mjekësore gjermane kanë autorizuar vetëm vaksinën për personat nën 65 vjeç. Vaksina aktualisht po u ofrohet punonjësve të kujdesit shëndetësor dhe të rinjve.

Karl-Dieter Heller, drejtori i spitalit Herzogin Elisabeth në Braunschweig, i tha gazetës Frankfurter Allgemeine se ai kishte vendosur të vaksinonte stafin e tij në grupe të vogla.

Heller tha se asnjë nga stafi i tij nuk ishte sëmurë rëndë dhe të gjithë ishin në gjendje të ktheheshin në punë.

Vende të tjera kanë raportuar probleme. Në rajonet e Sörmland dhe Gävleborg të Suedisë, autoritetet shëndetësore ndaluan përkohësisht vaksinimet pasi një e katërta e punëtorëve të injektuar me AstraZeneca u thirrën u sëmurën ditën e nesërme.

Në Francën jug-perëndimore, një spital në Périgueux kërkoi në një letër të hapur që vaksina AstraZeneca të zëvendësohej nga Moderna dhe BioNTech / Pfizer pasi 50 deri në 70% e stafit të injektuar përjetuan efekte anësore.

Disa raportime në mediat gjermane kanë nxitur skepticizmin midis punonjësve shëndetësorë, me autoritetet në shtetin e Nordrhein-Westfalen që ankohen se 600 takime të planifikuara ishin anuluar nga data 10 deri në 15 shkurt.

Studimet tregojnë se AstraZeneca është rreth 60% efektive, ndërsa vaksinat BioNTech dhe Moderna kanë efikasitet 95%.

Albanianpost.com


Lajmet kryesore