Lajme

Evropa do të përballet me krizën dimërore të gazit nëse Rusia ndalon furnizimet


Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA) ka paralajmëruar se Evropa mund të përballet me një dimër shumë të vështirë nëse Rusia ndërpret furnizimet e mbetura me gaz në kontinent dhe nëse rajoni përjeton mot të ftohtë.

Sipas agjencisë, edhe nëse vendet e depozitimit të gazit të Evropës mbushen afër 100 për qind të kapacitetit përpara tetorit, nuk përbën “asnjë garanci” kundër tensioneve të ardhshme të tregut.

“Simulimet tona tregojnë se një dimër i ftohtë, së bashku me një ndërprerje të plotë të furnizimeve me gaz rus në Bashkimin Evropian mund të rinovojë lehtësisht paqëndrueshmërinë e çmimeve”, ka bërë me dije IEA në raportin e saj vjetor.

Sakaq, paralajmërimi ravijëzon përçarjen e mundshme nga një konflikt i rinovuar energjetik me Moskën, pavarësisht nga një rënie e qëndrueshme e çmimeve që nga dhjetori që ka forcuar besimin se më e keqja e krizës së gazit në Evropë ka përfunduar.

Rusia ende furnizon rreth 10 për qind të importeve të gazit të BE-së, me akoma më shumë të dërguara në formën e gazit natyror të lëngshëm.

TTF, çmimi standard i gazit në Evropë, ra në 24.63 euro për megavat orë në tregtimin e së hënës, më i ulëti që nga fillimi i qershorit dhe rreth 90 për qind më i ulët se çmimi në fund të gushtit të vitit të kaluar në kulmin e krizës energjetike, kur arriti në krye të euro. 340/mwh.

Aktualisht, magazinimi i gazit në BE qëndron mbi 80 për qind të kapacitetit, gati 20 pikë përqindjeje mbi mesataren e mëparshme pesëvjeçare, sipas organit të industrisë Gas Infrastructure Europe.

Analistët kanë pritur që vendet e magazinimit, në gjendje të mbajnë rreth 100 miliardë metra kub gaz, të arrijnë 90 për qind muaj të plotë përpara objektivit zyrtar të BE-së për të arritur këtë nivel deri në nëntor.

Por IEA ka thënë se në një skenar ku ka një kombinim të një dimri të ftohtë, një ndalesë të plotë të gazit të tubacionit rus dhe disponueshmërisë së ulët të gazit natyror të lëngshëm, depozitimi i BE-së mund të hyjë në prillin e ardhshëm me vetëm 20 për qind gaz, një nivel që do të kërcënojnë me ndërprerje të furnizimit.

Në një skenar ku Evropa ka sërish një dimër të butë dhe flukset e LNG-së mbeten afër niveleve rekord të vitit të kaluar, “vendet e magazinimit do ta përfundonin sezonin e ngrohjes me nivele të inventarit mbi 50 për qind të kapacitetit edhe pa gazin me tubacion rus”.

“Reduktimet e vazhdueshme strukturore të kërkesës për gaz”, si efiçenca më e mirë e energjisë, zhvillimi i shpejtë i burimeve të rinovueshme dhe instalimi i pompave të nxehtësisë “do të kërkohet për të siguruar një bilanc të sigurt gazi për dimrin 2023/2024”.

IEA ka thënë po ashtu se ka rishikuar në rënie perspektivën e saj afatmesme dhe afatgjatë për kërkesën për gaz natyror, për shkak të krizës globale të gazit të shkaktuar nga Rusia.

“Rritja e mprehtë e çmimeve të gazit natyror reduktoi konkurrencën e tij ndaj burimeve të tjera të furnizimit me energji, ndërsa imazhi i tij si një karburant ‘i besueshëm’ është vënë në pikëpyetje nga shkurtimet e mëdha të furnizimit të gazit rus”.

Rritja e kërkesës globale për gaz për periudhën midis vitit 2020 dhe 2024 është ulur në 200 bcm nga 350 bcm dhe vetëm Evropa përbën më shumë se gjysmën e rishikimit.

“Kjo pasqyron standarde më të rrepta të efikasitetit të energjisë, përhapjen e përshpejtuar të burimeve të rinovueshme dhe elektrifikimin më të shpejtë të nxehtësisë, si dhe një rol të reduktuar të gazit natyror në industri”, ka shtuar agjencia.

Marrë nga “Financial Times”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore