Lajme

Emiratet e Bashkuara dorëzojnë dërgesën e parë të LNG-së në Gjermani


Një terminal lundrues në portin verior gjerman të Brunsbüttel-it mori ngarkesën e parë të gazit natyror të lëngshëm nga Emiratet e Bashkuara Arabe të mërkurën.

Kështu raportoi transmetuesi gjerman “Deutsche Welle”.

Çisterna të tjera që transportonin gaz amerikan tashmë kanë zbritur në Gjermani, një lëvizje që aktivistët e klimës e kanë përshkruar si një pengesë të madhe në përpjekjen për të kufizuar ngrohjen globale.

LNG do të kompensojë furnizimet e humbura të gazit rus, me katër terminale të rinj që do të vihen në punë vetëm në Gjermani.

Por ndonëse konsiderohet si një zgjidhje afatshkurtër, shumë kanë frikë se gazi është këtu për një kohë të gjatë, pasi BE-ja bëhet importuesi më i madh i LNG-së në botë.

Me LNG-në që krijon pothuajse 10 herë më shumë emetime sesa gazi i tubacioneve sipas një vlerësimi, zgjerimi i tij i shpejtë ka të ngjarë të komprometojë objektivat klimatike, thonë studiuesit e klimës, të cilët gjithashtu hedhin poshtë pretendimet se shumica e infrastrukturës së LNG-së është e përshtatshme për hidrogjen të gjelbër në të ardhmen.

Dhe ndërsa importet e LNG janë kyçe për planin energjetik të Bashkimit Evropian REPowerEU, analistët thonë se ata nuk do të ofrojnë lehtësim nga mungesa aktuale e gazit rus deri pas vitit 2024.

Por, për të kuptuar rreziqet e mundshme klimatike që lidhen me LNG-në, si saktësisht lëngohet, transportohet dhe shpërndahet?

Çfarë është gazi natyror i lëngshëm?

LNG është gaz natyror i reduktuar në një gjendje të lëngshme (lëngëzimi) përmes ftohjes intensive në rreth -161 gradë Celsius (-259 Fahrenheit).

Ky gaz i lëngshëm është 600 herë më i vogël se vëllimi origjinal dhe është gjysma e peshës së ujit.

Lënda djegëse fosile e kompresuar, e cila përbëhet pothuajse tërësisht nga metani – një gaz i fuqishëm serrë – mund të transportohet nëpër botë me anije.

Pas mbërritjes në destinacionin e saj, ngarkesa rigazinohet në një terminal lundrues dhe rishpërndahet përmes tubacioneve.

Por pavarësisht potencialit të eksportit të LNG-së, kostoja e lartë e lëngëzimit dhe prodhimit të LNG-së ka kufizuar tregun e saj.

Në Gjermani, kostoja e vlerësuar e ndërtimit të terminaleve lundruese LNG për importet për të zëvendësuar gazin rus është dyfishuar, pjesërisht për shkak të kostove më të larta të funksionimit dhe infrastrukturës.

Proceset e ftohjes, lëngëzimit dhe transportit, si dhe procedurat e rigazifikimit pas transportit, kërkojnë gjithashtu shumë energji.

“Midis 10-25 për qind e energjisë së gazit humbet gjatë procesit të lëngëzimit”, sipas Andy Gheorghiu, një aktivist dhe konsulent me bazë në Gjermani për politikën e klimës dhe energjisë.

Cili është ndikimi klimatik i LNG?

Kërkohet shumë energji për të nxjerrë gazin natyror nga një rezervuar, për të transportuar nga fusha e gazit në objektin e LNG-së për përpunim, për të ftohur gazin në temperatura kaq të ulëta dhe për ta mbajtur atë në atë temperaturë përpara se të ngrohet dhe rigazinizohet pas një udhëtim i gjatë në det ose me tren.

Humbja e metanit në të gjithë rreziqet e zinxhirit të furnizimit kontribuon gjithashtu në emetimet e larta të LNG-së.

“Për shkak të procesit shumë më kompleks të prodhimit dhe transportit të LNG-së, rreziqet e rrjedhjeve të metanit përgjatë zinxhirit të prodhimit, transportit dhe rigazifikimit janë thjesht shumë më të larta dhe për këtë arsye shumë më intensive ndaj emetimeve”, tha Gheorghiu.

Në fund, LNG-ja lëshon “rreth dy herë më shumë gaz serrë se gazi natyror i zakonshëm”, vëren Këshilli jofitimprurës i Mbrojtjes së Burimeve Natyrore (NDRC) me bazë në SHBA.

Ndërkohë, analistët energjetikë me bazë në Norvegji, Rystad Energy i thanë Deutsche Welle-s se përpunimi i LNG-së është kaq intensiv me energji dhe karbon, saqë mund të krijojë pothuajse 10 herë më shumë emetim karboni sesa gazi me tubacione.

Fazat e shumta që kërkohen për të çuar LNG-në nga pusi në treg çojnë në një “intensitet shumë të lartë të emetimeve të importuara” në krahasim me gazin me tubacione, emetimet e të cilit janë të kufizuara në rrjedhën e sipërme dhe transportin dhe përpunimin, sipas Kaushal Ramesh, një ekspert i energjisë LNG në Rystad.

Intensiteti i emetimeve të gazit me tubacione nga Norvegjia në veçanti është pothuajse 10 herë më pak se emetimet mesatare të LNG-së, shpjegoi ai.

Ndërkohë, LNG-ja lëshon 14 herë më shumë karbon se energjia diellore kur prodhon sasinë ekuivalente të energjisë dhe 50 herë më shumë karbon se energjia e erës.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore