Lajme

Ekonomia është “shembur totalisht”, thotë kryeministri i Sri Lankës


Ekonomia, e ngarkuar me borxhe e Sri Lankës, është “shembur” pas muajve të mungesës së ushqimit, karburantit dhe energjisë elektrike, u tha kryeministri-ligjvënësve, deklaratë që nënvizoi situatën e rëndë të vendit, teksa kërkon ndihmë nga huadhënësit ndërkombëtarë.

Ranil Wickremesinghe para Parlamentit tha se kombi i Azisë Jugore po përballet me “një situatë shumë më serioze” sesa vetëm mungesat. Ai paralajmëroi për “një kolaps total”.

“Ekonomia jonë ka rënë plotësisht”, tha kryeministri të mërkurën.

Kryeministri i Sri Lankës, Ranil Wickremesinghe

Kriza në ishullin prej 22 milionë banorësh konsiderohet më e keqja e kohëve të fundit, por Wickremesinghe nuk përmendi ndonjë zhvillim të ri specifik.

Komentet e tij dukej se synonin t’u theksonin kritikëve dhe ligjvënësve të opozitës se ai ka trashëguar një detyrë të vështirë që nuk mund të rregullohet shpejt.

Vërejtjet e Wickremesinghe dërguan gjithashtu një mesazh për huadhënësit e mundshëm.

“Nuk mund të lejosh që një vend me një rëndësi të tillë strategjike të shembet”, tha Mukherjee, i cili vuri në dukje se Sri Lanka ndodhet në një nga korsitë më të ngarkuara të transportit në botë.

Ekonomia e Sri Lankës po themelohet nën peshën e borxheve të rënda, të ardhurave të humbura nga turizmi dhe efekteve të tjera të pandemisë, si dhe kostove në rritje për mallrat.

Rezultati është një vend që po shkon drejt falimentimit, me pothuajse asnjë para për të importuar benzinë, qumësht, gaz për gatim dhe letër higjienike.

Ligjvënësit nga dy partitë kryesore të opozitës po bojkotojnë parlamentin këtë javë për të protestuar kundër Wickremesinghe, i cili u bë kryeministër pak më shumë se një muaj më parë dhe është gjithashtu ministër i Financave, për dështimin në përmbushjen e premtimeve të tij për të përmirësuar ekonominë.

Wickremesinghe tha se Sri Lanka nuk është në gjendje të blejë karburant të importuar, për shkak të borxhit të madh që ka korporata e saj e naftës.

Korporata Ceylon Petroleum është “700 milionë dollarë borxh”, u tha ai ligjvënësve.

“Si rezultat, asnjë vend apo organizatë në botë nuk është e gatshme të na ofrojë karburant”.

Kriza ka filluar të dëmtojë shtresën e mesme të Sri Lankës, e cila vlerësohet të jetë 15% deri në 20% e popullsisë urbane të vendit.

Kjo shtresë u rrit kryesisht në vitet 1970, pasi ekonomia u hap për më shumë tregti dhe investime. Që atëherë ajo është rritur në mënyrë të qëndrueshme.

Deri vonë, familjet e shtresës së mesme gëzonin përgjithësisht siguri ekonomike. Tani ata që nuk u është dashur të mendojnë dy herë për karburantin ose ushqimin, po luftojnë për të menaxhuar tri vakte në ditë.

Wickremesinghe mori detyrën pas ditëve të protestave të dhunshme për krizën ekonomike të vendit që detyruan paraardhësin e tij të jepte dorëheqjen.

Të mërkurën, ai fajësoi qeverinë e mëparshme për dështimin për të vepruar në kohë, ndërsa rezervat valutore të Sri Lankës u pakësuan.

Kriza e valutës së huaj ka ngushtuar importet, duke krijuar mungesa të mëdha që përfshijnë edhe ilaçe dhe i detyruar njerëzit të qëndrojnë në radhë të gjata për të siguruar nevojat bazë.

Deri më tani, Sri Lanka ka qenë duke u mbështetur njëkohësisht nga 4 miliardë dollarë linja krediti nga India fqinje. Por, Wickremesinghe tha se India nuk do të jetë në gjendje ta mbajë Sri Lankën në këmbë për një kohë të gjatë.

Ajo gjithashtu ka marrë premtime prej 300 deri në 600 milionë dollarë nga Banka Botërore për të blerë ilaçe dhe sende të tjera thelbësore.

Sri Lanka ka njoftuar tashmë se po pezullon shlyerjen e 7 miliardë dollarëve të borxhit të jashtëm që duhet këtë vit, në pritje të rezultatit të negociatave me Fondin Monetar Ndërkombëtar për një paketë shpëtimi. Ajo duhet të paguajë mesatarisht 5 miliardë dollarë në vit deri në vitin 2026.

Wickremesinghe tha se ndihma e FMN-së duket se është opsioni i vetëm i vendit tani. Zyrtarët e agjencisë po vizitojnë Sri Lankën për të diskutuar idenë. Një marrëveshje në nivel stafi ka të ngjarë të arrihet deri në fund të korrikut.

“Ne kemi përfunduar diskutimet fillestare dhe kemi shkëmbyer ide për sektorë të ndryshëm”, tha Wickremesighe.

Përfaqësues të këshilltarëve financiarë dhe ligjorë të qeverisë për ristrukturimin e borxhit po vizitojnë gjithashtu ishullin dhe një ekip nga Thesari i SHBA-ve do të mbërrijë javën e ardhshme, tha ai.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore