Lajme

Egjiptologët zbulojnë varre të rralla para Faraonëve


Arkeologët egjiptianë që punojnë në Deltën e Nilit kanë zbuluar dhjetra varre të rralla para-dinastike. Ato datojnë nga periudha para se mbretëritë faraonike të Egjiptit të shfaqeshin për herë të parë, më shumë se 5 mijë vite më parë.

Ata gjithashtu gjetën varre afër periudhës së mëvonshme të Hyksos (1650 deri 1500 p.e.s.), kur migrantët e Azisë Perëndimore morën vendin, duke i dhënë fund Mbretërisë së Mesme të Egjiptit.

Gjetjet në provincën Dakahlia në veri të Kajros mund të hedhin dritë mbi dy periudha të rëndësishme kalimtare në Egjiptin e lashtë, thanë egjiptologët.

Varret përfshijnë 68 të tilla nga periudha Buto që filloi rreth vitit 3300 p.k. dhe pesë vite nga periudha Naqada III, e cila ishte pak para shfaqjes së dinastisë së parë të Egjiptit rreth vitit 3100 p.e.s., sipas një deklarate nga Ministria e Turizmit dhe Antikiteteve.

Ato përfshijnë gjithashtu 37 varre nga koha e Hyksos, të cilët së pari filluan të migronin përtej Sinait në Egjipt rreth vitit 1800 para Krishtit.

“Kjo është një varrezë jashtëzakonisht interesante sepse kombinon disa nga periudhat më të hershme të historisë egjiptiane me një epokë tjetër të rëndësishme, kohën e Hyksos”, tha Salima Ikram, një Egjiptolog në Universitetin Amerikan në Kajro.

“Egjiptologët po punojnë për të kuptuar se si egjiptianët dhe Hyksos jetuan së bashku dhe në çfarë mase i pari mori traditat egjiptiane”.

Varret e Buto-s ishin gropa në formë vezake me kufomat të vendosura brenda të mbledhura kruspull, kryesisht në anët e tyre të majta me kokën të drejtuar nga perëndimi, tha deklarata e ministrisë.

Disa prej varreve nga periudha Naqada përmbanin enë cilindrike dhe në formë dardhe.

Varret e Hyksos ishin kryesisht gjysmë drejtkëndëshe me kufomat të shtrirë në një pozicion të zgjatur dhe kokën gjithashtu drejt perëndimit.

“Misioni gjeti gjithashtu një grup furrash, soba, mbetje të themeleve me tulla baltë, enë qeramike dhe amuleta, veçanërisht skarabe, disa prej të cilave ishin bërë me gurë gjysëm të çmuar dhe bizhuteri të tilla si vathë”, tha deklarata.

Përshtatur nga Reuters për Albanian Post

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore