Vende

Egjipt, zbulohet ‘qyteti i humbur’ në Luxor


Një qytet antik faraonik, i ndërtuar rreth 3500 vjet më parë është zbuluar afër Luxor në Egjipt. Pjesa e pallatit të gjetur ishte ndërtuar për jubileun e faraos Amenhotep III në Malqata, i cili sundoi midis 1386 dhe 1353 pes, afërsisht.

Qyteti në ‘Pallatin e Aten Dazzling’ u zbulua në shtator të 2020-s pranë Colossi të Memnon, dy statujat masive prej guri të faraonit, i cili ishte ndërtuesi më i madh i Egjiptit.

Ajo është gjithashtu e vendosur afër tempullit të Ramesses III në Medinet Habu, dhe Ramesseum, tempulli mortor i faraonit Ramesses II.

Së bashku me pallatin, zona strehonte pallate të tjera, ndërtesa administrative, një tempull kushtuar perëndisë Amun dhe një altar shkretëtirë të njohur si Kom al-Samak.

© Ancient Egyptian Heritage and Archaeology Fund

Kishte gjithashtu një liqen të madh të njohur si Birket Habu, dhe një vendbanim të gjerë për të siguruar pallatin, që shtrihej përgjatë Nilit për një distancë prej mbi shtatë kilometrash.

Pothuajse e gjithë kjo u ndërtua nga tulla baltë të pjekura që tanimë janë prishur. Sipas Peter Lacovara, drejtori i Fondit të Trashëgimisë së Lashtë Egjiptiane dhe Arkeologjisë, zbulimi i ri është si një Pompei i lashtë Egjiptian, ku mund të ecësh rrugëve të një fshati nga 3500 vjet më parë.

“E jashtëzakonshme në këtë zbulim është fakti i mahnitshëm i ruajtjes tij”, i thotë ai Lonely Planet.

“Disa nga shtëpitë që u gjetën u ruajtën deri në një lartësi prej tre metrash dhe me shumë nga përmbajtja ende e paprekur, duke përfshirë mjetet, kuzhinat dhe enët e qeramikës – shumë me dekorimin e bukur të pikturuar blu të njohur si” pajisje pallati “.

© Ancient Egyptian Heritage and Archaeology Fund

Disa prej tenxhereve e quajnë vendbanimin si ‘Ngritja e Aten’ dhe i datojnë ato në jubileun e Amenhotep III. Një mbishkrim tjetër i zbuluar regjistron emrin e ‘domenit të Atenit verbues’, emri i një tempulli të ndërtuar në Karnak nga djali i Amenhotep , Akhenaton, “faraoni heretik” i cili me gruan e tij Nefertiti, sundoi pas Amenhotep III.

Peter thotë se ky zbulim demonstron se sa e pasur ishte arkeologjia e kësaj zone dhe nevoja e saj për t’u ruajtur dhe mbrojtur si një park kombëtar për Egjiptin.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore