Aplikacione

Dy avokatë amerikanë gjobiten për paraqitjen e citimeve të rreme gjyqësore nga ChatGPT


Një gjykatës amerikan ka gjobitur dy avokatë dhe një firmë ligjore me 5 mijë dollarë pasi dorëzuan në një dosje gjyqësore citimet e rreme të krijuara nga ChatGPT .

Një gjykatës i qarkut në Manhatan urdhëroi Steven Schwartz, Peter LoDuca dhe firmën e tyre ligjore Levidow, Levidow & Oberman që të paguanin gjobën pasi një kërkim ligjor fiktiv u përdor në një pretendim për dëmtimin e aviacionit.

Schwartz kishte pranuar se ChatGPT, një chatbot që prodhon përgjigje të besueshme teksti ndaj kërkesave njerëzore, shpiku gjashtë raste që ai iu referua në një përmbledhje ligjore në një çështje kundër linjës ajrore kolumbiane Avianca.

Gjykatësi P Kevin Castel ka thënë se nuk kishte asgjë në thelb të pahijshme në lidhje me përdorimin e inteligjencës artificiale për të ndihmuar në punën ligjore, por avokatët duhej të siguroheshin që dosjet e tyre ishin të sakta.

“Përparimet teknologjike janë të zakonshme dhe nuk ka asgjë në thelb të papërshtatshme në përdorimin e një mjeti të besueshëm të inteligjencës artificiale për ndihmë”, ka thënë Castel.

“Por rregullat ekzistuese imponojnë një rol të ruajtjes së portave për avokatët për të siguruar saktësinë e dosjeve të tyre”, ka vijuar ai.

Sipas gjykatësit, avokatët dhe firma e tyre “braktisën përgjegjësitë e tyre kur paraqitën opinione gjyqësore jo-ekzistente me citate të rreme të krijuara nga mjeti i inteligjencës artificiale ChatGPT, dhe më pas vazhduan të qëndrojnë pranë opinioneve të rreme pasi urdhrat gjyqësorë vunë në pikëpyetje ekzistencën e tyre”.

Levidow, Levidow & Oberman kanë thënë në një deklaratë se avokatët nuk u pajtuan me gjykatën se ata kishin vepruar me keqbesim.

Sakaq, ChatGPT kishte sugjeruar disa raste që përfshinin fatkeqësi të aviacionit që Schwartz nuk kishte mundur t’i gjente përmes metodave të zakonshme të përdorura në firmën e tij ligjore.

Chatbots si ChatGPT, të zhvilluara nga firma amerikane OpenAI, mund të jenë të prirur ndaj pasaktësive.

Ata janë trajnuar mbi një gamë të madhe të dhënash të marra nga interneti, megjithëse burimet nuk janë të disponueshme në shumë raste.

Duke funksionuar si një mjet teksti parashikues, ata ndërtojnë një model për të parashikuar fjalën ose fjalinë më të mundshme që do të vijë pas kërkesës së një përdoruesi.

Çka do të thotë se gabimet faktike janë të mundshme, por përgjigja në dukje njerëzore ndonjëherë mund t’i bindë përdoruesit se përgjigjja është e saktë.

Gjykatësi ka thënë se një nga vendimet e rreme të krijuara nga chatbot kishte “disa tipare që përputhen në mënyrë sipërfaqësore me vendimet aktuale gjyqësore”, por se pjesët e tjera ishin të pakuptimta.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore