Tregjet

Dy anët e monedhës… digjitale


Shfaqja e monedhave digjitale, private dhe zyrtare, po trondit financat vendase dhe ndërkombëtare.

Kjo do të sjellë shumë përfitime, por disa gjëra do të mbeten pothuajse të njëjta. Ekzistojnë gjithashtu rreziqe, me ekonomitë në zhvillim që potencialisht e gjejnë veten në anën e gabuar të një ndarjeje financiare globale në rritje.

Merrni parasysh pagesat ndërkombëtare, të cilat në thelb janë të ndërlikuara.

Ato përfshijnë valuta të ndryshme, sisteme pagesash të ndryshme dhe institucione të qeverisura nga rregullore të ndryshme.

Pra, pagesat ndërkufitare priren të jenë të ngadalta, të shtrenjta dhe të vështira për t’u gjurmuar në kohë reale.

Teknologjitë e reja të krijuara nga revolucioni i kriptomonedhës po bëjnë të realizueshme pagesa dhe transaksione më të lira dhe praktikisht të menjëhershme.

Kjo do të lehtësojë fërkimet e lidhura me pagesat në tregtinë ndërkombëtare.

Emigrantët ekonomikë, që dërgojnë remitanca në shtëpi, do të përfitojnë gjithashtu.

Ndryshime po ndodhin edhe në tregjet valutore. Për shembull, transaksionet ndërmjet palëve të monedhave të tregut në zhvillim po bëhen më të lehta.

Kina dhe India nuk do të kenë më nevojë për të shkëmbyer monedhat e tyre përkatëse me dollarë për të kryer tregti.

Juani digjital si rrezik për dollarin

Perspektiva që një juan digjital të jetë e disponueshme në mbarë botën ka rritur shqetësimet (ose entuziazmin) për dollarin, vlera e të cilit po ngrihet.

Banka Qendrore e Kinës
Banka Qendrore e Kinës

Megjithatë, kjo monedhë nuk do të ndryshojë ekuilibrin e fuqisë midis monedhave kryesore. Në fund të fundit, pagesat ndërkombëtare tashmë janë digjitale.

Përkundrazi, është sistemi ndërkufitar i pagesave të Kinës, i cili mund të komunikojë drejtpërdrejt me sistemet e pagesave të vendeve të tjera, ai që do të rrisë rolin e juanit si një monedhë pagese ndërkombëtare.

Megjithatë, digjitalizimi në vetvete vështirë se do të ngrejë statusin e jenit si një monedhë rezervë.

Roli i dollarit si monedhë rezervë dominuese ka të ngjarë të vazhdojë, edhe nëse statusi i tij si monedhë pagese gërryhet.

Megjithatë, një perspektivë më e mundshme është riorganizimi i rëndësisë relative të monedhave të tjera, ndërkohë që dollari ruan përparësinë e tij.

Bankat dhe korporatat

Në të vërtetë, monedhat e qëndrueshme private të mbështetura nga dollarë amerikanë mund të fitojnë më shumë pranim në mbarë botën sesa ato të mbështetura nga monedha të tjera, duke forcuar kështu rëndësinë e dollarit.

Vendet në zhvillim do të përfitojnë nga teknologjitë e reja financiare që përmirësojnë aksesin e tyre në tregjet financiare globale.

Megjithatë, përhapja e kanaleve për flukset ndërkufitare të kapitalit do të përkeqësojë cenueshmërinë e tyre ndaj tepricave të politikave të bankave të mëdha qendrore dhe tekat e investitorëve ndërkombëtarë.

Për më tepër, vendet e vogla dhe ato me banka qendrore ose valuta që u mungon besueshmëria mund të kapërcehen nga monedhat digjitale jo-vendase.

Disponueshmëria e versioneve digjitale të monedhave kryesore, apo edhe monedhave të qëndrueshme të emetuara nga korporatat shumëkombëshe ose bankat globale, do të përbënte një kërcënim ekzistencial për shumë monedha kombëtare.

Siç thekson përvoja e fundit e Turqisë, në kohë trazirash ekonomike, edhe një kriptomonedhë e paqëndrueshme mund të preferohet në vend të monedhës vendase.

Përhapja e monedhave digjitale dhe teknologjive të reja kërkon një koordinim më të madh ndërkufitar të rregullimit dhe mbikëqyrjes.

Institucionet ndërkombëtare, si FMN-ja, do të kenë një rol vendimtar për të ndihmuar në kufizimin e dëmeve kolaterale të shkaktuara në ekonomitë e cenueshme.

Këto teknologji po lidhin më afër ekonomitë dhe tregjet financiare të botës. Por, e lënë në vetvete, kjo botë e re e guximshme mund t’i përkeqësojë ndarjet ekonomike globale në vend që t’i mbyllë ato.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore