Shëndet

Duhani, alkooli, ushqimet e përpunuara dhe lëndët djegëse fosile “vrasin 2.7 milionë njerëz në vit në Evropë”


Duhani, alkooli, ushqimet ultra të përpunuara (UPF) dhe lëndët djegëse fosile vrasin 2.7 milionë njerëz në vit në Evropë, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), e cila u ka bërë thirrje qeverive të vendosin rregulla më të ashpra për produktet që dëmtojnë shëndetin.

Në një raport novator, OBSH ka thënë se industritë e fuqishme po nxisin sëmundjet e këqija dhe vdekjen e parakohshme duke përdorur marketingun “mashtrues” dhe duke ndërhyrë në përpjekjet e qeverive për të parandaluar sëmundjet vrasëse si kanceri, sëmundjet e zemrës dhe diabeti.

Raporti i ri llogarit se duhani, lëndët djegëse fosile, UPF-të dhe alkooli janë përgjegjës për më shumë se 7 mijë e 400 vdekje çdo ditë në 53 shtetet e Evropës.

Në përgjithësi, të katër industritë shkaktojnë rreth 2.7 milionë vdekje në vit në Evropë, rreth një e katërta e të gjithë vdekshmërisë.

Gjetjet e Agjencisë së Shëndetit të OKB-së përbëjnë një sulm të paprecedentë ndaj dëmit të madh që korporatat e mëdha dhe produktet e tyre po shkaktojnë në shëndetin e njeriut.

Raporti përshkruan se si “industria e madhe” përdor metoda të hapura dhe të fshehta për të rritur fitimet e tyre duke vonuar dhe prishur politikat për të përmirësuar shëndetin e popullsisë.

Taktikat e përdorura nga “industritë kryesore tregtare” po minojnë masat për të reduktuar duhanin, pijen dhe mbipeshën, të cilat janë shkaqet më të mëdha të sëmundjeve të shmangshme.

Shifrat pasojnë një studim të vitit 2023, i cili zbuloi se alkooli, duhani, ushqimet dhe pijet e përpunuara dhe lëndët djegëse fosile shkaktuan 19 milionë vdekje në vit globalisht, ose 34 për qind të të gjitha vdekjeve.

Analiza e OBSH-së tregon se të gjitha vendet evropiane janë jashtë rrugës për të përmbushur objektivat e zhvillimit të qëndrueshëm të OKB-së për ndalimin e rritjes së obezitetit ose uljen e duhanpirjes në mesin e atyre të moshës 15 vjeç e lart me 30 për qind.

53 vendet mes tyre konsumojnë më shumë alkool se çdo rajon tjetër në botë.

Pavarësisht rreziqeve shëndetësore, vetëm një pakicë e vendeve evropiane e kanë ndaluar pirjen e duhanit në vende publike, ndërsa përpjekjet për t’i bërë produktet e dëmshme më pak tërheqëse përmes paketimit të thjeshtë, taksimit të alkoolit dhe etiketimit të ushqimit gjithashtu nuk u zbatuan gjerësisht, vuri në dukje raporti.

“Me përjashtim të dukshëm të ligjeve të marketingut të duhanit që janë miratuar në shumë vende, përpjekjet globale për të rregulluar marketingun e dëmshëm kanë qenë, në rastin më të mirë, të pakuptimta”, përfundon raporti.

“Ndërsa masat ligjore që rregullojnë marketingun e alkoolit dhe ushqimeve të pashëndetshme ekzistojnë në disa vende në rajonin evropian të OBSH-së dhe në mbarë botën, këto janë shpesh në shtrirje të ngushtë, të fokusuara në media ose mjedise specifike, grupe të caktuara të popullsisë ose në teknika specifike marketingu, dhe prandaj ofrojnë mbrojtje të pamjaftueshme”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore