Kosova

Dreshaj kërkon nga Qeveria që shëndetësia të jetë prioritet


Shemsedin Dreshaj.

Deputeti i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës (AAK), Shemsedin Dreshaj, ka kërkuar që shëndetësisë të bëhet prioritet për Qeverinë e Kosovës.

Dreshaj, kërkesën e ka bërë përmes një konference për media.

“Nëse keni parë agjendën legjislative e shihni se sigurimet janë të paraparë të bëhen në fund të qershorit të këtij vitit, e sikur të vinin nesër, do të ishte vështirë të pritej se kemi të bëjmë me seriozitet për mbyllje të këtij problemi. Ende vazhdojmë të mbetemi vendi i vetëm që s’kemi sigurim të mirëfilltë shëndetësor”.

“Urgjent shëndetësia të bëhet prioritet i Qeverisë së vendit, nevojiten investime urgjente në shëndetësi. Në 2023-n deri në fund të shtatorit, vetëm 8 për qind e investime kapitale janë realizuar në shëndetësi”, është shprehur Dreshaj

Ai ka thënë se Qeveria Kurti, po i prolongon ligjet bazike që i takojnë si shëndetësisë si arsimit e shoqërisë në përgjithësi.

Ndryshe, Kosova vazhdon të jetë pa sigurime shëndetësore.

Ligji për sigurime shëndetësore ishte miratuar në vitin 2007, mirëpo deri tani asnjëherë nuk ka hyrë në fuqi, pasi që ishte tërhequr.

Zbatimit të ligjit, ishte parashikuar se do t’i paraprinte një periudhë prej gjashtë muajsh, gjatë së cilës do të mblidheshin premiumet (fondet).

Duke mos pasur sigurim shëndetësor edhe te qytetarët është krijuar një kulturë e funksionimit ndryshe në raport me shëndetësinë.

Ministria e Shëndetësisë, më herët, pati shpjeguar se sa u përket të drejtave dhe obligimeve që dalin nga ligji për siguri shëndetësore, në tre vjetët e parë të zbatimit të sigurimeve, të punësuarit në sektorin publik dhe atë privat, do të paguajnë në muaj nga 3.5 për qind të të ardhurave të tyre bruto, për sigurimin shëndetësor të obliguar, dhe po kaq, për të do të paguajnë edhe punëdhënësit.

Në ato kompani apo organizata private, ku qarkullimi vjetor nuk arrin mbi 50 mijë euro, për sigurim shëndetësor do të paguajë vetëm punëmarrësi, në vlerë prej 2 eurosh për anëtar të familjes.

Mbledhja e fondeve për ligjin e sigurimeve shëndetësore ishte paralajmëruar të nis që nga 1 korriku i vitit 2017.

Atë kohë ishin ndarë nga Qeveria e Kosovës 17 milionë euro, derisa më pas ishin tërhequr për t’u orientuar në një destinacion tjetër, përkatësisht për pagesat e pensioneve për veteranët e luftës. Prej atëherë çështja ka mbetur pezull.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore