Libra

Disa nga zbulimet më të çuditshme të Darvinit


Udhëtimet e natyralistit në Amerikën e Jugut zbuluan krijesa të çuditshme që avancuan kuptimin tonë të zhdukjes.

Gjatë udhëtimit të famshëm të Charles Darwin, midis viteve 1831 dhe 1836, ai lundroi nëpër botë dhe shpesh dilte në tokë për të mbledhur mostra dhe për të marrë parasysh florën dhe faunën – duke filluar punën e tij si natyralist kur ishte vetëm 22 vjeç.

Këto ndalesa përfshinin vende të ndryshme të Amerikës së Jugut, si: Argjentinën, Uruguajin dhe, natyrisht, Ishujt Galapagos.

Për fatin e tij, shumë gjitarë eksentrikë evoluan në izolim në Amerikën e Jugut, që kur kontinenti u shkëput nga Antarktida Perëndimore, rreth 30 milion vjet më parë dhe u bashkua vetëm me Amerikën e Veriut kur ura tokësore u formua rreth 3 milion vjet më parë.

Ndërsa vëzhgoi ato mrekulli për veten e tij, Darvini vuri në xhep mijëra ekzemplarë. Asambleja e tij e fosileve dhe shkëmbinjve, së bashku me mostrat e kafshëve dhe bimëve, përfshinin ato të 13 llojeve të gjitarëve.

Ai më pas i kaloi objektet dhe vëzhgimet tek një grup natyralistësh, përfshirë biologun Richard Owen, i cili caktoi disa specie të reja dhe ndihmoi në ndezjen e diskursit të rëndësishëm rreth përzgjedhjes natyrore dhe evolucionit.

Sot, rreth 100 eshtra dhe fragmente gjitarësh kanë mbetur nga udhëtimi i Darvinit, dhe ato variojn nga 10 mijë deri në 500 mijë vjet të vjetra. Shekuj më vonë, studiuesit ende luftojnë me historitë komplekse të evolucionit të këtyre gjitarëve.

Gjetjet e Darvinit përfshinin fosilet e një glyptodonti, një i afërm i armadillos së sotëm që ishte i mbuluar me një guaskë forca të blinduara kockore. Kafshët kanë hutuar biologët evolucionarë sepse kanë skelete të përshtatur në mënyrë unike dhe ndryshojnë ndjeshëm nga speciet e tjera brenda rendit të tyre. Llojet Glyptodon doedicurus kishin një bisht me thumba, i cili ka të ngjarë të shërbente si një armë e ashpër.

Glyptodonts evoluan rreth 35 milion vjet më parë në Amerikën e Jugut dhe dukej se gradualisht u rritën në madhësi para zhdukjes së tyre në përfundim të epokës së fundit të fundit të akullit. Një specie u konsiderua e mesme gjatë Miocenit, me rreth 180 paund, por një varietet veçanërisht i fortë arriti mbi 4 mijë paund nga Pleistoceni.

Përtaci Ground Ground

Natyralisti kureshtar u takua gjithashtu me Megatherium dhe Mylodon darwinii, dy përtacë gjigantë të tokës. I pari pretendon titullin e gjitarit më të madh me dy këmbë në ekzistencë. Megatherium arriti madhësinë e elefantit në moshën e rritur, duke peshuar rreth 6 tonë (sa madhësia e një kamioni të vogël shpërndarës). Darvini vuri re një kafkë Megatherium në një faqe shkëmbi në Argjentinë në vitin 1832.

Krijesa ishte përshkruar nga një anatomist francez në vitin 1796, por shkencëtarëve u mungonin ekzemplarë kuptimplotë për të inspektuar – deri në zbulimin e mrekullueshëm të Darvinit. Ai madje mbajti një pjesë të kafkës në shtëpinë e tij, e cila nuk u publikua deri në vitin 2017.

Ai erdhi në dëshmi të M. darwinii, i quajtur më vonë nga Owen për nder të Darvinit, në të njëjtin vit. Një fragment kockash M. darwinii gati 13 mijë vjeçare që u shfaq në një shpellë në Kilin jugor ka mbetur në formë të shkëlqyeshme falë një mjedisi të ftohtë dhe të thatë. Puna në fragmentin e eshtrave ka sugjeruar që M. darwinii u largua nga përtacët e sotëm me dy gishta rreth 22 milion vjet më parë. Ata ishin barngrënës, si të afërmit e tyre përtacë, por nuk shkallëzuan pemë dhe nuk gërmuan nën tokë.

darwinii u zhduk afërsisht 10 mijë vjet më parë, dhe Megatherium u zhduk rreth 12 mijë vjet më parë. Disa paleontologë pohojnë se gjuetia njerëzore kontribuoi ndjeshëm në rënien e përtacëve gjigantë të tokës dhe megafaunës tjetër të Amerikës së Jugut, por të tjerë pretendojnë se është kryesisht e lidhur me klimën.

Gomfothere

Këta paraardhës elefantë mund të jenë shfaqur gjatë epokës së Miocenit në Afrikë rreth 22 milionë vjet më parë. Gomphotheres u nisën për në Amerikën e Jugut (ku Darvini u shfaq mbi ta), së bashku me Amerikën e Veriut dhe Euroazinë, dhe u varën në këneta, pyje dhe kullota. Gomphotheres e Amerikës së Jugut mendohet se kanë vdekur në Pleistocenin e vonë ose Holocenin e hershëm.

Ashtu si elefantët e sotëm, Gomphotheres kishte dhëmbë. Ata gjithashtu ndanë me elefantët dhëmbët molarë molarë që lëviznin si një sistem rrip transportieri (dhëmbët më të mëdhenj u zhvendosën nga pjesa e pasme e gojës për të zëvendësuar xhamuesit e lodhur gjatë gjithë jetës së tyre).

Toksodon

Darvini e perceptoi këtë gjitar të çuditshëm si madhësi elefanti me dhëmbë të ngjashëm me brejtësit dhe fytyrën e një manati. Për këtë arsye, ai e quajti atë “ndoshta një nga kafshët më të çuditshme, të zbuluara ndonjëherë”. Gjeologu i hutuar ishte një nga të parët që mblodhi fosile nga speciet Toxodon të quajtura platensis. T. platensis ndoshta u grumbullua në një përzierje të larmishme ushqimesh si barërat dhe, çuditërisht, avokadot.

Kohët e fundit shkencëtarët kanë përcaktuar se T. platensis ka të ngjarë të ketë një paraardhës të përbashkët me rinocerontët, kuajt dhe tapirët, falë analizës së proteinave të kolagjenit të kockave. Ashtu si të afërmit e saj gjigantë modernë, krijesa ishte e madhe – Toxodoni mendohej se peshonte mbi një ton, i krahasueshëm me rinocerontin e zi afrikan. Dhe si rinoceronti i zi, ndoshta ishte mjaft i shpejtë për madhësinë e tij.

Toksodoni iu paraqit Darvinit në formën e një kafke në Uruguaj, dhe ai e bleu atë për afërsisht 10.26 dollarë sipas kursit të sotëm. Me sa duket, çmimi ia vlente: Darvini pohoi se fosili ishte një nga gjetjet më të rëndësishme nga udhëtimi në Amerikën e Jugut.

Makrauchenia

Ky gjitar i çuditshëm dukej disi si një deve dhe peshonte nga 850 deri në 1 mijë e 100 paund. Darvini gjeti mbetjet e Macrauchenia në Patagoni në 1834 dhe luftoi për të deshifruar origjinën dhe zhdukjen e saj misterioze.

Një nga karakteristikat më të çuditshme: Pozicioni i hapjes së hundës ndryshonte nga shumica e gjitarëve, të cilët zakonisht ulen mbi dhëmbët e përparmë.

Një nga karakteristikat më të çuditshme: Pozicioni i hapjes së hundës ndryshonte nga shumica e gjitarëve, të cilët zakonisht ulen mbi dhëmbët e përparmë. Në patachonica Macrauchenia, hapja ishte e vendosur në mes të gropave të syrit. Ashtu si Darvini, Owen u mërzit, dhe fillimisht propozoi një lidhje me llamat që më vonë u hodh poshtë. Për meritën e tij, ishte e vështirë të kuptohej me teknologji të kufizuar sepse ata nuk kanë ndonjë farefis të ngushtë jetësor.

Në vitin 2017, ne u njohëm vërtet me M. patachonica. Shkencëtarët ekzaminuan ADN-në mitokondriale nga një fosil i zbuluar në një shpellë të Kilit jugor dhe zbuluan se M. patachonica lidhet me grupin e mbijetuar Perissodactyla, me të cilin lidhet edhe T. platensis. Ashtu si debatet e tjera të gjata paleontologjike, ky zbulim erdhi pas 180 vitesh grindje midis studiuesve – për fat të keq, shumë vonë për të kënaqur kuriozitetin e Darvinit.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore