Familja

Dëmi që ulërimat u shkaktojnë fëmijëve tuaj


Ndalojeni veten përpara se të zemëroheni aq shumë sa të humbisni kontrollin dhe të filloni të ngrisni zërin.

Nëse jeni prind, e dini se ndonjëherë nuk mund t’i kontrolloni emocionet. Në një farë mënyre, fëmijët mund t’i shtypin ato butona që nuk e dinit se i kishit. Dhe para se ta kuptoni, ulërini me sa fuqi keni.

Ju nuk jeni të vetmit që e bëni këtë, dhe ndjenjat tuaja të zhgënjimit prindëror janë mëse normale. Lajmi i mirë është se ju mund të ndryshoni mënyrën se si flisni me fëmijët tuaj, duke kaluar nga një monolog me tona të larta në një dialog me respekt.

Pse bërtasin prindërit?

Përgjigja e shkurtër është sepse ndihen të mbingarkuar ose të zemëruar, gjë që i bën ata të ngrenë zërin. Megjithatë kjo rrallë e zgjidhë situatën.

E bërtitura mund t’i qetësojë fëmijët dhe t’i bëjë ata të bindur për një kohë të shkurtër, por nuk do t’i bëjë ata të korrigjojnë sjelljen ose qëndrimet e tyre.

Me pak fjalë, i mëson ata të kenë frikë nga ju, në vend që të kuptojnë pasojat e veprimeve të tyre.

Fëmijët mbështeten te prindërit e tyre për të mësuar. Nëse zemërimi dhe agresioni shoqërues si të bërtiturat janë pjesë e asaj që një fëmijë e percepton si “normale” në familjen e tij, sjellja e tij do ta pasqyrojë këtë.

Autorja dhe edukatorja e prindërve Laura Markham, ka një mesazh të drejtpërdrejtë: puna juaj numër një si prind është të menaxhoni emocionet tuaja.

Efektet e të bërtiturit

Nëse ju kanë bërtitur ndonjëherë, e dini se një zë i lartë nuk e bën mesazhin më të qartë. Fëmijët tuaj nuk janë të ndryshëm. Të bërtiturat do t’i bëjnë ata të qetësohen dhe disiplina do të jetë më e vështirë, pasi çdo herë që ngrini zërin ul pranueshmërinë e tyre.

Të bërtiturit i bën fëmijët më agresivë, fizikisht dhe verbalisht, i tremb ata dhe i bën ata të ndihen të pasigurt.

Nga ana tjetër, qetësia është qetësuese, gjë që i bën fëmijët të ndihen të dashur dhe të pranuar pavarësisht sjelljeve të këqija.

Nëse bërtitja ndaj fëmijëve nuk është një gjë e mirë, të bërtiturat që vijnë me përbuzje verbale dhe fyerje mund të cilësohen si abuzim emocional. Është treguar të ketë efekte afatgjata, si ankthi, vetëvlerësimi i ulët dhe agresiviteti në rritje.

Alternativa për të ngritur zërin tuaj

Fëmijët që kanë një lidhje të fortë emocionale me prindërit e tyre janë më të lehtë për t’u disiplinuar. Kur fëmijët ndihen të sigurt dhe të dashur pa kushte, ata do të jenë më të hapur ndaj dialogut dhe të dëgjuarit përpara se një konflikt të përshkallëzohet në një episod bërtitjeje të zemëruar.

Ja se si mund të praktikoni disiplinë pozitive që nuk përfshin të bërtitur.

Jepini vetes një pushim

Ndalojeni veten përpara se të zemëroheni aq shumë sa të humbisni kontrollin dhe të filloni të ngrisni zërin. Duke u larguar nga zona e konfliktit për disa momente, ju i jepni vetes një shans për të rivlerësuar dhe marrë frymë thellë, gjë që do t’ju ndihmojë të qetësoheni.

Flisni për emocionet

Zemërimi është një ndjenjë normale nga e cila mund të mësohet nëse menaxhohet siç duhet. Duke pranuar të gjitha emocionet, nga gëzimi te trishtimi, zemërimi, xhelozia dhe zhgënjimi, ju po i mësoni fëmijët tuaj se të gjithë janë pjesë e repertorit tonë njerëzor.

Flisni se si ndiheni dhe inkurajoni fëmijët tuaj të bëjnë të njëjtën gjë. Do t’i ndihmojë ata të zhvillojnë një qëndrim respektues ndaj vetes dhe të tjerëve dhe të krijojnë marrëdhënie të shëndetshme në jetë.

Trajto sjelljen e keqe me qetësi, por me vendosmëri

Fëmijët sillen keq herë pas here. Kjo është pjesë e rritjes. Flisni me ta në një mënyrë të vendosur, duke lënë të paprekur dinjitetin e tyre, por duke e bërë të qartë se disa sjellje nuk tolerohen.

Zbrisni në nivelin e syve të tyre në vend që t’u flisni nga lart ose nga larg. Në të njëjtën kohë, mos harroni të pranoni sjelljen me respekt dhe zgjidhjen e problemeve mes tyre.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore