Lajme

Dekarbonizimi i ndërmarrjeve energjetike të BP-së: Plane ambicioze por fleksibël, me fokus në investime dhe teknologji të reja


Ndërmarrjet energjetike në Ballkanin Perëndimor kanë synime ambicioze për vitin 2050, por ato janë fleksibël në hartimin e rrugës, sepse zhvillimi i teknologjive nuk mund të parashikohet me siguri.

Këto kompani energjetike në pronësi shtetërore e dinë mirë se roli i tyre do të ndryshojë në afat të gjatë dhe se duhet të punojnë për rritjen e efikasitetit dhe transformimin e mënyrës së funksionimit të tyre.

Është e rëndësishme për të rritur kapacitetin investues, por edhe për të përkthyer eficencën në çmimet më të ulëta të mundshme, por të qëndrueshme të energjisë elektrike.

Këto janë rezultatet kryesore nga një panel i titulluar “Përshpejtimi i udhërrëfyesit të tranzicionit të ndërmarrjeve energjetike të EJL”, mbajtur si pjesë e Forumit të Energjisë në Beograd – BEF 2024, i cili mblodhi së bashku më shumë se 400 pjesëmarrës nga 26 vende, duke përfshirë përfaqësues të rreth 150 kompanive.

Përfaqësuesit e tre ndërmarrjeve energjetike nga Ballkani Perëndimor prezantuan planet dhe aktivitetet e investimeve që synojnë përafrimin e portofoleve të tyre me qëllimet e dekarbonizimit dhe theksuan rëndësinë e teknologjive të reja për transformimin e sektorit të energjisë.

Diskutimi u moderua nga Mislav Slade-Šilović, Drejtues i Konsulencës për Energji, ‘Utilities & Resources’ për Evropën Juglindore në konsulencën PwC Croatia.

Ai i pyeti panelistët se si mund të duken portofolet e ndërmarrjeve elektrike në vitin 2050 dhe më pas krahasoi përgjigjet e tyre me ato të dhëna nga inteligjenca artificiale.

Përgjigjet e tyre përfshinin një depërtim të lartë të burimeve të rinovueshme dhe një rënie të burimeve tradicionale të energjisë, gjenerimin e shpërndarë dhe energjinë e shpërndarë me bateri në përzierje, si dhe AI ​​dhe teknologji të reja. Vizioni i njerëzve kryesorë të ndërmarrjeve elektrike përputhej mjaft mirë me atë që kishte për të thënë AI, shpjegoi Slade Shilović.

Dušan Živković, ushtrues detyre i drejtorit të ndërmarrjes shtetërore të energjisë elektrike të Serbisë Elektroprivreda Srbije (EPS), shprehu besimin e tij se EPS duhet të përpiqet të pozicionohet si një kompani moderne me një portofol të ndryshëm.

Kompania duhet të shfrytëzojë sa më shumë burimet e disponueshme – diellin, erën, ujin – në mënyrë që të garantojë sigurinë e energjisë.

“Sapo ka ardhur grupi i parë i pajisjeve për fermën e erës në Kostolac, projekti i parë me erë i EPS-së, dhe kemi filluar edhe ndërtimin e termocentralit diellor Petka. Me këto projekte, së bashku me 1 GW të planifikuar të termocentraleve diellore vetëbalancuese dhe hidrocentralit të depozitimit të pompuar të Bistricës, EPS po përgatitet për të ardhmen, për një portofol të ndryshëm prodhimi, për biznes të qëndrueshëm dhe për të garantuar sigurinë e furnizimit”, deklaroi Zhivkoviq.

Kreu i EPS theksoi se tashmë është e qartë se ekonomia rrethore dhe AI, së bashku me dekarbonizimin, do të jenë çështjet që do të kenë ndikimin më të madh në të ardhmen e sektorit të energjisë.

“Dekarbonizimi dhe zëvendësimi i prodhimit nga lëndët djegëse fosile është një sfidë e veçantë, por këto tre fusha do të kenë një ndikim kritik jo vetëm në sektorin e energjisë, por edhe në të gjitha fushat e tjera. Gjithashtu, decentralizimi në prodhimin e energjisë është një realitet me të cilin po përballemi tashmë. Nëse në shekullin e kaluar i kemi zëvendësuar qirinjtë dhe oxhakun me llambë, ndoshta në këtë shekull do t’i zëvendësojmë me panele diellore dhe pompa nxehtësie”, ka theksuar Zhivkoviq.

Për dy vitet e fundit, njësia shtetërore e energjisë elektrike e Malit të Zi, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), ka promovuar prodhimin e energjisë elektrike në vendet ku ajo konsumohet, theksoi Milutin Gjukanoviq, kryetar i Bordit të Drejtorëve të EPCG.

“Kjo politikë është dëshmuar të jetë shumë efektive. Tashmë kemi përfunduar projektin Solari 3000+, me 43.5 MW të instaluar në çatitë e 4200 prodhuesve. Plani ynë është të shtojmë edhe 60 MW të tjera përmes projektit Solari 5000+, në mënyrë që në të dy projektet të kemi gjithsej rreth 100 MW”, tha ai.

Sipas tij, pjesë e filozofisë së biznesit të EPCG është përdorimi i infrastrukturës së saj hidroenergjetike për termocentrale diellore. Burimi më i rëndësishëm i energjisë elektrike në Mal të Zi është Perućica, një termocentral i rrjedhur nga lumi, tha ai.

Funksionon mirë kur bie shi, por në ditët e sotme është një humbje e madhe të përdorësh qoftë edhe një pikë uji nëse dielli shkëlqen, vuri në dukje ai.

Gjukanoviq theksoi se planifikimi i shtatë apo tetë viteve përpara është shumë i vështirë sepse zhvillimi i teknologjive të baterive, hidrogjenit dhe AI ​​është i paparashikueshëm.

“Çfarëdo që të planifikojmë sot do të dalë e papërshtatshme. Në të ardhmen, pjesa më e madhe e industrisë ka të ngjarë të priret të adoptojë parimin prodho-ku-ju-konsumoni, dhe mund vetëm të spekulojë se sa do të avancojë teknologjia e baterive dhe sa do të rritet shkalla e përdorimit të termocentraleve diellore”, shtoi ai.

Duke folur për vizionin për vitin 2050 të ndërmarrjes shtetërore të energjisë elektrike të Maqedonisë së Veriut, Elektrani na Severna Makedonia (ESM), Viktor Andonov, anëtar i Bordit Drejtues dhe Drejtor për Zhvillim dhe Investime, shprehu besimin e tij se është e mundur të ndërtohet një sistem energjetik modern dhe i qëndrueshëm.

Ai kujtoi se në vitin 2019, ESM ishte shoqëria e parë energjetike në rajon që miratoi një strategji zhvillimi bazuar në Marrëveshjen e Gjelbër Evropiane.

“Nga tre skenarë, njëri ishte i gjelbër – që ne nuk kemi qymyr në vitin 2030 dhe me shumë burime të rinovueshme, veçanërisht termocentrale diellore. Shumëkujt në atë kohë iu duk joreale, por në pesë vjet kemi realizuar një të tretën e planit kur bëhet fjalë për termocentralet diellore: nga 1500 MW të synuara për vitin 2040, tashmë kemi rreth 600 MW”, tha Andonov.

Efekti i drejtpërdrejtë i kësaj mase ishte ulja e importeve, theksoi ai.

Për 10-15 vjet deri në vitin 2023, importi i energjisë elektrike në Maqedoninë e Veriut varionte ndërmjet 20% dhe 30% të konsumit, ndërsa vitin e kaluar ai ra në 2.5%, vuri në dukje Andonov.

Këto investime, qoftë nga shteti apo nga sektori privat, kanë dhënë rezultate të mira, theksoi ai. ESM ka një pjesë tregu pak më të ulët se EPS ose EPCG, dhe pjesa e industrisë që blen energji elektrike nga furnizues të tjerë është kthyer në burime vendase, në vend të importeve.

Ndërmarrja franceze e energjisë EDF, një kompani globale që operon në pothuajse 30 vende, ka dekarbonizuar pjesën më të madhe të përzierjes së saj të energjisë, me burimet me pak karbon tani që përbëjnë 93% të saj.

EDF gjeneron gati 480 TWh në vit dhe qëllimi i tij është të dekarbonizojë prodhimin e energjisë deri në vitin 2050, sipas Yann Guinard, Zëvendës President për Evropën Qendrore dhe Lindore, brenda Divizionit Ndërkombëtar të EDF.

Sipas tij, EDF synon të jetë një lider global në energjinë me karbon të ulët, me çmime të qëndrueshme, jo vetëm kur bëhet fjalë për energjinë elektrike, por edhe për format e tjera të energjisë.

EDF dëshiron të promovojë kalimin nga lëndët djegëse fosile në burime të rinovueshme dhe të tjera me karbon të ulët në prodhimin e energjisë elektrike, si dhe rritjen e efikasitetit të energjisë. Ai gjithashtu synon të luajë një rol udhëheqës në mbështetjen e vendosjes masive të burimeve të rinovueshme në sistemet e energjisë, tha ai.

Kur bëhet fjalë për Evropën Juglindore, Guinard thotë se kompania franceze beson se mund të sjellë vlerë të shtuar në projektet komplekse të ndërtimit të hidrocentraleve të mëdha dhe të mesme, si dhe në rehabilitimin e tyre dhe futjen e teknologjive të reja. Këto përfshijnë teknologjinë bërthamore, e cila siguron energji bazë me emetime të ulëta dhe mund të mbështesë zhvillimin e burimeve të rinovueshme, shpjegoi ai.

Grzegorz Zieliński, Shefi i Energjisë për Evropën në Bankën Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH), tha se qëllimi global për arritjen e neutralitetit të karbonit deri në vitin 2050 duhet parë nga një perspektivë e gjelbër. Kjo përfshin zhvillimin e burimeve të rinovueshme, por edhe digjitalizimin, që përfaqëson një mundësi të madhe dhe një proces gjithëpërfshirës të tranzicionit të energjisë, i cili duhet të sigurojë që askush të mos mbetet pas, sipas tij.

Strategjia e BERZH-it bazohet në përshpejtimin e tranzicionit drejt burimeve të rinovueshme dhe investimin në rrjete për të ndihmuar në kapërcimin e sfidës së ndërprerjes, shpjegoi Zieliński. Ky rajon ka potencial të madh natyror për hidrocentralet, një element shumë i rëndësishëm i sistemeve energjetike, veçanërisht kur bëhet fjalë për balancimin e burimeve të ndërprera të energjisë, vuri në dukje ai.

Menaxhimi i prodhimit të ndryshueshëm nga burimet e rinovueshme nuk duhet të bëhet ekskluzivisht në nivel të operatorëve të sistemit të transmetimit dhe shpërndarjes, por edhe sa më afër vendit të prodhimit, tha ai, duke shtuar se kjo është arsyeja pse BERZH promovon zgjidhjet e ruajtjes së energjisë jo vetëm në kompanitë, por edhe në familje.

Kur u pyet nëse BERZH mund të ndihmojë në financimin e projekteve të energjisë bërthamore, ai tha se strategjia e fundit e sektorit të energjisë të huadhënësit, e miratuar në dhjetor, nuk lejon financimin e projekteve të reja bërthamore.

Megjithatë, strategjia thotë qartë se BERZH do të monitorojë zhvillimin e teknologjisë së reaktorëve të vegjël modularë dhe, pasi të bëhet komercialisht e qëndrueshme, mund të ofrojë mundësi për investime të sektorit privat në energjinë bërthamore, sipas Zieliński.

Marrë nga Balkan Green Energy News, përshtatur për Albanian Post

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore