Biznes

Darktrace synon vlerësimin deri në 2.6 miliardë dollarë në Londër IPO


Kompania e sigurisë kibernetike Darktrace Plc po synon një vlerësim prej 1.9 miliardë paund (2.6 miliardë dollarë) në një ofertë fillestare publike në Londër. Kjo, duke rritur besimin në aftësinë e qytetit për të tërhequr listat e teknologjisë pas Brexit dhe pas rënies së fundit të Deliveroo Holdings Plc.

Darktrace po tregton aksionet në ofertë me 220 pens në 280 pence copa, sipas kushteve të marrëveshjes të parë nga Bloomberg News. Kompania ka në plan të shesë 51.1 milionë në 65.1 milionë aksione të reja dhe duket se do të mbledhë të ardhura prej 200 milionë dollarë.

Menaxhmenti dhe punonjësit po kërkojnë të shesin rreth 45 milionë dollarë të aksioneve ekzistuese, pa shitje nga anëtarët e bordit ose aksionarët kryesorë të kompanisë. Disa ish-mbajtës të shënimeve të saj të kredisë së konvertueshme mund të konsiderojnë ofrimin e deri në 75 milionë dollarë për të mundësuar likuiditet shtesë të IPO-ve, në varësi të çmimit, treguan kushtet.

Darktrace ka vendosur të fillojë tregtinë në segmentin premium të Bursës së Londrës në 5 maj dhe pret që të jetë i kualifikuar për indekset e kapitalit bazë të FTSE-së. Kompania, e cila po kërkon të rendisë një pjesë prej të paktën 20% në IPO, ka mundësinë të rrisë madhësinë e marrëveshjes me 15% nëse ka kërkesë të mjaftueshme të investitorëve.

Duke ardhur në fillimin e shpërndarjes së ushqimit Deliveroo në fund të muajit të kaluar, marrëveshja e Darktrace sinjalizon se Londra mbetet një vend tërheqës për kompanitë me rritje të shpejtë. Dhe Alphawave IP njoftoi të enjten një listë të rrallë britanike për një firmë të teknologjisë gjysmëpërçuese. IPO të Mbretërisë së Bashkuar kanë mbledhur gati 10 miliardë dollarë këtë vit, sipas të dhënave të përpiluara nga Bloomberg.

Darktrace planifikon të përdorë të ardhurat për të përshpejtuar zhvillimin e produktit të ri, “për të rritur ndërgjegjësimin më të gjerë të produkteve të kompanisë globalisht”, për të forcuar bilancin e saj dhe për të siguruar fleksibilitetin financiar.

Kompania ka vendosur gjërat në vend. Të paktën, që nga fundi i vitit 2019 për një ofertë publike. Ajo u themelua në 2013 nga veteranët e agjencive të inteligjencës amerikane dhe britanike dhe matematikanët e Universitetit të Kembrixhit. Teknologjia e saj përdor inteligjencën artificiale për të mësuar se si organizatat punojnë dhe punonjësit komunikojnë për të zbuluar parregullsi dhe për të muruar sulmet kibernetike për të parandaluar përhapjen e tyre.

Listimi ka shkaktuar pak zhurmë, pasi Darktrace është një nga kompanitë që ka marrë fonde të parakohshme dhe këshilla nga sipërmarrësi britanik Mike Lynch’s Invoke Capital.

Lynch, themeluesi i Autonomy Corp., është në pritje të një vendimi gjyqi që përfshin shitjen e më shumë se 10 miliardë dollarë të Autonomy Hewlett-Packard Co. një dekadë më parë. HP-ja shkruajti shumicën dërrmuese të marrëveshjes në 2012 dhe ka pretenduar se Lynch dhe zyrtari i tij kryesor financiar orkestruan një mashtrim të kontabilitetit për ta bërë Autonominë më tërheqëse në shitje, të cilën të dy e kanë mohuar.

Darktrace tha se lidhjet e saj me Lynch dhe drejtues të tjerë të ish-Autonomisë përfaqësojnë një rrezik për kompaninë. Përveç dëmtimit të mundshëm të reputacionit të saj, ai tha se ka një shans të vogël për shkelje të pastrimit të parave që lidhen me lidhjet e saj me Invoke dhe rrezikun e detyrimeve në lidhje me ish-punonjësit e Autonomisë që punojnë në kompani.

Lynch shërben në komitetin e shkencës dhe teknologjisë të Darktrace. Një numër i drejtuesve të saj kanë gjithashtu origjinë të Autonomisë, duke përfshirë Drejtorin e Përgjithshëm Ekzekutiv Poppy Gustafsson dhe Zyrtaren Kryesore të Strategjisë Nicole Eagan. Invoke përfaqësohet në bordin nëntë anëtarësh të Darktrace nga Vanessa Colomar. Kryetari i sapoemëruar Gordon Hurst është gjithashtu në bordin e biznesit të Invoke për zbulimin e mashtrimeve Featurespace.

Përshtatur nga Bloomberg për Albanian Post

 

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore