Lajme

COVID-19/ Britania do të vonojë disa kontrolle kufitare


Kontrollet e Brexit mbi ushqimin dhe produktet shtazore, të cilat do të hynin në fuqi në janar, do të shtyhen deri në korrik të vitit 2022, për shkak të ndikimit te bizneset, ka njoftuar qeveria britanike.

Gjithashtu, dokumentet e kërkuara nga 1 tetori për importet e ushqimit dhe produkteve shtazore,  përfshirë qumështin, vezët, mjaltin dhe produktet e përbëra si piperi, janë vonuar.

Pavarësisht kërkesave nga Unioni Kombëtar i Fermerëve dhe Federatës së Ushqimit dhe Pijeve, që një shtyrje e tillë do t’u jepte eksportuesve evropianë një avantazh komercial ndaj firmave britanike, qeveria vendosi se nuk kishte zgjidhje për shkak të “presioneve mbi zinxhirët e furnizimit global”.

Në një deklaratë të shkruar ministrore, Penny Mordaunt, tha se “pandemia ka pasur ndikime më afatgjata në bizneset, si në Mbretërinë e Bashkuar ashtu edhe në Bashkimin Evropian, sesa prisnin shumë vëzhgues në mars.

“Ekzistojnë gjithashtu presione mbi zinxhirët e furnizimit global, të shkaktuara nga një gamë e gjerë faktorësh, përfshirë pandeminë dhe kostot e rritura të transportit global të mallrave. Këto presione po ndihen veçanërisht në sektorin e agrifood”, bëri me dije ai.

Sipas Mordaunt, “në këto rrethana, qeveria ka vendosur të vonojë më tej disa elementë të kontrolleve të reja, veçanërisht ato që lidhen me mallrat sanitare”.

Masa do të thotë që Britanisë i është dhënë një periudhë kalimi de facto në kontrollet e dakorduara nën marrëveshjen e Brexit me Bashkimin Evropian.

Shenjat që qeverisë mund t’i duhet të vonojë kontrollet fizike të ushqimit dhe produkteve shtazore që vijnë nga BE-ja u shfaqën gjatë verës, kur zyrtarët u thanë banorëve në Dover se planet për një park gjigant kamionësh për HMRC dhe kontrolle sanitare dhe fitosanitare (SPS) ishte zvogëluar rrënjësisht dhe nuk do të ishte gati deri në korrik 2022.

Mungesa e planifikimit të qeverisë për Brexit nënkuptonte infrastrukturën e nevojshme që përfshin poste të kontrollit kufitar në portet kryesore të trageteve, përfshirë Holyhead, Pembrokeshire dhe Dover, ende nuk është ndërtuar.

Njoftimi i së hënës konfirmoi se “paralajmërimi i importeve agro-ushqimore” në Departamentin e Mjedisit, Ushqimit dhe Çështjeve Rurale, të cilat do të hynin në fuqi më 1 tetor, do të kthehet në janar.

Kërkesat e reja për certifikatat shëndetësore të eksportit, të cilat gjithashtu do të vinin më 1 tetor, do të vonoheshin me nëntë muaj deri më 1 korrik 2022, ndërsa kontrollet SPS që duheshin më 1 janar do të vonoheshin me gjashtë muaj deri më 1 korrik 2022.

Drejtuesit e biznesit duke përfshirë NFU-në thanë se vonimi i barrierave të reja tregtare nuk do të zgjidhte mungesat e ushqimit në supermarkete, pasi kjo ishte rezultat i një mungese kronike të drejtuesve të kamionëve.

Federata e Ushqimit dhe Pijeve tha se të gjitha supermarketet e mëdha, që importojnë fruta dhe perime nga kontinenti, tashmë ishin të përgatitur për dokumentet.

Maroš Šefčovič, komisioneri evropian që mbikëqyr çështjet e Brexit, u tha euro-deputetëve në një takim privat të hënën se BE do të paraqiste propozime të reja si pjesë e një “pakete thelbësore drejt fundit të shtatorit ose javës së dytë të tetorit, pas konferencës së konservatorëve”.

Šefčovič tha se BE do të përqendrohet në problemet me të cilat ballafaqohen individët dhe bizneset në Irlandën e Veriut sesa kërkesat specifike të Mbretërisë së Bashkuar.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore