Financa

Çfarë po ndodh me krizën bankare


Ta frenosh? Apo mos ta frenosh?

Për bankat qendrore gjatë historisë, ka pasur një tension të përsëritur midis stabilitetit të çmimeve dhe stabilitetit financiar.

Rritja e normave afatshkurtra të interesit vepron si frenim i aktivitetit ekonomik duke rritur koston e kredisë në të gjithë sistemin financiar.

Por rritja e normave mund të thyejë edhe ndërmjetësit financiarë si bankat.

Është pothuajse e pamundur të frenosh ekonominë pa prishur diçka – edhe nëse investitorët dhe politikëbërësit nuk lodhen kurrë nga fantazitë rreth uljeve të buta ose të papërlyera.

Javën e kaluar, dështimi i Silicon Valley Bank (SVB) – duke mos harruar Silvergate dhe Signature – çoi në masa urgjente nga autoritetet financiare dhe monetare të SHBA-ve, të cilët kishin frikë se një drejtim më i gjerë bankar do të prekte të paktën gjysmë duzinë bankash rajonale.

Se sa do të kenë sukses këto masa, mbetet për t’u parë.

Në kohën e shkrimit, rreziqet e një drejtimi më të gjerë bankar në Shtetet e Bashkuara dukej se ishin ulur, por kishte shenja shqetësuese të reduktimit të likuiditetit në tregun e thesarit amerikan dhe dëshmitë e para të një krize bankare evropiane me lajmin se Credit Suisse Grupi AG kishte nevojë për një shpëtim prej 54 miliardë dollarësh nga Banka Kombëtare e Zvicrës.

Deri të premten dukej e mundur që banka do të blihej nga rivali kryesor UBS Group AG.

Indekset e aksioneve e mbyllën javën me rënie.

Në rastin e aksioneve të bankave amerikane, ato tani janë ulur 30 për qind në 40 për qind krahasuar me një vit më parë.

Çfarë po ndodh në Evropë

Udhëheqësit evropianë të premten ishin të etur të theksonin se sektori bankar i rajonit ishte i qëndrueshëm dhe i shëndoshë pas rrëshqitjes së papritur të Deutsche Bank ndërsa tregjet u hapën.

Kancelari gjerman Olaf Scholz u tha gazetarëve në një samit të BE-së se Deutsche Bank është një biznes fitimprurës pa arsye për t’u shqetësuar.

Huadhënësi gjerman “ka modernizuar, organizuar mënyrën se si funksionon. Është një bankë shumë fitimprurëse dhe nuk ka arsye për t’u shqetësuar”, tha kancelari gjerman.

Aksionet e huadhënësit gjerman tregtuan më shumë se 14 për qind më të ulëta në një moment të premten, pas një rritjeje të së enjtes në mbrëmje për këmbimet e tij të mospagimit të kredisë – një lloj kontrate për t’u siguruar kundër mospagimit.

Presidenti francez Emmanuel Macron u tha gjithashtu gazetarëve në Bruksel se sistemi bankar është solid, ndërsa presidentja e Bankës Qendrore Evropiane Christine Lagarde tha se Eurozona është elastike sepse ka kapital të fortë dhe pozicione të qëndrueshme likuiditeti.

“Sektori bankar i eurozonës është i fortë sepse ne kemi zbatuar reformat rregullatore të dakorduara ndërkombëtarisht pas krizës globale financiare për të gjitha”, tha ajo, sipas burimeve të BE-së.

27 udhëheqësit e BE-së u mblodhën për takimin e tyre të zakonshëm në fund të tremujorit.

Gjeopolitika dominoi ditën e parë të bisedimeve, por trazirat bankare përfunduan në fokusin e së premtes.

Ky u bë veçanërisht rasti, pasi bisedat e liderëve u zhvilluan paralelisht me shitjen e mprehtë të aksioneve të Deutsche Bank.

Në prag të mbledhjes, zyrtarët evropianë kishin shprehur zhgënjimin e tyre me mungesën e kontrolleve rregullatore në Shtetet e Bashkuara, ku u shfaq fillimisht trazirat e fundit bankare.

Ata kanë qenë nervozë për një infektim të mundshëm në sektorin e tyre bankar, kryesisht pasi nuk ka kaluar shumë kohë që kur bankat evropiane ishin në thellësi të krizës financiare globale.

Në vazhdën e goditjes së vitit 2008, bankat evropiane iu nënshtruan një ristrukturimi masiv dhe iu desh të forconin ndjeshëm bilancet e tyre.

Por BE-ja është ende disi e ndjeshme ndaj goditjeve duke pasur parasysh se ajo ka një bashkim monetar brenda zonës së euros, ku 20 vende ndajnë euron, por i mungon një bashkim fiskal.

Politika fiskale është ende përgjegjësi e qeverive individuale dhe jo e një institucioni të vetëm.

Situata në Shqipëri

Banka Qendrore e Shqipërisë vendosi të rrisë normën e saj bazë në 3 për qind nga 2.75 për qind në një përpjekje për të lehtësuar kthimin e inflacionit në objektiv, deklaroi guvernatori Gent Sejko.

Banka rriti gjithashtu normën e interesit për kredinë njëditore në 4 për qind nga 3.75 për qind, si dhe normën e kredisë njëditore në 2 për qind nga 1.75 për qind, shtoi Sejko në një deklaratë të enjten.

“Këshilli Mbikëqyrës vlerëson se ky vendim është i nevojshëm për të garantuar kthimin e qëndrueshëm të inflacionit në objektiv, brenda një horizonti të arsyeshëm kohor dhe me kosto mjaft të ulëta afatgjata për ekonominë shqiptare”, tha Sejko.

Inflacioni vjetor në dy muajt e parë të vitit 2022 ishte më i lartë se sa pritej, duke qëndruar përkatësisht në 7.2 për qind dhe 7.1 për qind në janar dhe shkurt, thuhet në deklaratë.

Kështu, presionet e vazhdueshme inflacioniste përfaqësojnë një faktor rreziku për stabilitetin e çmimeve dhe rritjen ekonomike, përfundoi guvernatori.

Banka qendrore e Shqipërisë vlerëson se rritja ekonomike do të mbetet në një territor pozitiv, ndërkohë që inflacioni do të bjerë gradualisht drejt objektivit gjatë vitit të ardhshëm.

Banka qendrore rriti normën e saj të politikës pesë herë në vitin 2022 – në mars, korrik, gusht, tetor dhe nëntor.

Tre skenarë për drejtimin e ardhshëm të tregjeve

Skenari i parë dhe më optimist është që këto ngjarje të rezultojnë të izoluara.

Problemet vihen nën kontroll, besimi kthehet në tregje dhe ekonomia mbetet elastike.

Në këtë situatë, Fed do të vazhdojë me planin e saj origjinal për të mbajtur normat të shtrënguara gjatë gjithë vitit 2023.

Një skenar i dytë do t’i shihte bankat të bëhen më të kundërshtuara ndaj rrezikut ndërsa kushtet financiare përkeqësohen.

Kreditimi i bankave të vogla do të binte, gjë që do të dëmtonte aktivitetin ekonomik dhe do të çonte në një numër më të madh të mospagimeve.

Më shumë probleme mund të shfaqen në sektorin financiar. Në këtë rast, Fed-i mund të detyrohet të ‘orientojë’ dhe të ulë normat e interesit më vonë gjatë vitit.

Skenari përfundimtar është një krizë e thellë bankare. Aktiviteti ekonomik tkurret ndjeshëm, duke çuar në një recesion të zgjatur.

Kjo do ta shtynte Fed-in të ulë menjëherë normat e interesit dhe ta detyrojë atë të injektojë më shumë likuiditet në sistemin financiar për të zvogëluar rrezikun e infektimit.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore