Pajisje

Çfarë është VGA?


Ju ndoshta keni parë një VGA në pjesën e pasme të një televizori,  apo edhe në një kompjuter. Ne do të shpjegojmë se çfarë është, nga erdhi dhe do t’ju ndihmojmë të vendosni nëse duhet ta përdorni.

VGA (shkurt për Video Graphics Array) është një standard video analog i krijuar nga IBM në 1987 për serinë e kompjuterëve IBM PS/2.

VGA përdor një lidhës D-sub me 15 pin me densitet të lartë (i quajtur DE-15).

Kompjuterët zakonisht përdornin lidhje VGA mes një karte video dhe një monitori. Përafërsisht, VGA ishte më popullorja në kompjuterët e përputhshëm me IBM PC nga viti 1990 deri në 2005.

A duhet të përdorni VGA apo jo, varet dhe nga ajo që keni në dispozicion. Në përgjithësi, nëse jeni duke përdorur një kompjuter ose televizor modern, duhet të arrini së pari një standard lidhjeje si HDMI, i cili do t’ju japë një nivel shumë më të lartë detajesh dhe cilësi më të qartë të figurës.

Nëse keni vetëm një zgjedhje midis VGA dhe standardeve më të vjetra të videove analoge, ose S-Video, duhet të zgjidhni VGA, pasi kjo do të rezultojë në cilësi të përmirësuar të figurës.

Nëse nuk keni një port VGA në kompjuterin tuaj (që zakonisht ndodh këto ditë me pajisje më të reja), mund të blini një përshtatës HDMI në VGA.

/Albanianpost.com

  • VGA

  • Lajmet kryesore