Shëndet

Çfarë është seksi në gjumë?


Seksomnia, si ecja në gjumë , është një lloj parasomnie.

Ecja, madje edhe të folurit në gjumë, janë lloje të çrregullimeve të gjumit për të cilat mund të keni dëgjuar më parë. Ju madje mund të keni përjetuar një të tillë edhe vetë.

Një çrregullim i gjumit me të cilin mund të mos jeni aq të njohur është seksi i gjumit ose seksomnia. Seksomnia, si ecja në gjumë , është një lloj parasomnie.

Parasomnia është rezultat i kapjes së trurit tuaj midis fazave të gjumit. Kjo fazë ndërmjetëse mund t’ju bëjë të silleni sikur jeni zgjuar kur jeni ende në gjumë.

Njerëzit me seksomni përjetojnë sjellje seksuale të lidhura me gjumin. Këto sjellje variojnë nga masturbimi deri te marrëdhëniet seksuale. Trajtimi për çrregullimet themelore të gjumit ose çështjet e sjelljes mund të trajtojë edhe seksin e gjumit.

Simptomat

Seksomnia është e ndryshme nga ëndrrat seksuale. Ëndrrat me temë seksi nuk janë të pazakonta për adoleshentët dhe të rriturit. Por, këto përvoja janë krejt të ndryshme nga seksomnia. Njerëzit me këtë çrregullim bëjnë sjellje seksuale gjatë gjumit, shpesh me njerëz të tjerë.

Vështirësia me një parasomni si seksi në gjumë është se personi me këtë çrregullim mund të mos e kuptojë se e ka atë. Partnerët, prindërit, shokët e dhomës ose miqtë së pari mund t’i vënë re sjelljet. Personi me këtë gjendje mund të mos e dijë se po ndodh derisa dikush tjetër t’ia sjellë atë në mendje.

Sjelljet e zakonshme me seksomni përfshijnë: përkëdhelje ose nxitje e paralojës me partnerin e shtratit, sjellje që imitojnë marrëdhëniet seksuale, masturbim, marrëdhëniet seksuale, orgazma spontane, vështrim i qelqtë dhe i zbrazët në sy gjatë këtyre sjelljeve.

Nëse personi nuk është i vetëdijshëm për sjelljen pasi zgjohet, kjo mund të jetë një shenjë e një parasomnie. Individi që përjeton seksomni mund t’i ketë sytë hapur dhe të veprojë zgjuar. Megjithatë, ata janë duke përjetuar një episod amnezie dhe nuk do të mbajnë mend asgjë.

Po kështu, ndryshimet delikate në sjelljen seksuale mund të jenë një shenjë e çrregullimit të gjumit. Njerëzit me seksomni mund të jenë më të sigurt gjatë episodeve të seksit në gjumë sesa do të ishin ndryshe. Frenimet mund të jenë më të ulëta sepse ata janë në gjumë, kështu që sjellja mund të duket e ndryshme për partnerët.

Shkaqet

Nuk është e qartë se çfarë i shkakton disa njerëz të zhvillojnë seksomni, por mjekët dinë disa faktorë që mund të kontribuojnë në të. Kjo përfshinë: privimin e gjumit, stresin e shtuar, ankth, lodhje, medikamente të caktuara, konsumimin e alkoolit si dhe modelet e parregullta të gjumit.

Faktorët e rrezikut

Kushtet themelore mjekësore mund të shkaktojnë gjithashtu seksomni. Këto kushte shpesh ndërhyjnë me gjumin. Ato përfshijnë: çrregullime të njëkohshme të gjumit, duke përfshirë të folurit në gjumë ose ecjen në gjumë si dhe epilepsinë e lidhur me gjumin.

Sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD)

Nuk është e qartë se sa e zakonshme është seksomnia, por konsiderohet e rrallë. Një studim zbuloi se 8 përqind e njerëzve në një klinikë kanadeze të çrregullimeve të gjumit shfaqën simptoma të seksomnisë. Burrat kishin pothuajse tre herë më shumë gjasa se gratë të kishin këtë çrregullim. Gratë me seksomni kishin më shumë gjasa të masturboheshin.

Mbani në mend se rezultatet e studimit përfshinin vetëm njerëzit në një klinikë specifike të çrregullimeve të gjumit. Gjendja ka të ngjarë të jetë shumë më pak e zakonshme në popullatën e përgjithshme.

Njerëzit që përjetojnë çrregullimin mund të mos raportojnë simptomat e tyre sepse mund të ndjehen të turpëruar ose të turpëruar ose të mos jenë të vetëdijshëm për gjendjen e tyre. Kjo mund të nënkuptojë se ndodhin më shumë raste sesa dihen. Nga 832 pjesëmarrësit në studimin kanadez, vetëm katër shprehën shqetësime për seksomninë gjatë konsultimeve me specialistët e gjumit.

Diagnoza

Përpara se të shihni mjekun tuaj, pyesni këdo që ka vëzhguar sjelljet tuaja seksuale në gjumë të shkruajë atë që ka parë. Ju gjithashtu duhet të mbani një ditar të modeleve tuaja të gjumit.

Një regjistrim i këtyre episodeve seksuale të gjumit mund të jetë i mjaftueshëm që mjeku juaj të diagnostikojë gjendjen. Nëse nuk është kështu, ata mund të kërkojnë që t’i nënshtroheni një studimi të gjumit.

Studimet e gjumit zakonisht kryhen në institucione të specializuara mjekësore. Testi, i quajtur gjithashtu polisomnografi , regjistron sa vijon gjatë gjumit: valët e trurit, rrahjet e zemrës, modeli i frymëmarrjes, lëvizjet e syve dhe këmbëve.

Një natë në qendrën e gjumit mund të jetë e mjaftueshme. Mjeku juaj mund t’ju kërkojë gjithashtu të qëndroni disa netë në mënyrë që ata të kenë një kuptim më të gjerë të modeleve tuaja të gjumit. Nëse sjelljet ndodhin ndërsa jeni në qendrën e gjumit, kjo mund të konfirmojë diagnozën e mjekut tuaj.

Nëse një episod seksomnie nuk ndodh gjatë kohës që jeni në qendrën e studimit, mjeku juaj mund të kërkojë studime shtesë më vonë. Ata gjithashtu mund të provojnë teste të tjera për të përjashtuar shkaqet e mundshme.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore