Pajisje

Çfarë është një “Solid State Drive (SSD)” dhe a kam nevojë për një?


Solid State Drive (SSD) janë homologu i shpejtë i ndriçimit të hard diskut tradicional me pjesë të lëvizshme.

Vitet e fundit ka pasur një rritje të dukshme të SSD-ve. Ata gjithashtu kanë treguar një rënie dramatike të çmimit, edhe pse janë akoma më të kushtueshëm se disqet tradicionale.

Çfarë është një SSD?

Kjo mund të jetë e vështirë për t’u besuar, por SSD janë në të vërtetë teknologji mjaft e vjetër. SSD-të kanë ekzistuar për dekada në forma të ndryshme. Më të hershmet ishin të bazuara në RAM dhe ishin aq të kushtueshme sa të shfaqeshin vetëm në kompjuterë të nivelit të lartë. Në vitet 1990, SSD-të e bazuara në Flash u shfaqën, por ishin ende shumë të shtrenjta për tregun. Gjatë gjithë viteve 2000, çmimi i memories flash vazhdoi të bjerë dhe nga fundi i dekadës, disqet po depërtonin në tregun e kompjuterëve personalë.

Edhe pse shkalla është e ndryshme dhe madhësia e hapësirës ruajtëse dukshëm më e madhe, një SSD ndan shumë më tepër të përbashkëta me një flash drive të thjeshtë dhe portativ sesa me një HDD.

Shumica dërrmuese e SSD-ve në treg janë të varietetit NAND, një lloj memorie jo e paqëndrueshme që nuk kërkon energji elektrike për të ruajtur (ndryshe nga RAM-i në kompjuterin tuaj, i cili i humbet të dhënat e tij të ruajtura sapo të rrymohet fiket).

Kujtesa NAND siguron gjithashtu një rritje të konsiderueshme të shpejtësisë mbi disqet.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore