Sport

C&F: 22.4 miliardë të investuara nga kapitali privat në sport


Pavarësisht gjithçkaje, kapitali privat i pëlqen gjithmonë sporti.

Edhe pse mundësia për të investuar në Serinë A u zhduk pak ditë më parë, fondet tregojnë interes të madh në të gjitha disiplinat në nivel global.

Siç raportohet nga “Il Sole 24 Ore”, kapitali privat ka investuar deri më tani 22.45 miliardë në këtë sektor (1.86 miliardë dollarë vetëm në futbollin italian).

Kështu, shuma e investuar në klubet më të rëndësishme sportive u hodh me 42,51% krahasuar me 15,75 miliardë në 2022 (+68,13% krahasuar me 13,35 miliardë në 2020), kur totali i aktiveve të fondeve ishte 1,513 miliardë dollarë.

Interesi për këtë sektor nga kapitali privat nuk është i fundit, por vetëm në tre vitet e fundit tregu ka filluar të fryhet, i nxitur edhe nga Covid i cili ka ushtruar presion në bilancet e klubeve sportive nga viti 2020 e në vazhdim.

Megjithatë, fondi CVC, një nga ata që investon më shumë në sport, ia doli mirë në futbollin spanjoll dhe francez: klubet e futbollit tashmë kanë shitur një përqindje të të drejtave të tyre mediatike në kapital privat pasi kriza pandemike kishte gërryer të ardhurat e tyre.

Fondi britanik, konkretisht, injektoi 2 miliardë euro në La Ligën spanjolle në këmbim të 8% të fitimeve të përfituara nga shitja e të drejtave të transmetimit për 50 vjet.

Në Ligue 1 franceze, megjithatë, investimi ishte 1.5 miliardë.

Në futbollin italian, investimet e fondit Redbird Capital në Milano (1.2 miliardë), Bain Capital në Atalanta (275 milionë), Lion Rock në Inter (160 milionë dollarë) dhe nga 777 Partners në Genova (100 milionë).

Fondet më aktive për sa i përket numrit të marrëveshjeve dhe shumave të investuara janë amerikane (28 marrëveshje nga 43) dhe kjo falë edhe faktit se ato mburren me asete nën menaxhim të cilat janë mesatarisht më të larta se konkurrentët e tyre.

Një nga faktorët kryesorë që tërheq investitorët janë të drejtat e transmetimit.

Garat sportive të profilit të lartë janë në gjendje të tërheqin një audiencë të madhe dhe kjo përkthehet në marrëveshje licencimi shumë shpërblyese që janë një frymëzim për fondet e kapitalit privat që kërkojnë kthime të qëndrueshme.

Inovacioni teknologjik është gjithashtu një faktor shtytës. Adoptimi në rritje i teknologjive të reja po revolucionarizon përvojën sportive.

Fondet mund të luajnë një rol kyç në investimin në këto teknologji të fundit, duke hapur rrugën për fitime premtuese.

Marrë dhe përshtatur nga Calcio e Finanza për Albanian Post

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore