Lajme

Brukseli shtyn për shkurtime të energjisë nga BE dhe kontrata biznesi afatgjata


Brukseli planifikon t’u kërkojë qeverive të BE-së të përcaktojnë objektiva për reduktimin e energjisë elektrike dhe të ofrojnë garanci për kontrata biznesi afatgjata, si pjesë e reformave në tregun e energjisë të bllokut pas krizës energjetike.

Propozimet fillestare, të para nga gazeta britanike “Financial Times”, janë nxitur nga çmimet e larta rekord me të cilat u përballën konsumatorët në të gjithë BE-në vitin e kaluar si rezultat i reduktimit të vazhdueshëm të furnizimeve me energji nga Rusia në Evropë.

Sipas modelit aktual të tregut të energjisë të BE-së, çmimet e energjisë elektrike janë të lidhura me çmimet e gazit, që do të thoshte se shtrydhja e furnizimeve me gaz rriti gjithashtu kostot e energjisë elektrike.

Vende të tilla si Spanja dhe Greqia, konsumatorët e të cilëve janë veçanërisht të ekspozuar ndaj tarifave të tregut me shumicë për shkak të strukturës së tregjeve të tyre kombëtare, kanë bërë thirrje për një reformë të gjerë të tregut 30-vjeçar të energjisë elektrike të bllokut, duke përfshirë një ndarje të gazit dhe energjisë elektrike. çmimet.

Megjithatë, shtetet e tjera anëtare, si Gjermania dhe Holanda, po mbrojnë më shumë reforma në rritje, duke paralajmëruar se ndryshimet e papritura në treg mund të kenë pasoja të padëshiruara.

“Kriza e fundit energjetike ka theksuar se fokusi afatshkurtër i tregut të energjisë mund të shkëpusë vëmendjen nga qëllimet më të gjera dhe afatgjata”, thuhet në dokumentin e propozimit, duke cituar objektivat ambicioze të bllokut për energjinë e rinovueshme.

Por projekt-masat e paraqitura nga Komisioni Evropian ndalojnë një rishikim të gjerë të tregut.

Në vend të kësaj, ekzekutivi i bllokut ka propozuar që kryeqytetet e BE-së të vendosin masa për të mbështetur marrjen e “marrëveshjeve të blerjes së energjisë” afatgjata duke ofruar garanci financiare në mënyrë që kompanitë më të vogla të mund të blejnë kontrata të tilla.

Ai ka përcaktuar gjithashtu projekt-masa që lejojnë operatorët e rrjetit të inkurajojnë shkurtimet e konsumit në kohën e pikut dhe kërkesat për kryeqytetet e BE-së për të vendosur objektiva për reduktimin e kërkesës dhe ruajtjen e energjisë elektrike.

Reformat pasojnë një sërë masash të marra nga blloku vitin e kaluar për të shtypur rritjen e çmimeve dhe vijnë si pjesë e një përpjekjeje më të gjerë të politikëbërësve të BE-së për të ruajtur konkurrencën e lojtarëve industrialë që janë prekur veçanërisht nga kostot më të larta të energjisë.

Sipas rregullave të propozuara, shtetet anëtare do të lejohen të ndërhyjnë në treg nëse Brukseli shpall një krizë çmimesh rajonale ose “në mbarë bashkimin”, ku normat janë dukshëm mbi mesataren pesëvjeçare ose “rritje të mprehta në çmimet e shitjes me pakicë të energjisë elektrike  pritet të vazhdojë për të paktën gjashtë muaj”.

Por projekt-dokumenti nuk i bën të përhershme disa nga masat emergjente të vitit të kaluar, siç është kufizimi i fitimeve të gjeneruesve të energjisë së rinovueshme, për të cilin drejtuesit e industrisë thanë se kishin ulur investimet në treg.

Kristian Ruby, sekretari i përgjithshëm i shoqatës së sektorit Eurelectric, tha se ai ishte “ende duke studiuar detajet”, por se futja e një detyrimi mbrojtës për furnitorët në mënyrë që të ulin ekspozimin e tyre ndaj rritjeve afatshkurtra të çmimeve mund të rrezikojë të zgjasë çmimet e larta aktuale.

“Furnizuesit mund të detyrohen të bllokojnë çmimet që ata nuk mund t’ua kalojnë klientëve”, tha ai.

Në përpjekje për të frenuar çmimet e energjisë elektrike për konsumatorët, projekt-masat parashikojnë që paguesit e faturave mund të zgjedhin për kontrata me çmim fiks dhe me afat të caktuar të paktën një vit, megjithëse afati mund të ndryshojë përpara shpalljes zyrtare të propozimeve javën e ardhshme.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore