Lajme

Britania nxit marrjen e drejtimit për lehtësimin e krizës ndaj borxhit


Kryeministri britanik, Boris Johnson, duhet të përdorë presidencën e ardhshme të G7-ës për të insistuar që bankat e Mbretërisë së Bashkuar (MB) të marrin pjesë në shtyrjen globale për të lehtësuar një krizë të re të borxhit të vendit.

Fushata e borxhit Jubilee (JDC) tha se kishte një përgjegjësi të veçantë për Britaninë për të vepruar, pasi ajo lëshoi shifra të reja që tregojnë se bankat me qendër në Londër ishin pronarët më të mëdhenj të borxhit të lëshuar nga vendet e varfra.

Me hapat e ndërmarrë në New York për ta bërë më të lehtë ristrukturimin e borxhit, JDC tha se MB-ja është vendi më i rëndësishëm kur bëhet fjalë për zhbllokimin e përpjekjeve shumëpalëshe të lehtësimit të borxhit.

Skema e pezullimit të borxhit

Presidenti i Bankës Botërore, David Malpass, u ka kërkuar huadhënësve privatë që të marrin pjesë vullnetarisht në një skemë pezullimi borxhi të organizuar nga grupi G20 i vendeve kryesore të zhvilluara. Deri më tani asnjë nuk është regjistruar.

Tim Jones, udhëheqësi i politikës në Fushatën Jubilee tha se është e padrejtë që huadhënësit privatë të vazhdojnë të paguhen plotësisht kur huadhënësit e tjerë kanë pezulluar pagesat e borxhit.

“Si vendi në botë me përgjegjësinë më të madhe për huadhënësit privatë, MB duhet të përdorë presidencën e saj të G7 këtë vit për të zhbllokuar pjesëmarrjen private në lehtësimin e borxheve”.

Përllogaritjet e JDC-së

Shifrat e JDC-së tregojnë se nga 73 vendet që pranuan lehtësimin e borxheve nën iniciativën G20, e cila filloi në fazat e hershme të pandemisë Covid-19, 30% e borxhit u detyrohej huadhënësve privatë në MB.

18% u detyrohej huadhënësve privatë kinezë dhe 7% kompanive amerikane.

Deri tani vetëm tre vende si Çadi, Etiopia dhe Zambia kanë aplikuar për kornizën e re të përbashkët të G20 për ristrukturimin e borxhit, e cila kërkon që debitorët të kërkojnë të njëjtin ristrukturim nga huadhënësit privatë si nga qeveritë.

JDC ka llogaritur që në vitin 2020 pagesat e borxheve të vendeve në zhvillim arritën nivelin më të lartë që nga viti 200.

 

Albanianpost.com


Lajmet kryesore