Lajme

Boris Johnson dënon dhunën në Irlandën e Veriut


Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar, Boris Johnson, dënoi dhunën që ndodhi në  Irlandën e Veriut më 7 dhe 8 prill.

“Mënyra për të zgjidhur mosmarrëveshjet është përmes dialogut dhe jo përmes dhunës ose krimit,” shkroi në Twitter, kryeministri britanik, ndërsa shprehej tepër i shqetësuar.

Një grup të rinjsh në zonën e Belfast-it rrëmbyen dhe dogjën një autobus. Bëhet me dije se ata sulmuan edhe policinë me gurë. Ky sulm ndodhi pas një serie veprimesh të dhunshme që filluan në Irlandën e Veriut një javë më parë.

Incidentet shkaktuan më shumë se 50 të plagosur mes forcave të policisë. Tetë oficerë u plagosën. Gjatë kohës që ndodhën trazirat shumë oficerët të policisë u sulmuan. Bëhet me dije se u gjuajt edhe me molotov.

Dhuna vjen pas shqetësimeve që duket se janë gjithnjë e më shumë në rritje në  komunitetin pro-britanik, pas pengesave të reja tregtare midis Irlandës së Veriut dhe pjesës tjetër të Mbretërisë së Bashkuar (MB). Shqetësimet u rritën pas daljes së MB-së nga Bashkimi Evropian (BE).

Johnson shkruante në Twitter se ishte i shqetësuar për sulmin e ndodhur midis ndaj Shërbimit Policor të Irlandës së Veriut, shoferit të autobuzit si edhe ndaj një gazetari.

Kryeministrja e Irlandës së Veriut, Arlene Foster, reagoi në Twitter: “Kjo nuk është një protestë. Ky është një vandalizëm dhe vrasje në tentativë. Këto veprime nuk përfaqësojnë as unitet as  besnikëri. ”

Qeveria lokale e Irlandës së Veriut, e përbërë nga unionistët dhe republikanët, dënoi gjithashtu dhunën.

“Shkatërrimi, dhuna dhe kërcënimet e dhunës janë plotësisht të papranueshme dhe të pajustifikueshme, pavarësisht nga shqetësimet ekzistuese në komunitete”, deklaruan udhëheqësit e provincës britanike në një deklaratë të përbashkët, duke thënë se ata ishin “thellësisht të shqetësuar” nga incidentet që ndodhën.

Këto incidente ngrenë spektrin e “problemeve”, si edhe të përplasjeve të përgjakshme midis republikanëve dhe unionistëve në tre dekada.

Albanianpost.com


Lajmet kryesore