Shqipëria

BERZH rithekson angazhimin për dekarbonizimin e Ballkanit Perëndimor


Presidentja e BERZH-it Odile Renaud-Basso tha se banka do të vazhdojë të rrisë aktivitetet e saj në rajon dhe vuri në dukje nevojën për reforma për të tërhequr investime private dhe për të përdorur fondet e BE-së nga Plani i Rritjes për Ballkanin Perëndimor.

Gjithashtu përgëzoi qeveritë për përmirësimin e koordinimit, duke thënë se kjo ka lejuar që shumë projekte më të rëndësishme rajonale të transportit dhe energjisë të jenë prioritare.

“Ne në BERZH presim të punojmë ngushtë me Komisionin Evropian dhe qeveritë e rajonit në zbatimin e Planit të Rritjes së BE-së për Ballkanin Perëndimor… Ne synojmë të vazhdojmë të zgjerojmë aktivitetet tona në Ballkanin Perëndimor, duke përdorur rrjetin tonë prej gjashtë zyra dhe 150 profesionistë në terren për të ndihmuar vendet për të kryer reformat dhe investimet, veçanërisht në fushat e tranzicionit të gjelbër, aftësive, përfshirjes dhe digjitalizimit,” tha ajo.

Shumë më tepër investime mund të zhbllokohen nëse zbatohen reformat, tha Renaud-Basso.

BERZH ka kërkuar të përshpejtohet tranzicioni i gjelbër, duke vënë në dukje investimet në burimet e rinovueshme, rrjetet e energjisë elektrike dhe efikasitetin e energjisë. Ato do të ndihmojnë në forcimin e qëndrueshmërisë së rajonit ndaj goditjeve të ardhshme të energjisë dhe konkurrencës së tij.

Forcimi i bashkëpunimit me Shqipërinë, Kosovën

BERZH i ka dhënë Shqipërisë një kredi sovrane prej 98.75 milionë euro për rehabilitimin dhe elektrifikimin e linjës hekurudhore prej 120 kilometrash ndërmjet Vorës në pjesën qendrore të vendit, pranë Tiranës, deri në Han të Hotit në kufi me Malin e Zi.

Projekti prej 373 milionë eurosh është i bashkëfinancuar nga Banka Evropiane e Investimeve (EIB) dhe Bashkimi Evropian përmes Kornizës së Investimeve të Ballkanit Perëndimor (WBIF), i cili ofron 128.8 milionë euro grante dhe mbështetje të asistencës teknike deri në 12.1 milionë euro.

Për më tepër, BERZH ka nënshkruar një memorandum mirëkuptimi me Kosovën për përmirësimin e infrastrukturës, tranzicionin e ekonomisë së gjelbër, integrimin rajonal dhe sektorin privat.

Vlera kumulative e projekteve të mundshme vlerësohet të arrijë në 400 milionë euro deri në vitin 2027.

Serbia do të dyfishojë prodhimin e ngrohjes qendrore nga burimet e rinovueshme

Ndërsa me Serbinë u nënshkrua një marrëveshje për një grant prej 3 milionë eurosh për projektin e Distriktit të Energjisë së Rinovueshme. BERZH e miratoi atë në nëntor.

Aktivitetet zbatohen në 10 qytete dhe bashki. Projekti është 40.5 milionë euro, nga të cilat 10.5 milionë euro grante. Me ndihmën e BERZH-it, Serbia do të fillojë të përdorë sistemet termike diellore, energjinë gjeotermale dhe pompat e nxehtësisë në ngrohje qendrore.

“Në Bogatiq, ne planifikojmë që dhoma e kaldajave me qymyr të zëvendësohet me përdorimin e energjisë gjeotermale për ngrohje, dhe një në Novi Pazar me një pompë nxehtësie që shfrytëzon nxehtësinë e mbetur nga ujësjellësi. Në Krushev, një pompë nxehtësie do të mundësojë përdorimin e nxehtësisë së mbetur nga sistemi i pastrimit të ujërave të zeza në sistemin e ngrohjes qendrore. Me zbatimin e projekteve që po planifikojmë me BERZH-in, do të dyfishonim prodhimin e nxehtësisë nga BRE-të”, ka treguar Gedoviq Handanoviq.

Ndër zgjidhjet e tjera, autoritetet vendore do të përdorin kolektorët termikë diellorë.

Ministria dhe BERZH nënshkruan gjithashtu një letër synimi për vazhdimin e bashkëpunimit në zhvillimin e ankandeve për primet e tregut për energjinë e rinovueshme këtë vit. Raundi i dytë, me një kuotë 400 MW në dispozicion në total për termocentralet diellore dhe të erës, do të mbahet këtë vit, tha Gedoviq Handanoviq.

Në planin e ankandit të publikuar qershorin e kaluar, qeveria tha se do të jepte 100 MW për zhvilluesit e projekteve fotovoltaike dhe 300 MW për fermat me erë deri në fund të marsit të këtij viti.

Ballkani Perëndimor është një rajon prioritar për BERZH-in që përfshin Shqipërinë, Bosnje dhe Hercegovinën, Kosovën, Malin e Zi, Maqedoninë e Veriut dhe Serbinë.

BERZH-i është një nga investitorët më të mëdhenj institucionalë në rajon, duke investuar më shumë se 18 miliardë euro atje deri më sot.

Furnizimi me gaz në Ballkanin Perëndimor fuqizon një lojë gjeopolitike

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore