Lajme

BE-ja konsideron riprogramimin e dërgesave të vaksinave kundër COVID-it


Shtetet anëtare të Bashkimit Evropian ka gjasa që të bien dakord me BioNTech/Pfizer që dërgesat e vaksinave COVID-19 të shtrihen deri në vitin 2024.

Plani do të shihte dorëzimin e dozave pas këtij viti të ndara midis vitit 2023 dhe 2024. Dhe shtetet anëtare do të kishin më shumë dërgesa për vitin e ardhshëm.

Tanimë, prodhuesit e barnave kanë rënë dakord për një lëvizje të ngjashme, duke zhvendosur dërgesat nga fillimi i këtij viti në më vonë në vitin 2022.

BE-ja ka një kontratë në fuqi për deri në 1.8 miliardë doza të vaksinës, duke përfshirë vaksinat e përshtatura me variantet. Ajo zgjat deri në vitin 2023.

Sakaq, ende nuk është marrë një vendim përfundimtar.

Ndërsa komisioni ka deklaruar se e ka ndjekur situatën nga afër dhe se tashmë kishte pasur ndryshime në kontratat ekzistuese të së kaluarës.

“Vazhdojmë të monitorojmë situatën dhe komisioni është i gatshëm të ofrojë mbështetje aty ku është e nevojshme”, ka deklaruar.

Shtytja për të vonuar dërgesat nënvizon ndryshimin e mprehtë të furnizimit nga viti i kaluar, kur kombet duhej të luftonin me mungesën e vaksinave për disa muaj.

Një numër i madh infektimesh është parë pasi qeveritë lehtësuan kufizimet dhe u larguan kryesisht nga ideja e vaksinimit të detyrueshëm masiv.

Dhe plani thekson sfidën më të gjerë me të cilën përballen sistemet shëndetësore për të siguruar që marrja e vaksinave të jetë sa më e lartë që të jetë e mundur teksa pandemia vazhdon.

Paçka se vaksinat e disponueshme janë efektive në parandalimin e sëmundjeve të rënda, efikasiteti i tyre kundër transmetimit dhe sëmundjeve më të lehta është zvogëluar me shfaqjen e llojit Omicron shumë të transmetueshëm dhe nën-varianteve të tij.

Pandemia ka përjetuar një rigjallërim në Evropë, nxitur nga nën-variantet e Omicron.

Agjencitë përkatëse të shëndetit publik kanë rekomanduar vetëm përdorimin e vaksinave të mRNA si nxitës të dytë.

Po ashtu BE-ja ka një marrëveshje me Moderna-n, një tjetër prodhues i mRNA, që pritet të përfundojë më vonë këtë vit.

Marrë nga “Financial Times”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore