Aplikacione

BBC zhvillon planet e AI, bisedon me grupet e teknologjisë për aksesin në arkiva


Media britanike BBC po bën plane për të ndërtuar modelet e veta të inteligjencës artificiale.

Po ashtu po zhvillon bisedime për shitjen e aksesit në arkivat e mëdha të transmetuesit grupeve Big Tech që zhvillojnë teknologjinë më të fundit.

Transmetuesi kombëtar i Mbretërisë së Bashkuar po kërkon të përdorë gazetarinë e tij me dekada për të “trajnuar” një model gjenerues të AI – sisteme që mund të prodhojnë shpejt tekst, audio dhe kod – sipas njerëzve të njohur me lëvizjet.

Kjo më pas mund të fuqizojë produkte, të tilla si mjete për të ndihmuar gazetarët të prodhojnë histori, që mund të përdoren në shtëpi.

BBC ka zhvilluar gjithashtu bisedime të veçanta me kompanitë e teknologjisë si Amazon për lejimin e përdorimit të përmbajtjes së tij për të trajnuar modele “themelore” me qëllime të përgjithshme që përdoren nga zhvilluesit për të ndërtuar aplikacione të reja.

Çdo marrëveshje mbi shitjen e aksesit në arkivat e BBC-së mund të jetë fitimprurëse.

Grupet mediatike duke përfshirë Axel Springer dhe Le Monde kanë lidhur marrëveshje shumë milionëshe me OpenAI për të përdorur gazetarinë e tyre për të trajnuar modelet e AI.

Kurse të tjerë si Thomson Reuters kanë arritur marrëveshje të shumta të tilla me zhvilluesit e AI.

Sakaq, bisedimet vijnë përpara një prezantimi të strategjisë javën e ardhshme nga BBC, e cila pritet të zbulojë planet për mundësi të mëtejshme komerciale, ndërsa kërkon të diversifikojë të ardhurat larg nga mbështetja në tarifën kombëtare të licencës.

Zhvillimi i produkteve të BBC AI përmes ekipit të vet të R&D ndoshta do të përfshinte përdorimin e modeleve të inteligjencës artificiale me burim të hapur – ose të disponueshme publikisht, ka thënë një burim për Financial Times.

Arkivat e përmbajtjes së BBC-së janë potencialisht të vlefshme për të trajnuar modelet e AI, duke pasur parasysh një qëndrim relativisht të paanshëm në pjesën më të madhe të prodhimit.

Shkencëtarët e të dhënave janë të shqetësuar se trajnimi i AI mbi përmbajtjen me paragjykime të djathta ose majtas do të prodhojë modele që gjithashtu kanë probleme.

Sidoqoftë, drejtuesit e BBC janë të shqetësuar se shumë kompani të AI tashmë po përdorin përmbajtjen e saj për të trajnuar modele, pavarësisht përpjekjeve për t’u mohuar aksesin, me një pjesë të madhe të përmbajtjes së BBC-së të disponueshme falas në internet dhe jo pas një muri pagesash.

BBC tashmë po eksperimenton me përdorimin e AI në redaksinë e saj, megjithëse ka vendosur rregulla për të siguruar që çdo gjë e publikuar do të ketë mbikëqyrje aktive njerëzore.

BBC ka bërë me dije se “nuk ka marrëveshje me asnjë organizatë për të përdorur arkivin e saj për të trajnuar modelet e tyre të mëdha gjuhësore që fuqizojnë mjetet gjeneruese të AI për përdorim komercial”.

“Ne po shikojmë një gamë të gjerë çështjesh si paragjykimet e mundshme brenda modeleve të tilla dhe se si BBC në partneritet ose në mënyrë të njëanshme mund t’i adresojë këto”.

Marrë nga “Financial Times”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore