Lajme

Banorët e ishullit të Paqësorit përshëndesin votimin e OKB-së për drejtësinë klimatike


Një grup studentësh të Ishullit të Paqësorit, të cilët nxitën një rezolute të OKB-së që të lehtësojë mbajtjen e vendeve ndotëse ligjërisht përgjegjëse për dështimin për të vepruar ndaj krizës klimatike, e kanë përshëndetur miratimin si historik.

“Të rinjtë anembanë botës do të kujtojnë ditën kur ne mundëm të merrnim gjykatën më të lartë në botë, Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, për të sjellë zërin e saj në luftën për drejtësinë klimatike”, ka thënë Solomon Yeo, drejtor i fushatës së Studentëve të Ishujve të Paqësorit për Luftimin e Klimës Change (PISFCC), i cili është nga Ishujt Solomon.

Rezoluta kërkon që Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (GJND) të nxjerrë një opinion që sqaron detyrimet e kombeve për të trajtuar krizën klimatike dhe pasojat që duhet të përballen për mosveprim.

“Nuk dua t’i tregoj një fotografi fëmijës tim një ditë nga ishulli im. Unë dua që fëmija im të jetë në gjendje të përjetojë të njëjtin mjedis dhe të njëjtën kulturë ku unë u rrita”, ka thënë Cynthia Houniuhi, presidente e PISFCC. “Mjedisi që na mban po shpërbëhet para syve tanë”.

Të zemëruar nga mungesa e veprimit në botë për ndryshimet klimatike, studentët në tetë shtete ishullore të Paqësorit themeluan PISFCC në vitin 2019 dhe nisën fushatën e tyre për të bindur udhëheqësit e tyre që ta çojnë rezolutën në gjykatën më të lartë të OKB-së.

Të kryesuar nga Vanuatu, kombet e Paqësorit shpejt morën thirrjen e studentëve të drejtësisë.

Kombet e ishujve të Paqësorit janë në rrezik të rritjes së nivelit të ujit të deteve duke përfshirë pjesë të ishujve. Shkencëtarët thonë se si niveli ekstrem i motit ashtu edhe i detit janë përkeqësuar për shkak të ndryshimeve klimatike të shkaktuara nga djegia e lëndëve djegëse fosile.

Sakaq, rezoluta i kërkon gjykatës t’i kushtojë vëmendje të veçantë dëmit të pësuar nga shtetet e vogla ishullore.

Kryeministri i Vanuatu, Ismael Kalsakau, e përshëndeti rezolutën si “një fitore për drejtësinë klimatike të përmasave epike”.

“Rezoluta historike e sotme është fillimi i një epoke të re në bashkëpunimin shumëpalësh të klimës, një epokë që është më e fokusuar në respektimin e sundimit të së drejtës ndërkombëtare dhe një epokë që vendos të drejtat e njeriut dhe barazinë midis brezave në ballë të vendimmarrjes për klimën”, ka thënë ai.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, António Guterres, ka thënë se ai shpresonte se opinioni, kur të lëshohej, do të inkurajonte kombet “të ndërmarrin veprime më të guximshme dhe më të forta klimatike për të cilat bota jonë ka aq shumë nevojë”.

Teksa ai nuk do të jetë i detyrueshëm, do të inkurajojë shtetet “të kthehen dhe të shikojnë se çfarë nuk kanë bërë dhe çfarë duhet të bëjnë” për të adresuar emergjencën klimatike, sipas Nilufer Oral, drejtoreshë në Qendrën për të Drejtën Ndërkombëtare në Universitetin e Singaporit.

Vendet kanë rënë dakord të synojnë të kufizojnë ngrohjen në 1.5 gradë Celsius me një kufi të sipërm prej 2 gradë Celsius në vitin 2015 si pjesë e Marrëveshjes së Parisit.

Marrëveshja u kërkon vendeve të paraqesin planet e tyre për të frenuar gazrat serrë në OKB dhe t’i rishikojnë dhe përditësojnë rregullisht ato plane.

Sqarimi i këtyre detyrimeve për shtetet, si dhe premtimet e tjera për të mbrojtur biodiversitetin dhe për të forcuar politikat e brendshme janë qëllimet kryesore të opinionit këshillues, sipas Ralph Regenvanu, ministri i ndryshimit të klimës në Vanuatu.

Marrë nga “The Guardian”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore