Financa

Bankat evropiane premtojnë t’u kthejnë aksionerëve 120 miliardë euro nga fitimet e normave të interesit


Bankat evropiane janë në rrugën e duhur për t’u kthyer aksionerëve më shumë se 120 miliardë euro në fund të rezultateve të tyre të vitit 2023, pasi ato ua kalojnë investitorëve përfitimet e rritjes së normave të interesit.

Shefat e huadhënësve evropianë janë nën presion për të rritur vlerësimet e tyre dhe për të fituar investitorët, të cilët janë trembur nga ndalimet e dividentëve dhe taksat e papritura në të gjithë kontinentin vitet e fundit.

Bankat më të mëdha evropiane të listuara kanë premtuar 74 miliardë euro dividentë dhe 47 miliardë euro riblerje aksionesh, një rritje prej 54 për qind në kthimet e kapitalit të vitit të kaluar dhe shumë më e lartë se çdo vit që nga të paktën viti 2007.

Riblerjet kanë qenë burimi më i madh i rritjes gjatë tre viteve të fundit, me vetëm disa miliardë euro riblerje në vit në 50 bankat më të mëdha në vitet deri në vitin 2020.

Që atëherë, bankat evropiane kanë përfituar nga fitimet e tyre turbocharged në anën e pasme të rritjes së shpejtë të normave të interesit për të blerë aksione me çmime të ndrydhura.

Sakaq, investitorët i kanë pritur me kujdes kthimet e kapitalit.

“Bankat kanë nevojë për të ardhura të larta dhe të qëndrueshme”, ka thënë Antonio Roman, menaxher i portofolit të fondit Axiom European Banks Equity.

Kthimet e kapitalit janë një ndryshim i ashpër nga katër vjet më parë, kur Banka Qendrore Evropiane urdhëroi huadhënësit të ngrinin dividentët dhe të blinin këmbime në fillim të shpërthimit të pandemisë, një vendim që njollosi reputacionin e sektorit midis investitorëve ndërkombëtarë.

Huadhënësit evropianë morën një fitim të papritur prej 100 miliardë eurosh gjatë dy viteve të fundit falë diferencës midis interesit që ata paguajnë për depozitat dhe marrin për kreditë, të njohura si të ardhura neto nga interesi.

Ndër njoftimet më tërheqëse të shpërndarjes këtë vit janë UniCredit e Italisë, e cila premtoi t’u paguajë investitorëve 8.6 miliardë euro – të gjithë fitimin e saj për vitin 2023.

Barclays u zotua të kthejë 10 miliardë paund për aksionerët gjatë tre viteve të ardhshme, ndërsa Standard Chartered tha se do të kthente 5 miliardë dollarë gjatë të njëjtës periudhë.

Por analistët kanë paralajmëruar se niveli i kthimit të aksionerëve do të fillojë të bjerë vitin e ardhshëm, pasi bankat qendrore ulin normat e interesit dhe huadhënësit janë të detyruar të kërkojnë linja të tjera të ardhurash.

Rregullatorët evropianë janë bërë më të qetë në lidhje me blerjet e aksioneve gjatë dy viteve të fundit pasi bankat kanë ndërtuar nivele të forta kapitali.

Por kuptohet që nuk janë komode me kthimet e aksionarëve që janë më të mëdha se fitimet vjetore të bankave.

Këtë muaj UBS tha gjithashtu se do të rriste dividentin e saj me 27 për qind në 70 cent për aksion në maj dhe do të blinte deri në 1 miliardë dollarë aksione në vitin 2024.

Programi i kthimit të kapitalit u ndërpre kur pranoi të blinte Credit Suisse pranverën e kaluar.

Santander e Spanjës dhe Deutsche Bank, huadhënësi më i madh i Gjermanisë, kanë njoftuar të dyja planet për të rritur kthimet e aksionerëve të tyre në javët e fundit, ndërsa banka italiane e mbështetur nga shteti Monte dei Paschi di Siena njoftoi dividentin e saj të parë për 13 vjet.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore