Shqipëria

Banka e Shqipërisë ndërhyn në tregun e parasë, blen 32.6 milionë euro


Banka e Shqipërisë ka rritur sasinë mesatare të likuiditetit të injektuar në treg në tremujorin e parë të vitit 2024.

Sipas njoftimit zyrtar, injektimi mesatar ditor nëpërmjet operacioneve injektuese të likuiditetit me maturim 1-13 javë ranë mesatarisht 22.70 mld lekë, kundrejt përkatësisht 47.70 miliardë lekë dhe 54.20 miliardë lekë në tremujorët e mëparshëm.

Gjatë 3-mujorit të parë të vitit 2024, Banka e Shqipërisë ka vijuar të tentojë rritjen e portofolit nëpërmjet ankandeve të blerjes së letrave me vlerë. Vlera e portofolit të bonove të thesarit të Bankës së Shqipërisë është 70.00 miliardë lekë, pranë niveleve maksimale të vërejtura.

Me objektiv rritjen e rezervës valutore, Banka e Shqipërisë zhvilloi tre ankande për blerjen e valutës.

Në ankandet e zhvilluara janë blerë 32.60 milionë euro. Në ankandin e fundit të zhvilluar në muajin mars u regjitrua një pjesëmarrje mjaft e ulët. Në këtë ankand u blenë 5.8 milionë euro, ndërkohë që shuma e blerë në dy ankandet e tjera mbetet rreth mesatares së vitit 2023.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore