Shqipëria

Banka Botërore miraton partneritetin 900 milionë dollarësh me Shqipërinë


Banka Botërore deklaroi se ka miratuar një kuadër të ri të partneritetit me Shqipërinë për periudhën 2023-2027.

Kjo e fundit, ka një zarf financiar tregues prej 900 milionë dollarë (846.2 milionë euro).

Partneriteti global e zbuloi këtë në faqen e saj zyrtare, duke cituar njoftimin për shtyp.

Korniza pesëvjeçare do të përqendrohet në përmirësimin e tregut të punës në vend, forcimin dhe rritjen e përdorimit të kapitalit njerëzor dhe rritjen e rezistencës ndaj fatkeqësive natyrore dhe goditjeve të tjera, duke nxitur dixhitalizimin dhe rritjen e përfshirjes, tha Banka Botërore në një deklaratë për shtyp.

“Strategjia synon të ndihmojë vendin të rimëkëmbet shpejt dhe të shndërrohet në një ekonomi më të fuqishme, të barabartë, elastike dhe më të gjelbër, si dhe në jetë më të shëndetshme dhe më produktive për popullin shqiptar”, vërejti Banka Botërore.

Sipas BB-së, axhenda ambicioze e zhvillimit të Shqipërisë kërkon një mbështetje efektive përmes një përqasjeje të një WBG-së.

Përpjekjet e përbashkëta me Korporatën Financiare Ndërkombëtare (IFC) do të përmirësojnë mjedisin e biznesit, do të zhvillojnë tregjet e kapitalit, do të forcojnë rregulloret dhe praktikat për partneritetet publike-private, do të rrisin konkurrencën dhe do të ofrojnë financim afatgjatë të zhvillimit.

Agjencia e Garancisë Shumëpalëshe të Investimeve (MIGA) do të vazhdojë të mbështesë investimet e huaja përmes produkteve të sigurimit të rrezikut dhe të lehtësojë investimet e huaja.

“Kjo është një ditë e mrekullueshme për partneritetin tonë mbi 30-vjeçar me Shqipërinë”, tha Emanuel Salinas, Menaxher i Bankës Botërore për Shqipërinë. “Ne do të vazhdojmë të punojmë së bashku për institucione më të forta, qeverisje të përmirësuar dhe rritje të kapitalit njerëzor, të cilat janë jetike për të trajtuar sfidat e zhvillimit dhe për të promovuar një rritje të qëndrueshme dhe të barabartë”.

Korniza e re e Partneritetit të Vendit u përgatit në bazë të një analize gjithëpërfshirëse të sfidave të zhvillimit të vendit dhe konsultimeve me qeverinë, sektorin privat, shoqërinë civile dhe partnerët e zhvillimit.

Katër projektet e reja të miratuara së fundmi arrijnë në 355 milionë dollarë dhe demonstrojnë mbështetjen e WBG-së për Shqipërinë për të arritur një rritje më të gjelbër dhe më elastike dhe një përfshirje më të madhe.

Projekti Building Resilient Bridges (100 milionë dollarë) synon të rehabilitojë urat në rrezik dhe të përmirësojë sistemet e tyre të mirëmbajtjes.

Projekti i Bujqësisë Rezistente dhe Konkurruese ndaj Klimës (70 milionë dollarë) do të fokusohet në përmirësimin e inovacionit në bujqësi, përmirësimin e ujitjes inteligjente dhe aksesin në tregjet lokale dhe të BE-së.

Projekti Universal Access to High Standard Services Public Service (GovTech) (65 milionë dollarë) do të ndihmojë gjeneratën e ardhshme dixhitalizimin e shërbimeve publike dhe zgjerimin e aftësive dixhitale për fëmijët e shkollës.

Financimi i Politikës së Zhvillimit (120 milionë dollarë) do të ndihmojë në forcimin e elasticitetit të ekonomisë dhe qëndrueshmërisë mjedisore të modelit të rritjes së Shqipërisë.

Këto projekte të reja do të plotësojnë portofolin aktual të Bankës Botërore prej 5 operacionesh në fushat e zhvillimit të qëndrueshëm, infrastrukturës dhe zhvillimit njerëzor.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore