Vende

Bangladeshi: Vendi i ndërtuar në tokë por që ndryshon formë


Në zonat malore të Sylhet subtropikale, një qytet në Bangladeshin veri-lindor, njihet për kopshtet e tij të harlisura të çajit, dhe të shkosh në shkollë kërkon më shumë sesa të zgjohesh në kohë.

Bangladeshi si një i tërë është “natyrë në lëvizje”. Gjeografia e tij rrjedhëse vjen si rezultat i një prej rrjeteve lumore më dinamike dhe më të gjera në botë. Kombi deltaik është fjalë për fjalë një nënprodukt i proceseve të lumenjve: një kuti rërë gjigande e krijuar nga mijëra vjet depozitimesh aluviale nga ujërat që rrjedhin gjithnjë nga lumenjtë e fuqishëm Brahmaputra-Jamuna, Padma (Ganges) dhe Meghna.

Përafërsisht 80% e kombit përbëhet nga fusha përmbytjesh, dhe një ishull i ri, Bhasan Char. Tani shtëpia e mijëra refugjatëve Rohingya , u formua nga ngarkesa të mëdha të llumit Himalaje nga lumi Meghna në 20 vitet e fundit.

Uji dhe nderimi për fuqitë e tij krijuese dhe shkatërruese, janë aq të brendshme për kombin, sa që Jatiyo Sangshad Bhaban (ndërtesa e Parlamentit Kombëtar të Bangladeshit) në Daka është e rrethuar në të tre anët nga një liqen i ndërtuar artificialisht. Kjo si dëshmi e bukurisë lumore të vendit.

Por monumenti mahnitës, një tërheqje popullore që është quajtur një nga arritjet më të mëdha arkitektonike të Shekullit XX, mban një simbolikë më të thellë kulturore, sipas Khondker Neaz Rahman, i cili ka punuar me qeverinë e Bangladeshit dhe Programin e Zhvillimit të Kombeve të Bashkuara për urbane dhe rajonale planifikimi.

“Në Bangladesh, ne e shohim ujin si një element të shenjtë pastrues,” tha ai. “Uji ju pastron gjatë abdesit si musliman. Nëse jeni hindu, shtëpia juaj spërkatet me ujë Ganga. Budistët kalojnë një urë ose vendosin një burim në hapësirën e tyre të meditimit.” Ai shpjegoi se kalimi mbi ujë përpara hyrjes në organin suprem legjislativ besohet se krijon një mendim të favorshëm.

Në tre dekadat e fundit, Bangladeshi ka numëruar më shumë se 200 fatkeqësi natyrore. Vendndodhja e tij në kokën trekëndore të Gjirit të Bengalit, topografia e ulët, ndjeshmëria ndaj cikloneve tropikale dhe ndjeshmëria ndaj përmbytjeve përkeqësohet nga dendësia e popullsisë dhe urbanizimi i shpejtë.

Ndjeshmëria e saj ekstreme ndaj ndryshimeve klimatike krijon thatësira në njërin fund dhe reshje të çrregullta në anën tjetër. Ndaj sedimentet e fushës së përmbytjes mund të përjetojnë lëngëzim gjatë tërmeteve; dhe ndërhyrja e kripës përbën një kërcënim ekzistencial për bujqësinë dhe ujin e pijshëm të disponueshëm. Udhëtarët do të shohin rrjetet e lundrueshëm të rrugëve ujore që shërbejnë si metoda të paracaktuara (dhe nganjëherë, primare) të transportit, shpesh të mbushura me tragete moderne dhe avullorë historikë me rrota të quajtura Rockets.

Në vitin 2020, gati 40% e kombit u zhyt nga përmbytjet, duke lënë 1.5 milion Bangladeshi të zhvendosur. Kjo ishte pothuajse në bashkëpunim me super ciklon Amphan, i cili kushtoi rreth 13.2 miliardë dollarë dëm.

Disa ekspertë besojnë se përshtatshmëria dhe qëndrueshmëria e Bangladeshit vjen nga terreni i tyre i paparashikueshëm.

Albanianpost.com


Lajmet kryesore