Lajme

“Ballkani Perëndimor është një fuçi baruti që pret të shpërthejë”


Demonstrata pro-ruse në Beograd më 4 mars

Në artikullin e gazetarit gjerman Thomas Roser për revistën gjermane Cicero, ai thotë se në Serbi është gjallë kujtimi i bombardimeve të NATO-s në Kosovë, raporton DW

Një qytetar i Beogradit i cili ishte në Prizren si rekrut në vitin 1999, thotë se tani perëndimi po paguan “faturën” për këtë bombardim “të paligjshëm” dhe NATO tashmë është bashkëpunëtor në luftën në Ukrainë.

“NATO po ngjitet vazhdimisht në Rusi. 82% e qytetarëve serbë ende e kundërshtojnë anëtarësimin në aleancën perëndimore, dhe megjithëse as Ukraina dhe as Rusia nuk e kanë njohur Kosovën e pavarur, “shumë serbë e shohin Ukrainën kryesisht si një armik të mikut të Rusisë”.

Ndërsa për një qytetar të Beogradit nuk ka një kuptim të veçantë për vuajtjet e ukrainasve.

“Pse idiotët nuk u dorëzuan në vend që të lënë vendin e tyre të shkatërrohet? Nëse do të binin bomba në blloqet tona të Beogradit të ri në 1999, ne nuk do të kishim duruar kurrë kaq gjatë, do të ishim dorëzuar menjëherë”.

Psikologu dhe analisti politik Srdjan Puhalo i tha Ciceronit se ai u kujton shumë njerëzve në BeH atë që përjetuan tre dekada më parë, por Qeveria është e ndarë.

“Shumica e serbëve janë në anën e rusëve. Kroatët dhe boshnjakët janë më shumë në anën e ukrainasve”, thotë Puhalo.

Ai shprehet i bindur se opinioni do të krijohet deri në atë masë që “rritja e çmimeve apo mungesa e disa lëndëve të para do të ndikojë në standardin tonë të jetesës”.

Qytetarët e Sarajevës nuk kanë nevojë të shpjegohen shumë për tmerrin që po godet sot qytetet e Ukrainës

Revista gjermane paralajmëron se e gjithë Evropa Juglindore po ndjen pasojat ekonomike të luftës, qoftë për shkak të më pak turistëve, rritjes së çmimeve të energjisë apo inflacionit.

Por, vendet e rajonit që po përpiqen të anëtarësohen në Bashkimin Evropian janë më të goditurat.

“Hendeku në prosperitet midis dhomës së pritjes së rraskapitur të BE-së dhe fqinjëve të saj të BE-së kërcënon të bëhet edhe më i madh në këtë luftë.

“Shqipëria dhe pesë shtetet e ish-Jugosllavisë janë bërë “mysafirë të rregullt të gjymtuar të dhomës së pritjes së BE-së, të rrënuar nga tendencat autoritare, emigracioni dhe popullsia në plakje, por mbi të gjitha nga mungesa e perspektivës”.

“Nga njëra anë, BE-ja origjinale e lodhur nga zgjerimi, thjesht po e udhëheq me ngurrim këtë proces, i cili gjithsesi nuk është i popullarizuar nga votuesit e Evropës Perëndimore. Nga ana tjetër, maratonën e vështirë të anëtarësimit e pengon mungesa e shtetit ligjor, pushtetarët populist dhe mungesa e reformës në drejtësi mes kandidatëve”.

Pasojat nuk janë vetëm ekonomike, por edhe politike.

“Nëse ata nuk kanë asgjë nga demokracia, atëherë mbështetja për demokracinë bie, dhe populisitët e krahut të djathtë dhe nacionalistët e kanë një punë të lehtë”, tha Dusan Relic për gazetën gjermane.

Artikulli i referohet gjithashtu paralajmërimeve gjithnjë e më të zhurmshme për një luftë të re të mundshme, veçanërisht në Bosnje dhe Hercegovinë.

Ai kujton gjithashtu vizitat intensive të politikanëve perëndimorë në rajon për të kufizuar ndikimin e Rusisë në zonë, por përcjell edhe vlerësime se një luftë e re është pothuajse e pamundur.

Ai citon Srdjan Puhal, i cili beson se pavarësisht kërcënimeve të Dodikut për t’u shkëputur nga BeH, ai e di shumë mirë se si reagimi i perëndimit do të ishte i shpejtë dhe i ashpër dhe i gjithë rajoni është i rrethuar vetëm nga shtetet anëtare të NATO-s.

“Por edhe sikur të kishte njerëz që donin të shkonin në luftë, në Bosnje nuk kishte asgjë për të shkuar në luftë. Nuk kemi mjaftueshëm pajisje funksionale luftarake, madje as ushqim dhe letër higjienike për ushtrinë në fushën e betejës. Ne nuk kemi as para për të paguar një luftë të tillë”.

Pyetja e dytë është se “kush do të shkonte fare në luftë”?.

“Të rinjtë tanë tashmë kanë shkuar në perëndim, kush prej tyre do të ishte gati të kthehej në Bosnje për të luftuar në luftë?” pyet gazetari gjerman Cicero.

Përkundrazi, Dusan Relic, beson se vetëm nëse BE-ja kishte frikë se ushtria ruse së shpejti mund të shpërthejë në Adriatik, ai mund të imagjinonte një “proces shumë të shpejtë zgjerimi” të BE-së.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore